Chat

test - mražené ryby

Mgr. Pavel Kopřiva

Záznam chatu ze středy 20. května 2015

Ivana: „Videla jsem test, kde nejlepe dopadly prsty z Penny Je to tak? Ve kterem obchode koupim nejlepsi cerstve ryby? Dekuji“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Dobrý den, pravděpodobně hovoříte o testu, který v minulém týdnu zveřejnila MF Dnes a na kterém se s výjimkou krátké konzultace Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nepodílela. Z pohledu úřední kontroly nelze stanovit, ve kterých prodejnách je tento sortiment "nejlepší", nicméně na webu www.potravinynapranyri.cz inspekce průběžně zveřejňuje výsledky kontrol a spotřebitel se tak může seznámit s těmi prodejci a výrobci, kteří měli opakovaně problém s dodržením zákonných požadavků. V sekci "rozšířené vyhledávání" v řádku komodita - "ryby" se tak spotřebitelé mohou seznámit se subjekty, před kterými je dobré zachovat obezřetnost.“

DM: „Co nejhoršího a co nejlepšího Váš test mražených ryb objevil?“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Dobrý den, "rekordmanem" se v posledním období stal výrobek "Ocean Treska aljašská", na které byla uvedena deklarace ohledně přítomnosti masa 96%, laboratorní analýza SZPI prokázala přítomnost masa v množství pouze v obsahu 54%, tedy o 42% méně! Výrobek inspekce odebrala v provozovně Tesco Stores v Neštěmicích. Neméně působivý výsledek inspekce zaznamenala u výrobku "Frostar platýz, filety bez kůže" v liberecké prodejně Globus. Na obalu byl deklarován obsah masa 95%, laboratorní rozbor SZPI potvrdil přítomnost masa jen na hladině 55%. Identifikace konkrétních šarží uvedených výrobků naleznete na webu Potraviny na pranýři.“

DM: „Dopadli celkově lépe české či zahraniční mražené ryby v testu?“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Dobrý den, aktuálně byly nevyhovující parametry zjištěny u výrobků původem z Číny, Vietnamu a Polska. Hovoříme o testu mořských ryb a u tohoto sortimentu je povinně uváděna země výlovu.“

Marta: „Dobrý den, jak často chodí SZPI na kontroly do hypermarketů a musí se hlásit předem? Osobně mám zkušenost, kdy nám bylo oznámeno, že přijde kontrola ať uděláme vše tak, jak má být. Myslím si, že kdyby přišli nečekaně, mnohdy by se nestačili divit, co se odehrává v zázemí prodejen.... konrétně já jsem pracovala přímo u ryb a sýrů, kde je přebalování na denním pořadku, a to bych mohla pokračovat dále.“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Dobrý den, standardní kontroly se uskutečňují vždy neohlášeně, tj. inspektor přijde do provozovny, prokáže se personálu kontrolním dokladem a tím okamžikem začíná kontrola. Jiná situace je u kontrol typu audit, v jejímž rámci kontrolovaná osoba prezentuje inspektorovi SZPI své bezpečnostní postupy a inspekce testuje jejich funkčnost. Tento typ kontrol je oznámen dopředu, ale představuje jen cca 5% kontrolní činnosti SZPI. Z Vašeho popisu nemám pocit, že by šlo o kontroly v oblasti kompetence SZPI, vnitřní kontrolní mechanismy SZPI takovou praxi neumožňují.“

Jarmila Hánová: „Dobrý den, je velký rozdíl mezi rybou mraženou přímo na moři a jinak zpracovanou ? Děkuji“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Z gastronomického hlediska jsou nejžádanější ryby čerstvé, tj. nezmražené, uchované jen na ledu, které ovšem musí být expedovány ke spotřebiteli v řádu hodin. Pokud už ke zmražení dojde, představuje méně rizik, když je ryba zamražena co nejdříve po výlovu a není tak vystavena riziku nežádoucích změn. Za předpokladu dodržení zákonných požadavků by ale mezi rybou zamraženou na moři a na pevnině neměl být z hlediska požadavků předpisů neměl být rozdíl.“

Vlasta: „Dobrý den, máme v rodině v oblibě kostky mraženého filé z aljašské tresky značky Mylord Premium. Na obalu je napsáno, že je zmrazena na moři ihned po ulovení. Je tam uvedeno, že je vhodná i pro děti. Můžeme tomu věřit? A je možné na internetu do výsledků vašich testů nahlédnout? Děkuji za odpověď. Vlasta“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Dobrý den, zákon nestanovuje, jaké vlastnosti má mít potravina označená "pro děti" (s výjimkou dětských výživ apod.), poctivý výrobce by měl ale uvést na obalu, v čem spočívá vhodnost takové potraviny pro děti oproti jiným potravinám v daném segmentu. Zamražení na moři redukuje riziko nežádoucích mikrobiologických a jakostních změn. Doporučuji pravidelně sledovat web Potraviny na pranýři, kde SZPI zveřejňuje nevyhovující potraviny.“

Hana: „Dobrý den, velmi často koupíme v supermarketu v místě našeho bydliště mraženou rybu (týká se to i jiných mražených výrobků), která je silně cítit jakoby po čpavku i po tepelném zpracování. K jaké instituci se můžeme obrátit se stížností, aby byla učiněna náprava. Stížnost na prodejně nepomohla, pokoušela jsem se volat na různá místa, ale zřejmě na na ta správná. Děkuji, Hana“

Mgr. Pavel Kopřiva: „V případě pochybností ohledně bezpečností nebo jakostí potraviny doporučuji nekonzumovat a podat podnět SZPI, kontakty naleznete zde: http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1031675&docType=ART&nid=11872 SZPI se ze zákona musí podnětem zabývat.“

Ilja Tureček: „Prosím o informaci ohledně skladovací lhůty hluboce zmrazených ryb na -18stC Firma NOWACO dodávající ryby do řetězců deklaruje následující: zmrazeno:01/08/2013 minimální trvanlivost: 24/07/216“

Mgr. Pavel Kopřiva: „U ryb není takto dlouhá doba úchovy obvyklá, nicméně na dálku nelze výrobek posoudit. V případě pochybností doporučuji podat podnět SZPI, viz předchozí dotaz.“

lenka J.: „Pane magistře, jsou zdravější naše ryby sladkovodní, když ji mám doma od rybáře v mrazničce nebo vhledem ke všem zdravým látkám, které obsahují mořské ryby, právě mražené mořské ryby. Jestli by jste to mohl posoudit nejen dle omega kyselin a dalších prospěšných látek, ale i např. fakta než se k nám mořská ryba dostane, jak je zamražena, kde byla vylovena atd. Jestli pak není zdravější naše ryba z místních zdrojů....děkujeme moc“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Dobrý den, toto je dotaz spíše na výživového experta, nicméně obecně lze říci, že jídelníčku svědčí rozmanitost. Máte-li zájem o nejvyšší možný stupeň zachování jakostních parametrů ryby, doporučuji se orientovat na ryby čerstvé, tj. nemražené, jen na ledu chlazené, což je dostupnější u ryb tuzemských. Čerstvost mořských ryb z volného lovu oproti tuzemským bývá vykoupena vyšší cenou vyplývají z nákladů na transport. Vhodnost složení Vašeho jídelníčku nejlépe stanoví výživový specialista na základě zdravotního vyšetření.“

Jana: „Dobrý den, nemám dotaz, spíše postřeh.. Často se mluví o nízké konzumaci ryb v ČR... Ale když už chci nějakou koupit, tak čerstvou u nás v malém městě není možné sehnat a mražené se mi zdají dost nekvalitní (často jsou pokryté krystaly vody, glazované apod.) Přimlouvala bych se za běžnou dostupnost chlazených ryb v obchodech. Děkuji, Jana“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Já také... :) Kde je dostatečná poptávka, dostaví se snad i nabídka.“

Hana I.: „Prosím o odpověd...jsou mražené mořské ryby správně mraženy, obsahují po rozmražení ještě vůbec to, co je na nich zdravé, zda neobsahují olovo atd., zda má vliv, kde jsou vyloveny. Díky“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Zamražení nemá vliv na případnou kontaminaci např. těžkými kovy a jinými rizikovými látkami. Podlimitní hodnoty případných kontaminantů musí zajistit ten, kdo rybu uvádí do oběhu. Zamražení má jistý vliv na vlastnosti svaloviny, nicméně, je-li provedeno správně - nemá vliv na jakostní a bezpečnostní požadavky potravinové legislativy.“