Chat

Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.
Záznam chatu z pondělí 28. dubna 2014
Mortar: „Rozchází se u Vás lidský a odborný názor na GMO potraviny?“
Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.: „Opravdu ne, GMO se věnuji v jeho různých formách od začátku 90:let. od jejich vývoje, přes identifikaci a hodnocení jejich bezpečnosti. Lidský i profesionální názor je shodný.“
Mortar: „Je v ČR dobrá informovanost ohledně GMO potravin?“
Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.: „Nejvíce informacích můžete nalézt na portálu Ministerstva zemědělství ČR, vědeckého výboru pro GM potraviny a krmiva Ministerstva životního prostředí. Samozřejmě, že informovanost v běžném tisku je adekvátní významu této problematiky, ale informací není nikdy dost a záleží jak jsou informace podávány pro odlišný skupinám spotřebitelů.“
Mortar: „Co si vy obecně myslíte o GMO potravinách?“
Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.: „GM potraviny, které se t.č. mohou vyskytovat na trhu se nijak neliší od konvenčních potravin. Je možné, že v budoucnu budou GM potraviny vyráběny i z plodin, které budou obsahovat více vitaminů, antioxidantů nebo se budou lišit složením mastných kyselin - tuků, pak by bylo nutné sledovat jejich konzumované množství. Před uvolněním na trh se hodnotí celá řada parametrů a všechny GM plodiny a v budoucnu i mikroorganismy a živočichové využívaní pro produkci potravin musí projít přísnými testy.“
Michaela Rýznarová: „Vážená paní docentko, už jsem četla mnoho informací o škodlivosti GMO potravin. Zajímalo by mě, v jakém množství se vyskytují takové potraviny v naší republice a čeho se máme obávat nebo čeho se naopak obávat nemusíme. Druhá otázka je následovná: Ještě donedávna jsem se domnívala, že když je modifikovaný škrob součástí plniva některých léčiv nebo doplňků potravin, je to totéž. Mohla byste pro mě i pro ostatní vysvětlit rozdíl? Předem za informace velmi děkuji.“
Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.: „Určitě modifikovaný škrob nepochází z geneticky modifikovaných rostlin, je výsledkem zcela jiného procesu. U nás se na pultech obchodů s GM potravinami moc nesetkáte(zde se většinou využívají jako krmiva), ale v zahraničí mino EU, zjm. USA, Kanadě, Austrálii se běžně vyskytují a to i to, které nejsou povoleny k dovozu do EU . V USA je schválena papaya odolná k viru, který devastuje úrodu. V RU schválena povolena není.V ČR lze dostat pouze rostlinné oleje, které jsou označeny GM. Kontrolu provádí SZPI a její laboratoř ve VÚRV, v.v.i. Praha. ČR není vstupním místem do EU (kromě letecké dopravy) a kontrola probíhá nejčastěji na místech vstupu do EU (velké přístavy - zde se zachycuje většina GM, které nebyly uvolněny v EU do oběhu - viz GM rýže, GM len, nepovolená sója), ale v ČR je kontrola plánována, probíhá monitoring a pro vstup na náš trh odběratelé většinou vyžadují laboratorní rozbory o tom, že potraviny jsou v souladu s Gm legislativou.“
Denisa: „Dobrý den, jaká jsou zdravotní rizika při dlouhodobé konzumaci GMO potravin?“
Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.: „Zatím nebyla žádná rizika u schválených typů GM potvrzena. V USA se konzumují přes 20 let (GMN sója odolná k herbicidům, GM kukuřice odolní k hmyzím škůdcům). V EU se výskyt GM produktů sleduje, jsou značeny a jsou nastaveny monitorovací plány, aby bylo možné reagovat, že by u některého GM se projevil neočekávaný efekt, a to i přes to, že pravděpodobnost takové události velmi málo pravděpodobná.“
Alena: „dobrý den, nevěřím tomu, že gmo potraviny jsou a budou "lepší" než klasická rostlina, proč by se měly potraviny modifikovat, když odmyslím výrobu potravin kvůli množství, není určitě to, co vyrostlo lepší než když to nějakým způsobem změníme? jaký máte názor na Monsanto? díky“
Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.: „Co jsou klasické potraviny ? Genetický základ kulturních rostlin je dalek od kulturních rostlin používaných na začátku minulého století s využitím tzv. konvenčních metod. GM první generace, což je pravda, byly zaměřeny na zlepšení produkce a možnost aplikaci některých typů herbicidů (herbicid rezistentní - herbicidy se používají tak jako tak, jejich aplikace spadá do jiné legislativy a je otázkou, které z nich mají jaký dopad na člověka a agro-ekosystémy. Do stejné kategorie spadají BT plodiny (odolné k hmyzím škůdcům). Zde si rostliny mohou samy vyrobit látku, ktrá se dříve aplikovala jako postřik. Možnosti vidím v případě využití plodin odolných k suchu, virům, plísním. Vzhledem k tomu, že máme možnost se vyhnout nákupu GM potravin, protože existuje povinnost takové výrobky značit, má každý spotřebitel možnost si vybrat, zda si bude GM potraviny kupovat (nyní spíše je koupit nelze, protože nas pultech se nevyskytují.). V EU je větší diskuse, které se týká pěstování GM kulturních rostlin . Firma Monsanto dokázala velmi rychle adaptovat nové technologie, vstoupila na trh s osivy a uplatňuje svoji obchodní politiku.“
Eva: „Dobrý den paní docentko, četla jsem Vaši odpověd, že se nemusíme rizik spojených s GMO obávat, protože v USA se konzumují přes 20 let. Ovšem u zvířat krmených GMO se různé deformity a především neplodnost také neprojeví v první generaci, ale většinou nejdříve až ve třetí generaci. Není tedy možné, že negativní účinky GMO budeme schopni pozorovat nejdříve za 60 a více let, na našich pravnoučatech?“
Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.: „GMO se vyhodnocují ve světle současných znalostí a podkladů, které jsou výsledky krmných testů. Ty se řídí návody zpracovanými Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Samozřejmě že hodnocení zahrnuje určitou míru nejistoty, které je však díky schvalovací proceduře minimalizována. navíc nelze o GMO hovořit an block, ale každé GMO je odlišné a proto se hodnotí případ od případu. Proto např. j v EU uvolněno do oběhu daleko menší množství GMO než ve zbytku světa a pro pěstování dokonce jen jedno jediné (GM kukuřice odolná k zavíječi kukuřičnému). Nyní věnuje EU velkou sumu peněž na výzkum bezpečnosti GMO a je byla zahájená rozsáhlá studie, která má prokázat vliv GM na konzumenta. Při přípravě studie byla vzata v úvahu řada parametrů a její plán připomínkovala celá řada evropských odborníků. Tak by se mělo zabránit opakování nedostatků některých kontraverzních studií, které byly dosud publikovány.“
Hanka: „Dobrý den, myslíte si, že fast foody jako je KFC či McDonalds prodávají pokrmy vyrobené z GMO?“
Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.: „Pokud by FastFoody prodávaly výrobky obsahující GM, musely by je značit. Pokud by tak nečinily, bylo by to v rozporu s legislativou. Naše laboratoř rozbory jejich výrobků zatím neprováděla“
Jarka: „Zdravím, kdysi běžel pořad "Jsme to, co jíme" a tam striktně zakazovali koznumaci GMO potravin, proč? Vy říkáte, že jejich konzumace nevadí.“
Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.: „Odborníci na výživu doporučují pestrou stravu. Potraviny, které jsou běžnou součástí potravního řetězce (pšenice, ječmen, brambory, ovoce, zelenina, maso) se v modifikované formě nevyskytují. Nejrozšířenější modifikací je herbicid rezistentní sója a kukuřice odolná k hmyzím škůdcům, které se dovážejí do EU jako krmiva. setkání s GM potravinami u nás bude skutečně výjimečné. Vaše expozice GMN potravinám při běžném stravování je minimální a určitě nemusíte mít obavy.“
jitka: „Dobrý den, jaký je Váš názor na to, že geneticky modifikované obilniny způsobují celiakii? Děkuji“
Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.: „GM pšenice ani další obiloviny se na trhu nevyskytují, celyakije s nimi spojená není,“