Chat

Ing. Tomáš Dimmer
Záznam chatu ze středy 14. května 2014
Sonax: „Ze kterých exotických zemí nejsou s potravinami většinou problémy a ze kterých ano?“
Ing. Tomáš Dimmer: „Dobrý den, na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Důvodem je skutečnost, že problémy jsou spíš než na zemi původu vázány na druh produktu, zjednodušeně řečeno, některé produkty trpí rychlejší ztrátou kvality, jiné si zachovávají svoji kvalitu beze změny po delší dobu, nejsou náchylné ke kažení, bez ohledu na jejich původ. Navíc, nejčastěji zjišťované problémy vznikají až na samotném konci distribučního řetězce (v maloobchodě) a země původu je nemůže již ovlivnit. Lze však obecně říci, že více problémů můžeme očekávat u produktů dovážených ze třetích zemí, neboť u produktů domácích a ze zemí EU jsou si pěstitelé vědomi obsahu unijních norem, které musí produkt splňovat po celou dobu, dokud se nedostane spotřebiteli do ruky.“
Martina Sušerová: „Dobry den,rada bych se zeptala,zda je v dovozovem ovoci kontrolovan i obsah chemických latek,pesticidu,herbicidu a jinych.Specialne me zajimaji banány a hrozno.Diky.M.S.“
Ing. Tomáš Dimmer: „Dobrý den, ano, v rámci monitoringu cizorodých látek je kontrolován obsah pesticidů, přesněji jejich reziduí (rezidua účinných látek herbicidů, insekticidů, fungicidů, apod.). Např. v roce 2013 byla provedena kontrola u cca 670 dávek čerstvých produktů, z toho 0,4% vykazovalo překročení limitů. V tomto roce se to netýkalo banánů ani hroznového vína. Kontroluje se i obsah těžkých kovů (kadmia a olova), u některé listové zeleniny se dále sleduje obsah dusičnanů.“
Lucie S: „Dobrý den jak taková kontrola vypadá?? děkuju a přeju krásný den“
Ing. Tomáš Dimmer: „Dobrý den, záleží na tom, jakou konkrétní kontrolu máte na mysli. Provádí se hodnocení na místě, tj. posouzení kvality podle jakostních požadavků stanovených normami EU, dále se odebírají vzorky do laboratoří a sleduje se např. obsah reziduí pesticidů, těžké kovy, dusičnany podle platných právních předpisů EU.“
Sonax: „Jak kvalitní je na českém trhu mango?“
Ing. Tomáš Dimmer: „Dobrý den, myslím, že kvalitní, na trhu vídáváme krásné kousky. Mango příliš netrpí rychlým kažením, je však dobré mít na paměti, že v tržní síti nemusí být mango vždy v konzumní zralosti a protože se jedná o tzv. klimakterický druh, mango Vám doma bez problémů dozraje. Jeho optimální zralost se pozná tak, že je na omak měkčí a dostane zlatavou barvu slupky. Varováním by měly být tmavé okrouhlé propadlé skvrny na slupce, které svědčí o napadení houbami (plísněmi), které mohou produkovat mykotoxiny.“
Tereza: „Dobrý den, prosím vás odkud jsou banány? A je šlupka škodlivá- jak moc,když dítě omylem olízne? Děkuji“
Ing. Tomáš Dimmer: „Banány se k nám dovážejí z různých zemí, typickou zemí je Kolumbie, ale i jiné země Jižní Ameriky. Na trhu se můžete setkat i s banány z Evropy (Martinik). Slupka je spíše nepoživatelná než jedovatá, z náhlého olíznutí slupky dítětem si netřeba dělat starosti.“
Tereza: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat odkud pochází ty tvrdé a nesladké JAHODY, které nabízejí obchodní řetězce? Nedají se jíst. Moc děkuji“
Ing. Tomáš Dimmer: „První jahody se do naší republiky dostávají na přelomu února a března a pocházejí typicky z Maroka. Postupem času se začínají dovážet ze Španělska a nyní lze očekávat na trhu postupně jahody ze zemí střední Evropy (Polsko, ČR).“
Jitka: „jak je ovoce ošetřováno a jaké choroby může přenášet a jaké díky ošetření naopak ne.“
Ing. Tomáš Dimmer: „Dobrý den, některé druhy ovoce musí být po sklizni ošetřeny, především chemicky, aby došly do země určení v odpovídající kvalitě. Typicky se jedná o citrusové plody, kde se chemicky ošetřuje kůra. Zabrání se tak manifestaci plísní, které se díky značnému množství spór rychle množí a dokážou během relativně krátké doby zachvátit většinu plodů v dávce.“
Marie: „Dobrý den, je pravda, že na zeleninu se před transportem aplikuje nějaká chemie aby se zamezilo zkažení? Jak je tomu v případě biozeleniny? Mohu se opravdu spolehnout na to, že při pěstování a transportu se nepoužívají žádné chem. látky? Děkuji!“
Ing. Tomáš Dimmer: „Dobrý den, když Váš dotaz zevšeobecním na čerstvé produkty, typicky u citrusových plodů je prováděno chemické ošetření kůry proti plísním, které by jinak mohly způsobit rozsáhlé kažení a značné ekonomické ztráty. Tyto přípravky však nepronikají skrz kůru a pečlivým omytím ovoce se nemusíte bát žádných rizik. Pokud jde o bio produkty, tak tam je jakékoliv chemické ošetření zcela vyloučeno. Pokud však máte na mysli čistě jen zeleninu, tak tam mi není známo, že by se provádělo chemické ošetření před transportem.“
Lucie: „Dobrý den, vážený pane inženýre, chtěla bych se zeptat, jestli je pravdou, že v kocích banánů přežívají jedovatí pavouci, kteří mohou způsobit nepříjemné zranění ? A tedy - dělají se kontroly třeba i na takovéto parazity/škůdce ? Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji pěkný den.“
Ing. Tomáš Dimmer: „Dobrý den, s tímto jsem se ještě nesetkal, ani s tvrzením, ani při samotné kontrole. Pokud by ale tato situace nastala a bylo to zjištěno při kontrole, byl by produkt hodnocen jako nevhodný pro lidskou spotřebu z důvodu kontaminace škůdci a vyloučen z prodeje. Setkal jsem se s tím, že někteří spotřebitelé raději odstraňují špičky banánů, neboť údajně mohou obsahovat háďátka. Ale ani to jsme při kontrole zatím nezjistili. Kontroly na přítomnost škůdců jsou jinak velmi časté a inspektoři se na ně zaměřují vždy při běžné kontrole, a to nejen u čerstvého ovoce a zeleniny.“
Zuzka: „Dobrý den, proč se do České republiky nedováží některé ovoce, které je např. v Asii naprosto běžné a u nás v obchodech ho nenajdete? Mám na mysli konkrétně třeba chlebovník (jack fruit), wax apple, mangosteen, snake fruit apod. Jsou to mňamky, které jsem si při svém pobytu v Asii zamilovala a hrozně mi tu v Čechách chybí. Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne!“
Ing. Tomáš Dimmer: „Dobrý den, pravděpodobně proto, že se nepředpokládá dostatečná poptávka ze strany spotřebitelů, mimo jiné i proto, že jejich cena by byla značně vysoká. Nicméně s mangostanem jsem se v tržní síti již setkal, ale máte pravdu, že je vidět jen zcela ojediněle.“
Renata: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se lze opravdu spolehnout na označení bio u dováženého ovoce a zeleniny, mám na mysli hlavně citrony a mrkev. Druhý dotaz: když je u citrusů napsáno, že kůra byla chemicky ošetřena, pomůže, když je omyji pod tekoucí vlažnou vodou, abych mohla kůru použít do jídla?Děkuji za odpověď.“
Ing. Tomáš Dimmer: „Dobrý den, zda je ovoce a zelenina opravdu BIO, se důsledně kontroluje. Tato kontrola však nespadá do kompetence našeho úřadu. BIO produkty v tržní síti jinak samozřejmě odebíráme a laboratorně zkoumáme a zjišťujeme, zda v nich nejsou překročeny maximální limity cizorodých látek. Pokud jde o kůru citrusů, důkladné omytí vlažnou vodou a lépe ještě za použití malého kartáčku by mělo být plně dostačující.“
Sonax: „Kontroluje se v ČR i exotické pití - například se prodává nápoj z růže, nebo exotický Sprite, exotický 7UP?“
Ing. Tomáš Dimmer: „Dobrý den, pokud na takový produkt v tržní síti narazíme, můžeme v rámci běžné kontroly odebrat vzorek do laboratoře a kontrolovat jej např. na přítomnost Salmonel, obsahu přídatných látek (sladidel, konzervantů, barviv) a dodržení jejich limitů stanovených legislativně. Inspektoři se při takové kontrole zaměřují především na to, zda je produkt bezpečný a zda neobsahuje látky, které by nebyly uvedeny v údaji o složení a v neposlední řadě také, zda neobsahují v EU nepovolenou přídatnou látku.“
Jarka: „Pěkný den A jak je to s dusičnany tohoto ovoce, nepřevyšuje je A když ovoce nevidí již sluníčk, myslím to také není ono a není tak sladké, jako utrhnuté čerstvě na zahráce Toto není v žádné normě asi důležité, že ?“
Ing. Tomáš Dimmer: „Limity dusičnanů jsou stanoveny nařízením EU pouze u některé listové zeleniny - hlávkového salátu, špenátu a rukoly a pravidelně se kontrolují. U ostatních se sice také provádí kontrola v rámci monitoringu cizorodých látek, ale pouze pro informativní zjištění jejich hladiny. To má svůj význam, neboť získaná data se pravidelně zasílají Evropské komisi a slouží pro rozhodování o případném zavedení nových limitů u komodit, které ještě limity nemají. Pokud jde o ovoce, na dusičnany neexituje v současné době žádný limit. Pokud jde o chuťové vlastnosti, bohužel je není možné při kontrole nijak posuzovat, protože nejsou stanoveny žádnou normou.“
Tereza G.: „Dobrý den, je nějak přesně stanoveno, co může být označeno za "BIO"? Jak je toto kontrolováno? Podléhají nějaké kontrole i ovoce a zelenina z farmářských trhů, tedy vlastní produkce českých pěstitelů? Děkuji za odpověď.“
Ing. Tomáš Dimmer: „Dobrý den, BIO produkce definována je a za hlavní zásadu lze např. považovat to, že musí být vyloučeny veškeré chemické postupy při pěstování a ochraně rostlin, tj. nesmí se hnojit průmyslovými hnojivy, ošetřovat chemicky proti chorobám a škůdcům či po sklizni (typické pro citrusy). Kontrola shody s normami EU se provádí i na farmářských trzích a v poslední době, s rozvojem farmářských trhů, se kontrolují velmi často a pravidelně, a to i o víkendech.“
Klára: „Kdo vyřizuje obchodování s ovocem a zeleninou např. AFRIKY?“
Ing. Tomáš Dimmer: „Při dovozu ze zemí EU, tedy i z afrických zemí, se provádí vždy tzv. certifikace, kdy každý dovozce musí příslušnému inspektorátu oznámit zásilku a požádat o provedení kontroly shody s normami EU. Certifikující inspektor pak vydává dovozci zdravotní osvědčení - certifikát, že daný produkt splňuje požadavky norem EU.“