Chat

Jan Maryška
Kvalita másla
Záznam chatu z úterý 17. října 2017
SAK: „Co vše se dá zkoumat ohledně kvality másla?“
Jan Maryška: „Dobrý den, máslo je na možnosti zkoumání poměrně bohaté. Základními rozbory jsou obsah tuku, vody a tzv. netukové sušiny. Pro všechny tyto parametry existují právně závazné limity. Dál se v másle kontroluje například čistota tuku, tedy to, zda do něj nebyl přidán cizí tuk, např. rostlinný. Velkou skupinou zkoušek je i tzv. senzorické hodnocení, tedy zkoumání toho, jak máslo voní, chutná, vypadá a jak dobře se roztírá.“
DIS: „Co není důležité ohledně kvality másla?“
Jan Maryška: „Dobrý den, dá se říct, že pro kvalitu másla není příliš důležitá země, odkud máslo pochází. V rámci celé Evropské unie je totiž minimální kvalita másla předepsána. Platí tak, že pokud koupíte jakékoliv máslo, které je na obalu označeno slovem "máslo" z jakékoliv země EU, bude splňovat stejné požadavky na obsah tuku, vody a netukové sušiny, jako máslo prodávané u nás.“
Hanka: „Dobry den, rada bych se zeptala, proc nahrazky masla tolik prskaji na panvi (vice nez maslo)?Dekuji . hana-sokolova@seznam.cz“
Jan Maryška: „Dobrý den, hlavním viníkem prskání na pánvi je voda v másle obsažená. V opravdovém másle může být vody maximálně 16 %, v náhražkách jí může být ovšem více a proto mohou náhražky i více prskat.“
SK: „Jaké je současné máslo na trhu v ČR ve srovnání s máslem na trhu v předlistopadovém Česku?“
Jan Maryška: „Dobrý den, zajímavým rozdílem je, že i při současných cenách je "čtvrtka" másla v přepočtu na průměrný výdělek levnější, než tomu bylo dříve. Pokud jde o kvalitu výrobků, nemáme dnes možnost v laboratoři porovnat tehdejší a dnešní výrobky. Nicméně základní požadavky na kvalitu másla - tedy použití výhradně mléčného tuku a tučnost pohybující se okolo 82 % - byly tehdy stejné jako dnes.“
Eliska: „Je správně ze máslo ma 82% tuku ?, nemá být vice ?“
Jan Maryška: „Dobrý den, je to v pořádku. Evropská legislativa povoluje v másle obsah tuku od 80 % do 90 %. Vámi zmíněná hodnota tučnosti 82 % je na trhu nejčastější.“
Katka: „Dobrý den je pravda ze máslo zlevněné za 49 90 je horší kvality ?“
Jan Maryška: „Dobrý den, za takovou cenu se dnes máslo prodává pouze v akci. I zde však platí, že máslo musí splňovat základní požadavky na kvalitu a bezpečnost.“
Eva: „Smutné je že když máslo zdražilo lide kupují ty jedovaté a chemické margariny. Co si o tom myslíte ? Já si vyrábím domácí zerve a máslo nekupuju. Ale chybí....“
Jan Maryška: „Dobrý den, margarín sice není tak úplně "čistý" výrobek, jako jednosložkové máslo a chuťově ho asi úplně nahradit neumí. Nelze o něm říci, že by byl "jedovatý". I když na rozdíl od másla často obsahují různé přídatné látky (éčka), ale veškeré tyto látky podléhají regulaci evropských předpisů, které s ohledem na zdravotní dopady jednotlivých látek říkají, kolik se jich při výrobě margarínu smí použít.“
Lenka: „Prosím vas je to normální? Copak někdo da za máslo 250g 70kc ???“
Jan Maryška: „Dobrý den, aktuální cena másla je skutečně výjimečná a za stojí za ní několik událostí. Některé z nich jsou však pouze přechodné a očekává se, že růst cen másla se v dohledné době zastaví a cena se stabilizuje.“
Jana: „Co poradíte používat místo másla??“
Jan Maryška: „Dobrý den, záleží, k jakému účelu a jak často máslo používáte. Pro mazání na pečivo lze použít margaríny, případně směsné tuky s přídavkem mléčného tuku. Na pečení by se jako náhrada daly použít k tomu určené speciální tuky. Faktem však je, že pokud jste zvyklí na chuť másla, tak se Vám ji jeho náhrady zřejmě plně neposkytnou.“
Lenka B.: „Dobrý den, dá se máslo nahradit nějakým rostliným tukem, které neobsahuje palmový tuk? Zatím jsem žádné nenašla. Děkuji.“
Jan Maryška: „Dobrý den, palmový tuk se v současné době používá skutečně často. Bohužel osobně nemohu doporučit žádný výrobek, který by jej neobsahoval.“
Jitka: „Dobrý den, jak je možné, že některé máslo je lehce roztíratelné hned po vytažení z lednice, jiné se musí nechat déle povolit, aby s ním šlo pracovat. Máslo i přepouštím a je znát rozdíl - drahé máslo (syrovátka sladká), "levnějsí" máslo (syrovátka kyselá)...“
Jan Maryška: „Dobrý den, na roztíratelnost másla má největší vliv struktura obsaženého mléčného tuku. Ta je velmi proměnlivá, liší se v závislosti na ročním období a na použitém krmivu. Proto se stává, že letní a zimní máslo téže značky může mít rozdílnou roztíratelnost.“
Lenka Antl Kubálková: „Dobrý den, děkuji za úžasné informace ve vašem podaní v tomto vstupu. Mohl by ste mi ve stručnosti poradit na co se tedy konkrétně zaměřit při nákupu másla?Co je pro mě, jako pro nakupujícího to nejpodstatnější. Moc děkuji. Krásný den. L“
Jan Maryška: „Dobrý den, moc děkuji. V první řadě hledejte na obalu název máslo - ten zaručuje základní kvalitativní požadavky na obsah tuku, vody a netukové sušiny. Dále si můžete všímat i dalších textů na obalu - definovaný význam mají slovo "bio" a "čerstvé" máslo. Pokud byste volila máslo se zákysem, případně máslo tříčtvrteční, zkontrolujte si na obalu, zda Vám vyhovuje jeho tučnost - bude nižší než u klasického másla. A poslední praktická rada - některá másla jsou balena ne v klasické 250g kostce, ale v menších baleních. Na regále jsou pak opticky levnější, ale měrná cena za 100 g může být někdy vyšší, než u 250g balení.“
Odehnal Josef: „Četl jsem na Internetu (asi před týdnem), že se v Anglii prodává české máslo levněji než u nás. Je to pravda, nebo zase nějaká "kachna". Děkuji“
Jan Maryška: „Dobrý den, ve Spojeném království jsme průzkum trhu dělali pomocí e-shopů tamních obchodních řetězců a na stránkách námi navštívených obchodníků se prodávalo pouze máslo anglické. Nemohu se tedy k dané otázce vyjádřit.“
Zdenek: „Dobry den co se tyka masla rikate ze v evrope je maslo drahe .tak jak je mozne ze v anglii stoji 14 kc a dovazi ho z danska .ziji delsi dobu v anglii a ty ceny co rikate me nesedi dekuji“
Jan Maryška: „Dobrý den, při našem průzkumu cen na e-shopech britských obchodních řetězců jsme na 250g kostku másla v přepočtu za 14 Kč nenarazili.“
Hanka: „Jak jste to myslel, že se musí dotovat dovoz do Číny? Musí? Není máslo, tak se nedoveze, ne? Nebo je za tím musením cíleno něco výjimečného? Děkuji“
Jan Maryška: „Dobrý den, slovo "musí" bylo použito pouze obrazně, obchod samozřejmě probíhá dobrovolně.“
Jana: „Dobrý den, co je nejdůležitější si hlídat na obalu při kupování másla? Děkuji“
Jan Maryška: „Dobrý den, v zásadě je třeba kontrolovat název výrobku - ten musí obsahovat slovo "máslo", aby bylo jisté, že obsahuje pouze mléčný tuk. Dále doporučuji kontrolovat obsah tuku ve výrobku (najdete jej vždy v tabulce výživových hodnot) a hmotnost balení, protože ne všechna másla se prodávají v klasických 250g kostkách.“
Andrea: „Je obdivuhodné, kolik toho o másle víte. Bohužel u vás v titulku nebylo uvedeno, z jaké firmy jste, můžu se tedy zeptat touto cestou?“
Jan Maryška: „Dobrý den, moc děkuji. Pracuji v jedné spotřebitelské organizaci.“
irena: „Dobry den, Předpokládám, že barva másla nesouvisí s obsahem tuku při tak malém povoleném rozpětí 80-90 %, takže proc se může přibarvovat? Jinak díky za profesionální a bezvadné příspěvky.“
Jan Maryška: „Dobrý den, barva másla s množstvím tuku nesouvisí, výrazně ji však ovlivňuje krmivo dojnic. Použití karotenu k obarvení másla je povoleno v rámci celé Evropské unie. Je možné, že toto povolení má svůj původ ve zvyklostech některého z členských států. V každém případě, při našem testování jsme se s obarveným máslem na našem trhu setkali jen výjimečně.“
Jitka: „Co způsobuje, zda bude syrovátka při přepouštění másla sladká či kyselá. Máslo kupuji jen čerstvé a rozdíly jsou...“
Jan Maryška: „Dobrý den, jako jedna z příčin mne napadá druh smetany, ze které se máslo vyrábí. Možné je totiž použít smetanu sladkou, či zakysanou. V české republice se nejčastěji vyrábí ze sladké smetany, ovšem německá másla (ať už přímo tam koupená, či k nám dovezená) mohou být vyrobena i ze zakysané smetany.“