Chat

test sudových vín

Hana Večerková

redaktorka MF Dnes

Záznam chatu ze středy 11. června 2014

Renáta: „Dobrý den, chci se zeptat na červené sudové víno.Je normální když po něm zůstane červená sklenička? Paní co to prodává, mě přesvědčovala, že ano. Děkuji za odpověď.“

Hana Večerková: „Dobrý den, Neměla by. Záleží na tom, jak moc je zbarvená. červené víno uvolňuje barvivo, všichni máme zkušenost s "obarvenými" rty po pití červeného. Potravinářská inspekce už odhalila mnoho vín, která byla přibarvena syntetickými barvivy. Pokud máte podezření, obraťte se na SZPI.“

alča: „Zdravím ze Znojma, kde víno "teče proudem" :-) Nemám otázku na test vín, ale zajímalo by mě, jaké Vy sama si ráda dáte - červené, bílé nebo mé oblíbené růžové? Krásný den“

Hana Večerková: „Dobrý den. Ráda si dám dobré víno, může být bílé, červené i růžové. záleží na příležitosti a náladě.“

Mara: „Zdravím, jak dlouho vyzdži rozlévané víno uzavřené v pet láhvi?“

Hana Večerková: „Dobrý den, dlouho ne. Říct ale přesně jak dlouho, nelze, záleží na tom, v jaké kondici bylo přes stočením do petky, nakolik je lahev naplněná. Určitě by se mělo vypít co nejrychleji.“

Petr Kutnar: „Moc zdravím ! S odkazem na MEA 78: Dotaz - sudové víno vinařství LÍPA Mikulov /bří Lípové/,Kvalita ? Mně chutná!Měj se moc dobře / Petr“

Hana Večerková: „Taky zdravím. Nevím, neznám. Ale pokud je to víno koupené u vinaře, určitě to bude úplně jiná kvalita než to z drogerie nebo trafiky.“

Anna: „Dobrý den, když si koupím rozlévané víno ve vinotéce, zdá se mi, že je slabší než víno láhvové. Je to opravdu tak, nebo může být víno "říznuté" vodou?“

Hana Večerková: „Dobrý den. Může to tak být a nemusí. Musel byste porovnat totožné víno. Obecně se jako sudová vína prodávají ta nejjednodušší vína, která mohou působit trochu "vodově".“

Jana T.: „Dobrý den, prosím zjistilo se při testování sudových vín, ředění vín a v kolika případech? děkuji“

Hana Večerková: „Dobrý den, ředění vín jsme nezjistili, protože jsme se jím nezabývali. K tomu jsou nutné nákladné analýzy, které navíc v Česku žádná komerční laboratoř nedělá. Zjistili jsme ale jiné vady a nemoci.“

Dáša Suchomelová: „Dobrý den, máme důvod se obávat kupovat zahraniční sudová vína?Nebop pokud zdejší vinotéka budí důvěru, funguje zde již mnoho let, můžeme se spolehnout, že sudové víno bude v pořádku? Napadlo mě to v souvislosti s metanolovou kauzou. Nedávno jsem vybírala červené víno a chtěla jsem striktně naše moravské. Paní mi však dala ochutnat vícero a musela jsem chtě nechtě dát přednost Merlotu z Bulharska. Opravdu předčilo naše červené z Rakvic. Není tedy důvod k obavám (ve vinotéce), nebo bychom se měli raději přiklánět k tuzemským? Děkuji“

Hana Večerková: „Dobrý den, na to není jednoznačná rada. Jisté je, že většina sudových vín pochází ze zahraničí. Jsou to ta nejlevnější vína dovezená v cisternách z Itálie, Španělska, Maďarska... a tady pak mnohdy vydávaná za moravská. Ze zkušenosti, kterou jsme udělali, nemůžete ani věřit, že víno označené jako "moravské" pochází z Moravy.“

Tereza: „Doporučíte mi tedy víno,které dopadlo nejlépe? Děkuji pěkně“

Hana Večerková: „Velmi dobře dopadlo víno z podnikové prodejny Vinných sklepů ve Valticích nebo z jedné pizzerie v Praze, kde si majitelka sama vybírá, od koho bude víno odebírat a nenechá si vnutit cokoliv. Chce to se ptát, odkud víno je. kdo ho vyrobil...“

Zuzana Kristová: „Dobrý den, manžel je vinař, vlastní vinohrad i vinný sklep, produkuje víno, které ale rodina není schopna v takovém množství vypít. Proto nás napadlo zkusit víno prodat do nějaké vinotéky. Jaká povolení nebo náležitosti musí splňovat, aby tento obchod proběhl v souladu se zákony? Předem děkuji za odpověď (omlouvám se, pokud to není úplně k tématu). Přejíi příjemný den“

Hana Večerková: „Dobrý den, nedokážu Vám odpovědět přesně, určitě bych se zkusila domluvit s majitelem vinotéky. Jinak pro prodej sudové vína dnes stačí pouze zaregistrovat se u Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Takže sudové víno může dnes prodávat v podstatě kdokoliv.“

Anna: „Dobrý den, když si koupím rozlévané víno ve vinotéce, zdá se mi, že je slabší než víno láhvové. Je to opravdu tak, nebo může být víno "říznuté" vodou?“

Hana Večerková: „Mám pocit, že jsem už odpověděla. Mezi vínem stejné kategorie v lahvi nebo v sudu by neměl být rozdíl. Jako sudové se ale mohou prodávat jen ty základní kategorie - tedy víno bez jakéhokoliv označení (dříve se nazývalo stolní) nebo víno jakostní. Nesmí se tal prodávat vína přívlastková (kabinetní, pozdní sběr...), ta mohou být nabízena jen lahvovaná.“

karel: „můžu si vyrobit víno z černého bezu“

Hana Večerková: „Určitě můžete a možná bude lepší než některá vína, která jsme my koupili do testu. :-)“

Lucka: „Dobrý den, lze někde najít, jaké "vinotéky" a vína byla nakoupena a porovnávána - aspoň, která byla kvalitní kterým konkrétně se vyhnout. Děkuji za odpověď Lucka“

Hana Večerková: „Celý test bude najdete v pondělí na webu naší sesterské společnosti www.akcniceny.cz. Obecně lze říct, že je dobré se vyhnout se drogeriím, trafikám, podivným večerkám, květinářství... čili místům, která nejsou prioritně určena k prodeji vín. leccos můžete ohlídat sami, u sudových vín máte na rozdíl od těch lahvových možnost ochutnat. Pokud se vám něco nezdá, běžte jinam.“

Mirka: „když si koupím víno můžu se otrávit metanolem ?“

Hana Večerková: „Nemůžete. Metanol se může (snad už jen teoreticky) objevit v lihovinách, ale ne ve víně. Mohou tam být ale jiná "vylepšovadla" jako syntetická barviva, syntetický glycerol, přidaná voda, umělé aroma... Všechny tyto přídavky jsou zakázané přidávat do vína, ale nejsou zakázána prodávat. Běžně je dostanete ve vinařských potřebách. Naštěstí nejsou tak nebezpečná jako metanol. Což je možná taky důvod, proč se tím nikdo ze zodpovědných lidí nezabývá.“

Lenka: „proč jsou víny tak drahá ??“

Hana Večerková: „Protože je to přírodní produkt. I když u některých vínech o tom lze pochybovat.“