Chat

Test stravy seniorů

Hana Večerková

Záznam chatu ze středy 24. února 2016

NEVEREND: „Test stravy seniorů - záleží na tom koho můžeme nazvat seniorem, že?“

Hana Večerková: „Dobrý den, samozřejmě je to široký pojem, mohou to být lidé kolem 65 let, ale také 90letí. Obědy od sociálních služeb většinou odebírají starší lidé, kteří si už nemohou stravu připravovat sami.“

SK: „Jak je důležité podle Vás dělat test stravy seniorů?“

Hana Večerková: „Dobrý den, určitě je to důležité, abychom věděli, jaká je kvalita stravy, kterou dostávají staří lidé. Nekvalitní výživa může výrazně zhoršit jejich zdravotní stav.“

IGR: „Jak obecně dopadl test stravy seniorů?“

Hana Večerková: „Dobrý den, nedopadl úplně dobře, ale o tom bude jistě řeč. Porce velké, ale kvalita horší.“

Marie: „Dobrý den, jsem zdravotní sestra a ve své praxi jsem se setkala často s nevhodným podáváním stravy seniorům. Například namleté a rozmixované cosi, co z daleka při pohledu na talíř nevypadalo jako jídlo. A to zmíním a namáčení pečiva do kávy atd.. Existují kontroly v zařízeních také na tuto problematiku? Děkuji, Marie“

Hana Večerková: „Dobrý den, nemohu Vám odpovědět, jak to vypadá ve zdravotnických zařízeních, nemocnicích... My jsme test zaměřili na služby, které rozvážejí obědy seniorům domů, většinou jsou různé pečovatelské a sociální služby, ale i komerční společnosti. Ale i v tomto malém testu, který zmapoval 9 obědů, jsme narazili na nevhodné pokrmy - např. na smažený řízek z uzeného masa a bramborový salát.“

Porce: „Jak velká má být porce jídla pro seniory(oběd,večeře)?Je fakt,že strava v domovech pro seniory a zároveň i v jídelnách je katastrofa.Smutné je i to,že členům rodiny seniora to nevadí.Proč na stravování není zákon?Děkuji.“

Hana Večerková: „Dobrý den, na stravu seniorů neexistuje žádný zákon, žádné předpisy jako třeba prto školní stravování. V domovech seniorů se určitě řídí nějakým výživovým doporučením, ale ty jsme nesledovali.“

Eva: „Poznají senioři obvykle nekvalitní stravu sami nebo už vlivem úbytku smyslového vnímání obvykle nic nepoznají? Mají nidvahu si stěžovat nebo změnit dodavatele?“

Hana Večerková: „Dobrý den, asi jak kdo. Mám obavy, že u nich převažuje vděčnost za to, že jim někdo uvaří a jídlo přiveze, a ještě je to výhodné. Průměrná cena těch obědů i s dovozem byla 75 korun, a porce obědů přitom byly většinou velké, takže si je mnozí určitě nechávají na druhý den nebo na večeři.“

Eliška: „Jsem v důchodu a mám čas. Proto jsem začala vařit obědy pro naši paní doktorku a její zdr. sestřičku. Střídám různá masa i bezmasá jídla, luštěniny máme jednou týdně, místo jíšky používám rozmixovanou kořen. zeleninu. Zařazuji saláty... Doufala jsem, že paní doktorka mě bude usměrňovat ve vaření. Jenže ona vždy říká, že je vděčná, že jim vařím.“

Hana Večerková: „Dobrý den, to je asi obecný problém starších lidí - že nemají chuť k jídlu, stravu považují za něco nepodstatného a nevěnují jí moc pozornost. Možná už nemají ani sílu stravu řešit, nakupovat, vařit... proto pak ta vděčnost, že někdo jiný za ně tohle břemeno převezme.“

Anna: „dobrý den. Mám dotaz zda budete dělat test i na LDN. Moje maminka byla v péči LDN a ležícím pacientkám přinesli špegety.To se absolutně nedá v leže sníst. A dotaz jsem seniorka 62 ,mohu jíst maso 1 týdně ? Děkuji“

Hana Večerková: „Dobrý den, určitě by to bylo zajímavé, je to dobrý tip. Mám ale obavy, že by se nám nepodařilo do těch zařízení dostat. Chtěli jsme tímto testem jen "nakousnout" toto téma, a budeme rádi, když ho někde další posune dál. A k Vašemu dotazu, maso je určitě ve stravě seniorů velmi důležité, především hovězí kvůli obsahu bílkovin a železa.“

Strava v jídelnách: „Dáme stravu z jídelen jíst vládě povinně a bude změna. Plánujete ještě vyzkoumat suroviny z kterých se vaří? Díky“

Hana Večerková: „Dobrý den, bylo by to určitě zajímavé, ale nedovedu si představit, jak bychom to provedli. Do kuchyní se nedostaneme, můžeme se spolehnout jen na smyslové hodnocení (chuti, vůně, konzistence) a na analýzy, které toho hodně odhalí - jako například vysoký obsah soli, ale zdaleka ne všechno.“

Jitka: „Dobrý den. Jsme v důchodu (64,67), asi jsme senioři. Snažím se vařit "zdravě" a lehká jídla, což můj manžel moc nevítá. Ráda bych vařila zdravě a z kvalitních surovin, ale (malý důchod - ohraná písnička) je to tak drahé, že jdu a koupím to horší. Snažím se číst druhou stranu, pokud to přečtu ( chce to lupu) a po krátkém čase jsem tak otrávená z nabízeného zboží (ať je to kvalita, nebo cena), že jdu rychle k pokladně a naštvaná odcházím z prodejny. Vaření začíná v prodejnách, že. Stále se v médiích mluví o tom, jak by vše mělo být a co se pro to dělá, ale realita je úplně jiná. Myslíte, že se dožijeme vyššího věku při těchto možnostech a těch zbytečných nervů při nákupech. Sice píši za sebe, ale mám spousty známých, kteří mají stejný názor. Nejsem si jista, jestli jsem se trefila do tématu. Děkuji Jitka“

Hana Večerková: „Dobrý den paní Jitko, do tématu jste se trefila, ale já Vám moc nedokážu odpovědět. Jisté je, že kvalita stravy je ve vyšším věku velmi důležitá, protože ovlivňuje zdravotní stav víc než u lidí ve středním věku. A je pravda, že o výživě seniorů se příliš nemluví, pro média to není "sexy" téma. Abych přece jen přidala nějakou radu, tak snad to otřepané, ale pravdivé Méně znamená více. Když si dáte ke snídani pět deka skutečně kvalitní šunky, dostanete do sebe více bílkovin, než když si koupíte dvacet deka nějakého salámu.“

Lenka R.: „Kolik soli by měl oběd obsahovat? a kolik koření? mohu oběd vrátit v restauraci, pokud je přesolen nebo špatně upraven....i číšníkovi nebo jen vedoucímu provozovny nebo jak se to řeší. Děkuji...pěkný den“

Hana Večerková: „Dobrý den, doporučená dávka soli za den je šest gramů. Přesolený oběd určitě můžete vrátit.“

Lenka J.: „Dobrý den, kde si mohu stěžovat pokud je jídlo z MŠ školky přesolené, překořeněné...a kde když děti mají pořád smažené a ještě k tomu upravené polotovary, nevaří jídlo vůbec vhodné pro děti a obědy si berou i senioři..děkuji“

Hana Večerková: „Dobrý den, u provozovatele jídelny, tedy u školky.“

Milada: „Vážená paní Večerková. Jsem také důchodce, ale vařím doma, stravu si dovážet nenechávám. Dlouho však uvažuji, na koho bych se měla obrátit s otázkou velmi, ale velmi přesolených uzenin a masných výrobků. Snažím se jim vyhýbat, ale někdy přece jen něco koupíme. Nejvíce slaná je dětská šunka, kterou jsem zakoupila vnoučkovi, který ji vyplivoval a nevěděli jsme proč, než jsme zjistili, že ja velice přesolená. Bylo by dobré, kdyby se někdo začal zabývat třeba normou pro množství soli ve výrobcích - uzaniny, paštiky a jiných masných. Přesolené jsou z velkých výroben a také u menších, i soukromých výroben. Prosím, poraďte, na koho se obrátit. Děkuji moc, M.“

Hana Večerková: „Dobrý den, máte pravdu, masné výrobky jsou velmi často přesolené. Několikrát jsme to už v testech MF DNES prokázali. Ale na druhou stranu slaná chuť je obecná vlastnost uzenin, to bychom se měli při výběru potravin měli uvědomit. Mnoho soli je i v pečivu a sýrech, hodně solíme sami i při přípravě jídla doma... a když se to všechno nastřádá, tak y toho vyjde sodíková bomba, která na zdraví nepřidá. Na kho se obrátit? Na obchodníky, na výrobce... je to ale těžké, snad jen dlouhodobý systematický tlak na výrobce by mohl něco změnit.“

Jídlo a co?: „Proč jsme takto krmeni? A´t už se jedná o stravu či o výrobky? Je v tom byznys nebo něco jiného?“

Hana Večerková: „Dobrý den, těžká odpověď. U potravinových výrobků určitě hraje roli i byznys. Snad jeden příklad za všechny: čím slanější budou chipsy, tím více jich sníme a tím více nápojů k nim vypijeme. Výrobci velmi často obhajují použití soli, různých ochucovadel a aromat tím, že zákazníci chtějí výraznou chuť.“

lukavská: „nejedná se o dotaz, příště by bylo třeba zaměřit na nemocnice, třeba pražská Thomayerova, jídlo je dlouhodobě katastrofa, výmluvou je špatná smlouva, šunková pěna 2x týdně, bramborové šišky suché, ovoce a zelenina jen málo. I v nemocnici se dá vařit chutně Malvazinky a Na Františku jsou toho důkazem, Senioři v nemocnicích opravdu trpí, dieta 1 tedy kašovitá je podávána i po dobu několika měsíců“

Hana Večerková: „Dobrý den, test jídla v nemocnicích jsme v MF DNES dělali už dvakrát, naposledy jsme se před dvěma lety zaměřili na porodnice a dopadlo to dost katastrofálně. Tenkrát se ukázalo, že lépe vaří menší nemocnice než ty velké známé. určitě existují příklady, kde to dělají dobře. Je to hodně o lidech.“

Yvona: „Moje maminka bydlí v domě s pečovatelskou péči, viděla jsem jídelníček na oběd, má důchod 10.000 a je ji 87 let. Myslím, že cena za tento oběd je poměrně vysoká. Většinou převažuje kuře. Neuvažuje se o nějakém příspěvku těmto domům, aby strava byla víc pestrá? Tito lidé už mají trochu jiné chutě.“

Hana Večerková: „Dobrý den, my jsme se testu nezaměřili na tento typ péče, ale jen na služby, které rozvážejí obědy domů, takže nemohu soudit. Ale jsem přesvědčena, že pečovatelské domy jsou dotované.“

Lenka: „Dobrý den moje babička dostala nedopečené kuře a brambory niaké bílé myslíte že to mám řešit??“

Hana Večerková: „Dobrý den, určitě. Babička se asi sama neozve, musíte to udělat za ní. Pokud v jídelně neuslyší kritiku, tak se nic nezmění.“