Chat

host

Filip Sajler

poctivé potraviny – co jsou a jak je poznat

Záznam chatu z pondělí 19. května 2014

ANTIMONY: „Co přesně rozumět pod pojmem poctivé potraviny?“

Filip Sajler: „Pro mě je to potravina, která má svou jasnou minulost a producenta.“

ANTIMONY: „Kolik procent prodávaných potravin v CR je poctivých odhadem?“

Filip Sajler: „To bohužel přesně nevím, ale myslím že kvalitních potravin je hodně jen si vybrat a vědět kam za nimi jít.“

ANTIMONY: „Kterých potravin v CR se nejvic tyka pri prodeji nepoctivost?“

Filip Sajler: „myslím, že nejvíce masa a uzenin, pečiva a zeleniny.“

Lenka Bukáčková: „Hezký den, jak poznám správně uzrálé avoládo? V supermarketu často prodávají "řepy", které málokdy "dojdou". Kde nakupujete kvalitní avokádo? Děkuji. Lenka“

Filip Sajler: „Vím a poznám, ale těžko popsat na četu, zkuste třeba pankrackyrynek.cz nebo kunratickoustodolu, ale míst bude jistě mnoho“

Martina Marková: „Dobrý den, co si myslíte po zelenině a ovoci ze supermarketů? Jedná se poctivé a zdravé potraviny? Děkuji.“

Filip Sajler: „jak jsem psal je to místo od místa, záleží na původu a producentech, pěstiteli, s chemií bez chemie atd., je potřeba ptát se a být důsledný ve výběru“

markéta: „Dobrý den, mám netradiční dotaz, který se týká jídla. S manželem se hádáme jestli při vaření vajec natvrdo musíme propichovat skořápku špendlíkem. Hádáme se jestli je to potřeba nebo ne, a jestli to tedy dělají i profi kuchaři?Děkuji předm za rozsouzení našeho sporu. markéta“

Filip Sajler: „nepropichujeme jen vaříme)))))))))“

Ivana: „Vážený pane Sajlere, dělala jsem na Poděbradské a na obědy jsem byla nucena chodit (naše firma měla dohodu s Vaší) do Vaší kantýny "Perfect Canteen". Jakost těch jídel byla katastrofální a rozhodně neodpovídala ceně. Co se nesnědlo v pondělí, z toho se ve středu udělala jiná hlavní jídla. Vaše kantýna byla vyloženě "monopol na vydělávání peněz". Chuťově to nebylo vůbec dobré. Vy osobně byste tam šel na oběd? Zaplatil byste ty peníze za tu jakost? S pozdravem, Ivana.“

Filip Sajler: „Chodím do všech našich kantýn na oběd jako majitel, to jste asi nechodila do naší kantýny, Perfect Canteen je o kvalitním jídle, o poctivém jídle, zvu Vás kdykoliv na ochutnávku oběda do jakékoliv z našich kantýn vyberte si na www.perfectcanteen.cz“

Jana Turečková: „Dobrý den, kde doporučujete nakupovat kvalitní ryby?“

Filip Sajler: „několik tipů: Makro, Pankracky Rynek, wine food“

Pavlína: „dobrý den, teď jsem naštvaná kvůli těm cherry rajčátkům, já i mé malé děti je máme rádi. Mám doma rajčata ze Španělska, teď mám strach je sníst.-) Víte něco bližšího, co jim konkrétně bylo?“

Filip Sajler: „Nevím zda sníst nebo ne, ale zkuste příště nákup tam kde můžete obchodníkům důvěřovat a ne se bát s sníst to co jste donesla domů“

Ivča: „Dobrý den! Jaký máte názor na mořské ryby konzumované v ČR? Já osobně nedůvěřuji jejich čerstvosti a konzumuji je jen na dovolené u moře, kde je větší šance, že je ryba čerstvá.... :) Děkuji, Ivča“

Filip Sajler: „zkuste chlazené rybu i v Čechách je zde mnoho kvalitních dodavatelů a můžete jim důvěřovat“

Klára: „Krásné odpoledne! Jaký je ten nejlepší způsob přípravy potravin, aby v nich zůstalo nejvíce živin a vitaminů? Dotaz mimo: věnujete se stále tanci? :) Díky, zdravím!“

Filip Sajler: „Syrové nebo šetrná tepelná úprava vaření v páře, krátké tepelné úpravy jako grilování, pomalé dušení nebo pečení, variant je mnoho, ale nejdůležitější je kvalitní vstupní surovina, aby tam ten obsah látek byl))))“

Jarda: „zdravím, jaké víno doporučujete na přípravu potravin na víně všeobečně“

Filip Sajler: „to co vám nejvíc chutná, to co do hrnce nalijete to tam chuťově zůstane, takže to nejlepší)))))“

hanka: „Dobrý den, jsme s manželem milovníci masa, u hovězího jsme si našli dodavatele; iq biobeef, dobytek chovají v našem okolí, pro maso si jezdíme přímo na jatka, je vyzrálé a dobře naporcované. Ovšem máme problém s dodavatelem kuřecího či králičího masa. Mohl byste poradit, kde sehnat kvalitní a poctivou drůbež? děkuji“

Filip Sajler: „Zase ideálně nějaká farma je jich hodně, ale například v Praze koupíte na mnoha místech jakékoliv dobré maso Amaso, Real Meat nebo Pankrácký Rynek a pak i v Makru koupíte různou drůbež“

ivona: „filipe, bude pankracky rynek dostupny financne i nam, kdo moc nevydelavame,ale je nam tento styl stravovani blizky?“

Filip Sajler: „Každý si vybere, ale kvalitní výběr surovin se podepisuje na ceně))))“

Eva Válová: „přišla jsem pozdě, můžete mi říct, co to ten pankrácký rynek je? nejsem z prahy, ale o víkendu bych si mohla udělat výlet s dětmi. bude tam něco i pro děti?“

Filip Sajler: „Podívejte se na web a zastavte se www.pankrackyrynek.cz“

Zuzana: „Hezký den, pane Sajlere, jak jste vybíral obchodníky, kteří budou na Pankráckém Rynku jako stálí prodejci? Jakým způsobem jste je prověřoval?“

Filip Sajler: „Věřte mi, že hodně složitě ))))) a pečlivě je budeme hlídat co kdo prodává a nabízí, kvalita je na prvním místě, ale je z čeho vybírat, doufám, že nikoho nezklameme a budeme řešit každý podnět“

Tereza: „Filipe, vy jste připravil všechny recepty, které se budou vařit v Perfect Bistru na PR? Co byste mi doporučil jako vegetariánce, vyberu si něco?“

Filip Sajler: „Vyberete a připravil, stavte se na českých chřest)))))“

Jana: „Dobrý den! Je nějaká potravina, o které si myslíte, že je v jídelníčku naprosto zbytečná a kdyby ji člověk nekonzumoval, nic se nestane? Díky, Jana Praha“

Filip Sajler: „Jíst špatně a špatné potraviny)))))“

Klára: „Dobrý den pán Sajler, už sa nemožem dočkať otvorenia Pankráckého rynku, presne také niečo v Prahe (o Slovensku ani nehovorím' chýbalo. Bude sa tam dať skočiť si aj na obed či večeru?“

Filip Sajler: „Jasná věc)))), dnes jsme otevřeli zkuste nás))))“

Miriam Blažková: „Dobrý den, pane Sajlere, kdy už nejíst - cibuli, česnek, brambory? Jakmile je naklíčeno, tak mám zahodit? A kde skladovat v bytě? Doporučil byste lednici nebo nějak jinak?“

Filip Sajler: „To chce sklep))))), ale nakupujte méně a častěji a míň skladujte)))“

Jana Kamasová: „Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, kde v Prahe možem kúpiť kvalitné syry? ďakujem“

Filip Sajler: „Například Gurmet cheese a nebo farmářský obchod, kterých je mnoho Sklizeno, Pankrácký Rynek, Wine food a další“

: „Dobry den,delam v mlekarne na farme a delame tam vsechny mlecne vyrobky bez konzervantu a écek.dovazime vyrobky i do prahy na farmarske trhy.proc se lide koukaji vice na kvantitu nez na kvalitu.nakupujete taky od českych farmařu? kdyz varite v televizi?#“

Filip Sajler: „Nakupujeme zkuste to nám vaše výrobky nabídnout“

Laura: „Dobrý den, prosím Vás, na co všechno se můžeme v Pankráckom Rynku tešit? Právě sem přišla z práce a tak som neslyšela všechno. dekuji“

Filip Sajler: „vše je na webu a zastavte se u nás))))“

Petra: „Šla jsem dnes kolem Rynku a všimla jsem si, že máte otevřeno...Přitom jsem četla v časopise, že to bude 20.5. Tak jak to je? Díky.“

Filip Sajler: „OTEVŘENO už dnes)))))“

jana: „Je maso z kauflandu z Čech?“

Filip Sajler: „Také“

Petr: „Dobrý den, je naozaj zlé vyprážaní na olivovem oleji? D.“

Filip Sajler: „Není, ale musí být filtrovaný“

Mirek: „Pane Sajlere, plánujete na Pankráckém Rynku nějaké speciální akce? Např. brunch nebo grilování? A jaké ceny můžeme čekat v Perfect Bistru? Za polévku? hlavní chod? Díky. Mirek“

Filip Sajler: „Plánujeme a mnoho dalších sezónních akcí sledujte web, Bistro má pokrmy od 33 do 275Kč“

Dana: „Pěkné odpoledne, co si myslíte o mražení potravin? Jste pro sezónní produkty, ale co když mám např. velkou úrodu jahod a nezvládám je všechny využít? Můžu je dát do mrazáku aniž by přišly o chuť a vitamíny?“

Filip Sajler: „Mnoho mražených, kompotovaných a jinak uchovaných potravin, když je technologie dobrá a jsou zakonzervovány v nejvyšší vyzrálosti, jsou často lepší než mnoho "jakoby" čerstvých potravin“

Růžena Musilová: „Jsem Vaše velká fanynka, na pořad Kluci v akci se dívám už od začátku vysílání. Můžete mi prozradit, co jste se za ta léta nejzásadnější přiučil? A kde berete inspiraci?“

Filip Sajler: „Pokory a trpělivosti)))), viděli jsme mnoho krásných věcí a ochutnali mnoho geniálních pokrmů, kuchařský svět je nekonečný inspirace je všude))))), tímto děkuji ČT a produkci pořadu“

majka: „Ahoj jezdim nakupovat do Rakouska jsem spokojena s kvalitou i s chuti cenove skoro stejne jako u nas.“

Filip Sajler: „Jak kdy a jak u čeho, ale tak jako v Rakousku tak v Čechách je z čeho vybírat“

Simona Pilařová: „Dobrý den pane Sajlere, co říkáte na dnešní "farmářské trhy"?? přijde mi, že většina ovoce a zeleniny na těchto trzích je zakoupena v hypermarketech a prodejci toho pak na těchto tržištích akorát využívají a vydávají to za "domácky pěstěné"...akorát na tom vydělávají peníze, ale kvalita typu bio..to opravdu není. Děkuji za odopověď.“

Filip Sajler: „Je to velice individuální, myslím si že ti "podvodní" poškozují velice ty co to dělají poctivě“

Zuzana Chomátová: „Dobrý den, několikrát jste zmínil "tržnici na Smíchově". Je možné ji blíže specifikovat, kde přesně? Leta si jezdím do Holešovic, ale Smíchov je mnohem blíž. Děkuji a přeji fajn den.“

Filip Sajler: „Smíchov Wine and food“

lukas: „cau co rikas na babicu?“

Filip Sajler: „))))))))))))))))))))))))))“

majka: „Hezké odpoledne,ráda se dívám na Kluci v akci a podle Vašich receptů také vařím a úspěšně.Přeji ještě hodně skvělých receptů.“

Filip Sajler: „Děkuji))))“

Veronika P.: „Dobrý deň, čo ste vymyslel ako prvú ochutnávku v Pankráckom Rynku, ktorú by ste nám odporučil? Zajtra sa tam chystám, nech viem, na čo sa mám ako prvé vrhnúť. :))“

Filip Sajler: „Zítra bude chřestová polévka)))“

Hana Pražáková: „Pane Sajlere, jakou úpravu chřestu byste mi doporučil? Dělala jsem zatím quiche a polévku. Děkuji Vám.“

Filip Sajler: „Podívejte se na klucivakci.cz je tam mnoho receptů)))“

Romana: „Když se podivám na etiketu produktu, přijde mi že z ní nic moc nevyčtu. kromě éček cemu bych se měla vyhýbat a co naopak vyhledávat v potravinach“

Filip Sajler: „Vybírejte a testujte, každý nakonec najde co mu nejvíc vyhovuje, život i gastronomie je o cestě a hledání“

Radomíra Lipovská: „Zdravím Vás! Jste úžasný i se svým kolegou v pořadu Kluci v akci.Ať se Vám v životě daří a vaření Vás stále baví :) .“

Filip Sajler: „Díky))))))))))))))))))“

Katka: „Hezké dopoledne, máte přehled o kvalitě čerstvých ryb v českých hypermarketech? Např. mám pocit, že v Tesco dávají na pult rozmrazené... Děkuji za odpověď. Ať se Vám daří!“

Filip Sajler: „Lidé dělají mnoho špatných věcí, hledejme to dobré a to špatné ať zahyne“

Květoslava: „Dobrý den, Filipe mám dotaz tak trochu troufající otázku: Můj vnuk (14 let) se ve škole pere se známkami, ale baví ho vaření- vždy jak je u nás pomáhá při všem co se jídla týče, na otázku co by chtěl dělat za rok kdy bude vycházet ze ZŠ ,on říká ,že už má vybráno-ale jako opravář zem.strojů, ale s tím , že by jezdil TRAKTOREM. Jenže když ho vidím, že práce v kuchyni ho baví a co tak jít za kuchaře, mi řekl, že na to nemá známky, a teď právě ta otázka : Měl by šanci se zajímat o obor kuchař? né číšník Je důležitá věc mít dobré známky? Moc děkuji za odpověď a ráda se dívám na pořad KLUCI V AKCI zdraví Květa“

Filip Sajler: „kuchař by měl mít zájem o obor, být vnímavý na začátku, takže zkuste vybrat dobré učiliště a já ho pak rád zaměstnám))))), dobrých kuchařů je málo“

jarmi: „Koukate se na hokej?a co rikate na nase hrace?“

Filip Sajler: „Vůbec jsem neměl letos čas, i když hokej miluji, viděl jsme první zápas na letišti a ten se poved Dánsko trochu horší(((((, zatím nevím, ale moooccccc jím fandím a držím palce, buďme optimisté a fanděme, ale slušně)))))“

jitka drvotova: „Zdravím vás, kluky v akci mám moc ráda, ale co mě velice překvapilo, vaše reklamní akce v Kauflandu. Nic proti reklamě, ale koupila jsem si mleté maso vámi doporučené a byla jsem velice zklamaná. Prostě hnus. Když už něčemu dáte své jméno a tvář ujistěte se, že propagujete dobrý výrobek. V tomto případě jste byli zneužiti jako osobnosti a je to škoda. Přeji hodně štěstí a další výborné pořady s kluky v akci.“

Filip Sajler: „V masozávodě jsme byli a myslím, že maso v Kauflandu patří k tomu konvenčnímu kvalitnímu, které je zpracováváno velice profi řezníky a vysoce kontrolováno“

Veronika: „Dobrý den, co si prosím Vás myslíte o používaní kokosového oleja pri vareni a pečení? je naozaj taký všestranne využiteľný a zdravý?“

Filip Sajler: „Kokosový olej jsme ještě nepoužíval, ale například palmový je výborný na smažení, u nás bych se držel slunečnice, oliv, sádla, másla, dýně, tuku je u nás mnoho)))“

Inkognito !: „Máš rád nebo sleduješ Jirku Babicu ? :D“

Filip Sajler: „ne“

Zuzana Fousková: „Jsem kuchař začátečník, zdravý životní styl mě zajímá, ale neumím si udělat víc než salát nebo kuřecí plátek. Neuvažujete o kuchařských kurzech? :)))“

Filip Sajler: „Uvažujeme a už jeden máme, kterému se věnuje Ondřej aktuálně více než já www.cerstvaskolavareni.cz“

Aneta: „Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda máte nějaké tipy, kde koupit dobré hovězí maso na přípravu steaků a která část hovězího je na ně nejlepší? Díky“

Filip Sajler: „Těch míst je skutečně hodně minimálně v Praze“

Andrea: „Hezký den, když už na Vás koukám, zeptám se Vás, jak je to s ovocem a zeleninou na farm. trzích? Měla jsem za to, že se prodává čerstvě, sezónní zboží, ale zaujalo mne, že jsem začátkem března na trhu našla jahody, maliny atd., jsou to tedy potraviny dovážené? Pravda - měla jsem se zeptat na místě:)) Děkuji za odpověď“

Filip Sajler: „Některé mohou být i kvalitní když budou rychle dovezené ze země kde jsou již na jaře vyzrálé, letos například bylo hodně produktů velice brzo neb byla krátká zima, ale je to o kvalitě producenta“

dominika: „Komu verite vice,babica#pohlraich?“

Filip Sajler: „Zdeňkovi)))))), je to kuchař profík“

majka: „Pěkné odpoledne,kolik máte dětí a kolik jim je?“

Filip Sajler: „milovaná Sophie 4))))“

hana: „Dobrý den, zdravím, dotaz nemám, jen vás chci pochválit za to, že se i díky vašemu pořadu posunulo povědomí lidí o dobrém a kvalitním jídle, které nemusí být nutně drahé. O tom, že v jednoduchosti je krása. Sama mám malé děti a tak se snažím zařazovat jednoduchá jídla, i ze surovin, které mám možnost si vypěstovat. Přeju vám i kolegovi ať se daří a těším se na další inspirativní vaření.“

Filip Sajler: „Díky)))) at se daří)))“

Klara: „Jsou bataty zdrave?a co z nich uvařit?“

Filip Sajler: „Dobrá batata skvělá batáta, jako brambory vařené smažené, pečené, zapékané, polévku a další..., je toho mnoho“

máša: „Jsem v důchodu a mám čas sledovat jak Babicu, Kluky v akci i Poleraicha. Mám k tomu tyto poznatky: Babica, dobré polopatistické podání, jen k tomu vaření najaký kuchařský úbor, Polereich možná odborník, ale z úst mu padá hnůj, jednání pod psa, divím se že to dovolí rada vysílat, Kluci v akci velmi kultivovaný přístup, dobrosrdečnost a dobré rady pro běžné i sváteční vaření. Jen tak dál a zkuste mi číslicemi ohodnotit výše uvedené dva. Předem děkuji za odpověď, vaše divačka.“

Filip Sajler: „Velice osobní názor, a vlastně to ani moc neřeším, ale Zdenek je profík kuchař a má svůj projev, Babica je pro mě nekuchař a nepatří to kuchařsky nikam ani do televize, je lidský to je asi fakt))), my taky máme své mouchy))))“

tamara: „Ta modra kosile vam slusi,jakoze fesak��akorad tam jste nejaky zklesli a vypadate smutne,takze usmev��“

Filip Sajler: „Jsem zahlcen otázkami a 20 den v práci, ale jsem v poho, soustředím se ))))“

Maruš: „Hezké odpoledne,taky doma vaříte? Jak relaxujete?“

Filip Sajler: „Vařím a rád, s rodinou, golfem, fotbalem a motorsportem))))“

Dagmar: „Dobrý den Filipe,ráda se dívám na váš pořad,inspirujeme mne,ale nesouhlasím s tím,co jste teď říkal,ohledně rozdílu nabídky potravin mezi např.Německem,Norskem atd a v našich obch.řetězcích,musím konstatovat,že je to moc velký rozdíl,co se týká kvality a ceny,která je v západních zemích přizpůsobená platům (neuvádím platový průměr,neboť je to zavádějící informace,nejsem z Prahy a okolí,ale z kraje,kde lidé musí být s penězi opatrní ).Kvalita např ovoce a zeleniny,ale i masa se opravdu nedá srovnat,"venku" je to mnohem lepší.Nevím,zda chodíte nakupovat do "normálních" obchodů,ale kdyby ano,tak by jste to jako odborník musel vidět.Jinak Vám přeji hodně úspěchů,ať Váš pořad dále dělá radost věrným divákům.“

Filip Sajler: „Já naopak jen souhlasím, ale já jsem říkal že když člověk chce vybere kvalitu a skvělé potraviny“

Jana: „Dobrý den, je tedy maso z kauflanfu opravdu Poctivé?! a co si pod tou poctivostí mám tedy představit? díky za odpověď :-)“

Filip Sajler: „Vybírejte je skutečně z čeho, jen je potřeba chtít to kvalitní“

Jaroslav Hanys: „Dobrý den Filipe, mám na Vás otázku, která se přímo týka procesu ve vaření. Když už jste na chatu, tak toho využiji :-) Proč se např. při pečení nebo dušení masa a následné tvorbě šťávy či omáčky, nechává výpek či šťáva z masa a vody následně vydusit na tuk a pak se do toho dá mouka a dolije vývarem či vodou? Neztratím tímto procesem to dobré- tu šťávu, kterou pustilo to maso? Jsem začínající kuchař- amatér, tak proto by mě to zajímalo. Děkuji za odpověď a přeji Vám krásný den a pořadu Kluci v akci jen to nejlepší.“

Filip Sajler: „To restování se dělá primárně kvůli síle, barvě a zahuštění nebo spíše spojení.“

Marie: „Ještě bych ráva reagovala na dotaz pana Květoslava, zda je důležité mít dobré známky když by chtěl jít vnuk na kuchaře. Z mého okolí vím, že na kuchaře a podobné obory (často zemědělské) většinou chodili ti "hloupější" protože by na jiné škole neuspěli. Na druhou stranu si říkám, že podle toho dnešní gastronomie v restauracích vypadá.“

Filip Sajler: „každý kuchař a řemeslní není blbec a chudák!!! Poctivé řemeslo je poctivé práci, touze dělat práci jako profík a zkušenostech, ne o pololetním vysvědčení, ale všude jsou dobří a špatní stejně tak restaurace!!!“

Jana Zelená: „Dobrý den, jen takový postřeh: do minulého týdne jsem si myslela, že každý obchodník mi musí říct číslo hovězího zvířete , ze kterého prodává maso- ale ne- je zřejmě dovoleno udat na obal masa jen číslo skupiny zvířete, ale není šance zjistit, co vlastně kupujete. My jako malá farma prodáváme vlastní hovězí a jsme velmi ostře sledování veter. správou a musíme splňovat hodně bodů a to zřejmě pro velké řetězce neplatí. Mějte se.“

Filip Sajler: „Platí pro všechny, ale je to o lidech držím palce))))! Musíme bojovat)))“

Marie: „Ráda bych se vás zeptala na sladidla. Respektive čím sladíte, pokud sladíte. Nedávno jsem se o tom bavila s tchýní. Oblíbila jsem si hnědý cukr, přijde mi že tím jak má jinou chuť dávám si ho do čaje či kávy méně. Vzhledem k jeho ceně do pečiva stále dávám klasický bílý. Tchýně mi odpověděla že rozhodně zdravější není ani jeden. Nejspíš neporozuměla tomu, že zdravější je to právě v tom množství. Je to stejné i se sirupy ( agávový, melasa...)?“

Filip Sajler: „Já mám rád javorový sirup i do čaje s mlékem a kvalitní med))))“