Chat

František Šiška
Záznam chatu ze čtvrtka 1. října 2015
ANTI: „Vynalezl jste vy sám něco zcela nového ohledně zpracování a produktů z jablek?“
František Šiška: „Ano mícháme jablečnou šťávu z červenou řepou“
SAK: „Sám máte rád jablka, co máte nejradši za jídla, která obsahují jablka?“
František Šiška: „Nejraději mám klasický tažený závin s jablky“
ISELF: „Prozraďte prosi něco netradičního - nějaký netradičí pokrm z jablek?“
František Šiška: „Kuřecí nudličky s jablky na kari“
Helena: „Píšete, že mícháte jablečnou šťávu s červenou řepou, pod jakou značkou se dá tato šťáva a v jakém obchodě koupit, prosím? Získala nějaké ocenění? Děkuji.“
František Šiška: „Ano máme oceněni KLASA ,naše produkty se dají koupit v obchodech zdravé výživy.“
Jana: „Dobrý den, která odrůda jablek je nejvhodnější k sušení?“
František Šiška: „Oldenburg,James Grive,Golden“
Eva: „Máte prosím zaručený recept na jablečnou dřeň,která se nezkazí a mohou ji jíst i malé děti?Děkuji.“
František Šiška: „To nejlepší si uděláte doma - oloupete jablíčko a nařežete na kousky pak lehce povaříte a rozmixujete v mixéru na kašičku následně dáte do skleniček a zavaříte nebo můžete konzumovat ihned.“
Eva: „Jaký je rozdíl mezi BIO jablky a jablky bez BIO certifikátu? Děkuji.“
František Šiška: „BIO jablka a produkce biojablek je velice sledovaná záležitost,musíte mít certifikát a velice podrobné rozbory na veškeré pesticidy.“
Inga: „Dobrý den, mám-li jablko, které je částečně nahnilé nebo otlučené, je možné nahnilou/natlučenou část odříznout a zbytek usušit nebo jinak zpracovat, nebo již není vhodné ke zpracování a je lepší spíš na kompost? Děkuji.“
František Šiška: „Nahnilá jablka můžete odříznout a použít do moštu.“
Eva: „Dobrý den, jak správně připravit jablečnou přesnídávku do skleniček pro malé dítě? Děkuji“
František Šiška: „Hlavně použít zdravá jablíčka, nejlepší z vlastní zahrádky nebo od českého pěstitele. Vždy oloupat a rozmixovat na kaši.“
Eva: „Ještě k těm BIO jablkům - je tam také kvalitativní a chuťový rozdíl? Pozná to běžný spotřebitel (kromě ceny v obchodě)? Děkuji.“
František Šiška: „Nedá se to poznat po chuti, pouze podrobný rozbor Vám odhalí případné pesticidy.“
Inga: „Dá se z nahnilých jablek kromě moštu vyrobit Calvados? Děkuji.“
František Šiška: „To je asi nejlepší způsob jak je zhodnotit.“
Alena Dlouhá: „Dobrý den, milujeme s manželem křížaly, ale nemám doma sušičku a bydlím v panelovém bytě. Jak nejlépe je usušit, dát je třeba na sítech na teplý radiátor a nebo raději do horkovzdušné trouby - doba sušení. Děkuji za radu“
František Šiška: „Jablka mají vlastnost pojímání vlhkosti takže určitě do trouby na 70 po dobu cca 5 hodin“
Sandra: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda slupka obsahuje nějaké vitamíny a popř. jaké ? Nebo je lepší při konzumaci slupku oloupat. Mám strach, protože kupovaná jablka jsou chemicky ošetřena a při omytí se škodliviny z nich nezničí. Děkuji“
František Šiška: „Slupka je z jablka to nejhodnotnější má spoustu vitamínů C a je také zdrojem hořčíku a karotenu.“
Eva: „Je u BIO jablek a jablek z běžného sadu výrazný rozdíl v použití pesticidů? Děkuji.“
František Šiška: „Na biojablka není použit žádný pesticid.“
Sandra: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda slupka obsahuje nějaké vitamíny a popř. jaké ? Nebo je lepší při konzumaci slupku oloupat. Mám strach, protože kupovaná jablka jsou chemicky ošetřena a při omytí se škodliviny z nich nezničí. Děkuji“
František Šiška: „Máte pravdu ty krásná jablíčka z obchodu voskjsou povrchově ošetřena nejlepší je si najít svého sadaře v okolí.“
Radovan Spáčil: „Vyrábíte také lasický jednodruhový mošt z jablek ?“
František Šiška: „Ano v malém množství.“
Jitka Kredvíková: „Dobrý den. Jsem v procesu zpracovávání jablek. Zavařuji na zimu na závin, dělám křížaly, povidla a letos mám v plánu i "vejmrdu" - jablka, křen, mrkev, zalít hovězím vývarem , může být i z kostky a zavařím. Skvělý, nejen k masu, uzeninám, k ovaru a hlavně k uzenýmu. Hlavně je v ní mnoho vitamínu. Přeji hezký den. Jitka“
František Šiška: „Perfektní děkuji.“
Radovan Spáčil: „Sušíme si doma jablka v sušičce, dočetl jsem se, že sušení při teplotě 42 až 45 stupňů neničí enzymy a tak sušíme cca 12 až 16 hodin při této teplotě, ale níže jsem se dočetl, že doporučujete 70 stupňů při sušení v troubě - platí to poze pro troubu ? Děkuji“
František Šiška: „Určitě pozvolné sušení je lepší a zachová nám více vitamínů.“
Hanka Kubíková: „Nazdar Fando, zdraví tě tvá spolužačka ze základky:-) Před chvílí jsem přepínala programy a najednou koukám, toho pána znám:-) Na jablka se tě ptát nebudu, mám na ně alergii, ale i tak - měj se. Hanka Kubíková“
František Šiška: „Dík a měj se.“
Hanka Sácká: „Dobrý den pane Šiško, dají se vaše produkty koupit v maloobchodě a nebo v internetovém obchodě ? Děkuji za odpověď Hanka“
František Šiška: „Dobrý den, bohužel Vám nemohu prozradit kde se dají naše produkty koupit.Dejte si do vyhledávače sušená jablka a ovocné koncentráty.“
majda hladíková: „já sem tě strejdo vůbec nepoznala“
František Šiška: „Ahoj“
Kateřina Ficková: „Dobrý den, řekl by jste o ošetřených jablcích a jiném ovoci z marketů, že je zdraví škodlivé? Je možno ovocný koncentrát chápat jako sirup? Jak se dá připravit z domácí úrody? Děkuji.“
František Šiška: „Výroba ovocného koncentrátu je velice náročná technologicky, zahuštění probíhá působením vakua a teploty.“
Jana |Ponczová: „Dobrý den. Máte nějaké zkušenosti se zmražováním jablečného moštu, případně nastrouhaných jablek nebo pyré? Děkuji“
František Šiška: „Samozřejmě zmražením zastavíte veškeré procesy kvašení, ano je to taky způsob jak to uchovat.“
Martina Klímová: „Dobrý den, v obchodech se zdr. výživou je možno zakoupit jakési trubičky z jablečné dřeně. Máte zkušenost s jejich výrobou? Je to tak, že jablíčka rozmixuji na kaši a suším v sušičce na ovoce? Pokud ano jak dlouho a na kolik stupňu? Děkuji za odpověď M.Klímová“
František Šiška: „Bohužel neznám přesně způsob výroby těchto trubiček.“
majda hladíková: „já sem tě strejdo vůbec nepoznala“
František Šiška: „Čau“
Marcela: „Dobrý den, už tu byly zmíněny slupky. Pokud mám jablka z obchodu, u kterých předpokládám ošetření chemií, dají se z té slupky tyto škodliviny dostat? Děkuji.“
František Šiška: „V každém případě důkladně omýt.“
Martina: „Mám rodový statek s ovocnou zahradou na Mělnicku. Součástí je i malá vinice. Máte nějaký nápad, jak zkombinovat využití jablek, švestek, hrušek a hroznového vína? Děláme kompoty z jablek, hrušek s červeným hroznem. Letos poprvé se nám zdařil i burčák... Děkuji uctivě.“
František Šiška: „Dobrá je pěstitelská pálenice, ve které zužitkujete vše.“
majda hladíková: „máme z jablíček jablíčkovou buchtu s pudinkem“
František Šiška: „To je vynikající.“
majda hladíková: „povídání o jablíčkách se Ti moc povedlo,já u povídání jím rajskou“
František Šiška: „Děkuju.“