Chat

Tuky při vaření

doc. Jana Dostálová

Záznam chatu z pondělí 22. února 2016

Jana: „Dobrý den, jaký tuk používat při smažení řízků a masa obecně? používám řepkový nebo slunečnicový olej, který je lepší? Anebo raději máslo?A co olivový olej? Někde jsem četla, že na smažení není vhodný. Anebo používat sádlo? Děkuji za odpověď!“

doc. Jana Dostálová: „Na smažení je vhodné používat řepkový nebo olivový olej. Slunečnicový olej není na smažení vhodný, protože se snadno přepaluje. Na smažení bychom neměli používat panenský olivový olej. Na másle se smažit nemá. Pokud nám máslo chuťově vyhovuje, můžeme použít přepuštěné máslo, nyní se prodává pod názvem ghee. Na sádle je možné také smažit. Můžeme použít i pokrmové tuky např. Ceres soft, ale ty nejsou z hlediska výživového příliš výhodné.“

Anna Kaňová: „Dobrý den, prosím jak je to s husím nebo kachním sádlem. Slyšela jsem, že má dobré složení co se týká nenasycených mastných kyselin. Je to pravda nebo výmysl.“

doc. Jana Dostálová: „Je to pravda. Kachní a husí sádlo mají vhodnější složení než sádlo vepřové.“

Marie: „Dobrý den paní docentko, chtěla jsem se zeptat, zda je podle vás zdravější smažení na oleji nebo na sádle? Děkuji“

doc. Jana Dostálová: „Smažení na řepkovém oleji je z pohledu výživy vhodnější než smažení na sádle.“

Market: „Dobrý den. Na smažení a vaření i občas pečení používám rýžový olej, hlavně díky tomu že má vyšší bod připalování takže se nepřepaluje při smažení. Někdy když mám používám na smažení přepuštěné Ghí. Olivový olej nepoužívám vůbec, nevoní mi a ani mi v žádném jídle nikdy nechutnal. Na pečení se snažím používat domácí sádlo a i kokosový olej. Do studené kuchyně používám dýňový. Margaríny nejím už cca 3 roky a je mi fajn. Když jsme zjistila z čeho všeho se za dobu používání margaríny vyráběly tak mám dost. Přeji hezký den.“

doc. Jana Dostálová: „Podle mne používáte vhodné tuky. Pouze na margaríny mám trochu jiný názor. V současné době je složení většiny margarínů na trhu z hlediska výživy vhodné. Vycházím z našich vlastních analýz. Současné margaríny již neobsahují, až na některé výjimky, trans mastné kyseliny. To, že je Vám fajn není určitě tím, že nekonzumujete margaríny.“

lada: „Co pouzivat.Mam zvyseny cholesterol.“

doc. Jana Dostálová: „Na tuto otázku by Vám měl dát odpověď Váš lékař. Záleží na tom, jak "moc" ho máte zvýšený.“

ALEXANDRA: „DOBRY DEN,VZDY JSEM SI MYSLILA, ZE PALMOVY A KOKOSOVY OLEJ NENI ZDRAVI PROSPESNY. UDIVUJE MNE NYNI TO, ZE NEKTERI PORADCI VYZIVY HO DOPORUCUJI. PROSIM O VAS NAZOR. DEKUJI. ALEX“

doc. Jana Dostálová: „Máte pravdu. Palmový, zvláště palmojádrový a kokosový nejsou příliš prospěšné, protože obsahují velké množství nasycených mastných kyselin. Poradci pro výživu velice často nemají potřebné vzdělání, protože je to živnost volná. V současnosti se setkáváme se spoustou různých "mýtů" a je třeba hledat informace v seriózních zdrojích.“

Martina: „Dobrý den, máte nějaké zkušenosti s pštrosím sádlem?nedávno jsem ho koupila tak jestli je zdravější než vepřové... díky“

doc. Jana Dostálová: „Zkušenosti s pštrosím sádlem nemám. Musela bych se podívat na složení do literatury.“

Táňa: „Dobrý den my doma používáme na studenou kuchyň i konopný olej, na internetu jsem se dočetla že je zdravý ale nevím či je to až tak pravda...“

doc. Jana Dostálová: „Konopný olej nemá z hlediska výživového špatné složení, ale je v současnosti trochu nadhodnocován“

ALEXANDRA: „DOBRY DEN, PROSIM O RADU, KTERY Z ROSTLINNYCH TUKU JE VHODNE POUZIVAT MISTO MASLA / NAPR. JAKO POMAZANKU NA CHLEB/ NENI PROBLEM PRI ZTUZOVANI TUKU? DEKUJI ALEX“

doc. Jana Dostálová: „V současnosti mají rostlinné tuky příznivé složení. Když se podíváte na tabulku nutričních hodnot, tak si vyberte ten, který má nejméně nasycených mastných kyselin (je to např. Flora, Rama apod.) a také ten který Vám chutná“

Dana Malá: „Jaký má být správný poměr nasycených mastných kyselin vůči množství tuků jak je uváděno na obalech výrobků. A co už je špatně? Např je uvedeno 23G tuku a a 15 g nasysených m.k. Děkuji“

doc. Jana Dostálová: „Nasycené tuky by měly tvořit max. třetinu z celkových tuků. Záleží ale také na složení tuků, které zkonzumujete během celého dne.“

Pavlína: „Dobrý den paní docentko, jaký máte názor na rýžový olej. Je vhodný na restování pokrmů. Já jsem ho používala hlavně když bylo synovi asi 10 měsíců a chtěla jsem mu orestovat maso se zeleninou. Dnes ho používám hlavně na studenou kuchyň nebo na tepelnou úpravu zeleniny (třeba pečená řepa, zelenina...). Děkuji a přeji příjemný den Pavlína“

doc. Jana Dostálová: „Pro 10 měsíční dítě restování není příliš vhodný technologický postup. Z olejů bych raději používala olej řepkový.“

Eliška: „Dobrý den, paní docentko, co si myslíte o rýžovém oleji? Četla jsem, že je také vhodný na smažení, má vysokou teplotu přepalování. Je to tak? A co si myslíte o másle, je lepší mazat na chléb máslo, či raději margarín? Děkuji.“

doc. Jana Dostálová: „Osobně bych raději smažila na oleji řepkovém. Pomazánky na pečivo je dobré střídat. Máslo není pro zdravého člověka škodlivé, ale mléčného tuku přijímáme hodně prostřednictvím mléka a mléčných výrobků, a proto je dobré používat jako pomazánku na pečivo rostlinný tuk nebo směsný tuk (také se lépe roztírají).“

Martina: „Dobrý den paní Dostálová, chtěla bych se zeptat, jaký tuk byste doporučovala při přípravě jíšek "zásmažek" do polévek? Děkuji, pěkný den“

doc. Jana Dostálová: „Na přípravu jíšky je lépe používat pokrmové tuky (např. Ceres soft). Ještě vhodnější je osmažit mouku na sucho a tuk, třeba máslo, přidat až do hotového pokrmu. Šetrné zahušťování je pomocí mouky rozmíchané ve vodě nebo mléce.“

Iva: „Dobrý den vážená paní docentko, je vhodný na smažení a pečení kakaové máslo? Děkuji za odpověď.“

doc. Jana Dostálová: „Kakaové máslo je z hlediska stability vhodné i z hlediska výživového je lepší než tuky z palem. Kakaové máslo je drahé a není běžně na trhu. Překvapilo mě, že se na používání kakaového másla ptáte.“

Marie Walterová: „Dobrý den,chci se zeptat na kokosový tuk jestli je tak výborný jak se o něm píše a ještě na palmový jestli je opravdu tak škodlivý,děkuji M.W.“

doc. Jana Dostálová: „Kokosový tuk není rozhodně tak výborný jak se o něm píše a naopak palmový tuk není tak škodlivý. V případě tuků z palem velmi závisí na tom, kolik těchto tuků zkonzumujeme. Většinou v potravinářských výrobcích nejsou velká množství. Je dobré číst surovinové složení a tabulku výživových hodnot. Vysoké číslo u nasycených mastných kyselin indikuje vyšší obsah tuků z palem.“

Marie: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat na olej lněný, četla jsem, že patří mezi oleje nejzdravější, ale rychle se kazící. Jaká je pravda ? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Marie“

doc. Jana Dostálová: „Máte pravdu. Je pro zdraví vhodný, ale málo stabilní. Z důvodu malé stability se lněný olej prodává v menším balení.“

Lida Hlistova: „Dohbry den, chci se zeptat v ramci redukcni diety jake tuky jsou nejlepsi? Nove smazim uz dva mesice jen na kokosovem oleji a ve studene pouzivam lneny,dynovy,olivovy. Muzete se vyjadrit, zda jsou tyto tuky pro hubnuti vyhovujici?Pripadne jake jine?Dekuji“

doc. Jana Dostálová: „Všechny tuky mají prakticky stejnou kalorickou hodnotu tj. dodají nám stejné množství energie a měly by se v redukčních dietách omezovat. Nikdy však nesmíme tuky ze stravy vyloučit. Používáte správné tuky. Pouze při smažení bych občas použila řepkový olej, protože je stabilní a z hlediska výživového je lepší než kokosový.“

Šárka Martincová: „Dobrý den paní Dostálová, chtěla bych se zeptat jaký máte názor na obyčejný slunečnicový olej na smažení. Děkuji předem za Vaši odpověd a přeji krásný den.“

doc. Jana Dostálová: „Slunečnicový olej se na smažení nehodí (pokud usmažíte jeden řízek tak to nevadí). Někdy se objeví na trhu olej vyrobený z tzv. vysokoolejové slunečnice a ten se na smažení hodí.“

lenka J.: „Paní docentko, jak tedy poznám, zda se jedná o rost.margarín či o o ten tuk, o kterém jste ted ve vstupu mluvila?Na přednáškách zdrav. výživy jsem pořád slýchala, že rostl. margaríny jsou velmi nezdravé (údajně podobné složením umělé hmotě).Děkuji“

doc. Jana Dostálová: „Obsah trans mastných kyselin se nyní uvádět na obalu neuvádí, ale že jsou přítomny, poznáte podle toho, když je ve složení uveden částečně ztužený tuk, který je obsahuje. Je dobré surovinové složení sledovat i u ostatních potravin“

Hana I.: „čím tedy paní docentko mazat?máslem nebo tuky, které jste teď rozebírala, že nejsou margaríny.co používat za studena? máslo?např. na krémy. děkuji“

doc. Jana Dostálová: „Já doporučuji pomazánky na pečivo střídat. Můžeme také mazat směsnými roztíratelnými tuky např. AB, Zlatá Haná apod.“

Lenka J.: „Dobrý den, poslouchala jsem vstup, kde jste mluvila o sádle, chci se zeptat, zda ani sádlo z domácího prasátka není zdravé na smažení?a co maso ..není kvalitnější než kupované vepřové maso?Díky“

doc. Jana Dostálová: „Co se týče sádla, tak jeho složení a tedy význam ve výživě velice záleží na krmivu. Na sádle smažit můžeme, jediná závada je, že přítomný cholesterol se při smažení oxiduje a to není příliš vhodné.“

Jana Modráková: „Dobrý den! Kupuji dražší floru pro-aktiv.Má opravdu vliv na snížení cholesterolu?Děkuji.“

doc. Jana Dostálová: „Ano. Sníží obsah cholesterolu o 10-15 %.“