Chat

SPZI - Potraviny na pranýři

Pavel Kopřiva

Záznam chatu ze středy 8. ledna 2014

Jana Vrtalová: „Dobrý den, proč jsou zdravější potraviny dražší než nezdravé? např.celozrnné pečivo a bílé, krůtí maso a krkovička, aj.“

Pavel Kopřiva: „Dobrý den, Vaše otázka je položena velmi obecně. Nelze kategoricky říci, že "dražší potraviny" jsou automaticky zdravější. Konstatovat můžeme však to, že u potravin ve vyšší hladině cenového spektra u daného typu zboží lze obecně očekávat použití hodnotnějších, respektive nákladnějších surovin. Nutričně hodnotné potraviny nemusí být zároveň drahé, jako příklad lze mezi jinými uvést třeba luštěniny aj.“

Gina: „Kontroluje SZPI pečlivě i nealko nápoje?“

Pavel Kopřiva: „Ano, SZPI ze zákona disponuje kompetencí kontrolovat většinu sortimentu potravin v maloobchodní síti a u potravin s převahou neživočišných surovin SZPI kontroluje potraviny i ve fázi výroby. Tj. inspekce kontroluje sortiment nealkoholických nápojů jak v maloobchodní síti tak i ve výrobě. Např. v roce 2012 SZPI zjistila porušení právních předpisů u 19% vzorků nealkoholických nápojů, které podrobila kontrole. Mezi nejzávažnější zjištění u tohoto sortimentu spadají do kategorie kontaminace nepovolenou látkou, dále inspekce zjistila např. neodpovídající označení výrobků. Podrobnosti můžete nalézt na stránkách Potraviny na pranýři, doporučuji použít sekci "rozšířené hledání".“

Tereza: „Potraviny na pranýři jsou výborný portál. Chci se zeptat,zda se situace zlepšuje, po založení portálu.“

Pavel Kopřiva: „Dobrý den, děkujeme Vám kladné hodnocení. Potraviny na pranýři jsem spustili s cílem poskytnout informace spotřebiteli, aby se mohl snáze orientovat na trhu s potravinami, kde je jeho pozice z podstaty věci slabší, než pozice výrobců a prodejců. Zvyšování spotřebitelské gramotnosti je běh na dlouhou trať, kterou ovlivňuje mnoho dalších hráčů, jak již zmiňovaní výrobci a prodejci, tak média, politická reprezentace, příslušné profesní organizace a mnoho dalších. SZPI se se v rámci svých kompetencí mj. i tímto projektem snaží přispět ke kultivaci českého trhu s potravinami. Výsledky těchto snah se však budou projevovat jen postupně a na hodnocení je zatím brzy.“

P.Horalek: „Dobry den,jak prosim najdu na tabletu apple tuto aplikaci?jaky je jeji nazev.diky za odpoved.“

Pavel Kopřiva: „Dobrý den, aplikace se jmenuje stejně jako webové stránky, tj. "Potraviny na pranýři".“

Zuzana: „Dobrý den, proísm zaměřujete vaší kontrolu i na veganské produkty, tudíž produkty ve zdravých výživách např obiloviny, sojové výrobky, vzácné oleje? A jak je na tom ovoce a zelenina, taky je máte na pranýři? Děkuji“

Pavel Kopřiva: „Dobrý den, kompetence k výkonu kontrolní činnosti SZPI definuje zákon - viz předchozí odpověď. Inspekce kontroluje i tyto specializované prodejny a sortiment obecně označovaný jako "zdravá výživa" v běžných prodejnách potravin i ve fázi výroby, pokud se nachází v ČR. Obecně tento sortiment lze označit jako málo problematický. Závažná porušení právních předpisů u tohoto sortimentu naleznete na Potravinách na pranýři. Jen podotýkám, že SZPI kontroluje dodržování zákona, kam nespadá např. kontrola dodržování standardu BIO. Toto kontrolují akreditované agentury v gesci Ministerstva zemědělství.“

Gina: „Jak dlouho jste mluvčím inspekce a co vše jako mluvčí musíte zvládat?“

Pavel Kopřiva: „Tiskovým mluvčím SZPI jsem od dubna 2012. Tiskový mluvčí se musí dobře orientovat v problematice výroby a prodeje potravin, musí mít povědomí o právním rámci regulující tyto činnosti a musí rozumět mechanismům fungování médií. Spolupráce s novináři musí vycházet ze vzájemného respektu a znalosti možností a limitů pozice toho druhého. Absolvoval jsem obor mediálních studií a žurnalistiky na Fakultě sociálních studií na MU v Brně.“

Gina: „Co chybí SPZI a co naopak v této instituci dobře funguje?“

Pavel Kopřiva: „Naštěstí mohu na základě svého téměř dvouletého angažmá v SZPI konstatovat, že zde pracují profesionálové - inteligentní lidé, kteří mají rádi svou práci a umějí ji dělat dobře. Organizace funguje velmi transparentně nejen navenek (o čemž se může veřejnost přesvědčit nejen z webu Potraviny na pranýři), ale i dovnitř úřadu. Ne pouze SZPI, ale celému potravinářství, potažmo i celé české společnosti bych přál informované a aktivní spotřebitele. Jakkoli se situace v této oblasti v posledních letech rychle mění, nelze si nevšimnout, že v zemích s nepřerušenou tržní tradicí jsou spotřebitelé stále zaznamenatelně vzdělanější a asertivnější a některé nežádoucí praktiky by svým výrobcům a prodejcům zkrátka netolerovali. Žádný dozorový orgán nemůže ohlídat situaci na trhu tak účinně, jak velké množství informovaných a aktivních spotřebitelů.“

Iveta Zedníčková: „Dobrý den, zajímá mě, zda výrobky pro děti jsou opravdu kvalitní. Např. příkrmy zeleninové, ovocné, přesnídávky atd. I když je složení napsané na skleničce, stejně si myslím, že je tam přidáno kdo ví co. Je to opravdu pro děti zdravé? A jsou výrobky (české, německé) opravdu poctivě kontrolovány? Děkuji za odpověď.“

Pavel Kopřiva: „Zákon výrobci ukládá, aby složení uvedené na obale přesně odpovídalo i složení vlastní potraviny, případné porušení je kvalifikováno jako klamání spotřebitele s významnou finanční sankcí. Přívlastek "dětské" v názvu potraviny však ze zákona výrobce k ničemu nezavazuje, odpovědní výrobci však zároveň poskytnou spotřebiteli informaci, v čem je jejich výrobek vhodnější pro děti, než ostatní výrobky v daném segmentu, které tímto přívlastkem označeny nejsou. SZPI kontroluje potraviny podle systému hodnocení rizika, které se řídí mj. dřívějšími zjištěními SZPI, daty z informačního systému, podnětů od spotřebitelů a rovněž mírou rizika pro cílovou skupinu. Potraviny pro děti představují jednu z trvalých kontrolních priorit SZPI, obesně se jedná o málo problematický sortiment, závadné výrobky lze nalézt na Potravinách na pranýři, doporučuji se podívat na sekci "aktuální" i "archiv".“

kateřina: „dobrý den mohu se zeptat jak se nazívá aplikace ke stažení? Před chvilkou jsem zapla a nestihla jsem to zaregistrovat děkuji za odpoved“

Pavel Kopřiva: „Název aplikace je Potraviny na pranýři.“

Lucie Pekařová: „Dobrý den, v nedávné době jsem v hypermarketu našla kuřecí prsní řízky v akci. Jejich cena byla 99kč/kg. Na první pohled se maso zdálo v pořádku, ovšem po namáčknutí mělo nazelenavý až šedivý odstín. Nikdo maso nekupoval a akce byla časově omezena 3 dny. Za jak dlouhou dobu se může kontrola na místo dostavit po bezprostředním nahlášení přes Vaši aplikaci ? Děkuji za odpověď. S pozdravem Lucie Pekařová“

Pavel Kopřiva: „Na podnět indikující závažné porušení právních předpisů, resp. ohrožení zdraví spotřebitele, SZPI reaguje bezprostředně.“

Karel: „Aplikaci jsem si stáhl, je výborná. Můžete mi prosím, jako pro "blbce" říct jak mohu přispět ? Jde o podle mého názoru nekvalitní potraviny?“

Pavel Kopřiva: „Pokud v maloobchodě zjistíte prodej závadné potraviny, pošlete podnět SZPI, třeba prostřednictvím mobilní aplikace PnP. Samozřejmě, je možné upozornit na nedostatek personál prodejny a z jejich reakce lze následně usuzovat, jestli se jedná o prodejce, který si spotřebitele cení. Zvažte, zda nakupovat potraviny od výrobců a prodejců, kteří se na PnP objevují za obdobné prohřešky opakovaně.“

Petr: „Po roce 1990 jsem doufal, že naše vlády budou dbát na zdravé potraviny na trhu, tedy pro naše občany. Neboť osudy národů závisí na způsobu, jakým jsou vyživovány. V tom se jistě shodneme. Proč se až v poslední době tolik dbá na kontrolu kvality potravin?“

Pavel Kopřiva: „Pokud jde o SZPI, počet kontrol v posledních několika letech osciluje kolem čísla 36 000 a nemění se. Výsledky kontrol jsou významně intezívněji medializována, což může vytvářet klamný dojem, že nyní se více "dbá na kontrolu kvality potravin". Jak jsem dříve uváděl, tuzemští spotřebitelé se průběžně učí a na problematiku potravin je tak více vidět.“

Zuzana: „Dobrý den, ještě prosím dotaz na to ovoce a zeleninu?“

Pavel Kopřiva: „SZPI kontroluje sortiment ovoce a zeleniny pravidelně a preventivně. Vzhledem k tomu, že zjištěná pochybení u tohoto zboží většinou nejsou závažná a pro spotřebitele je obtížné identifikovat konkrétní šarže, nejsou běžně tyto prohřešky zveřejňovány na PnP. Dodržení právních předpisů je ale vymáháno standardním způsobem.“

Petr: „Kilo rohlíků stojí 59 korun, kilo mražené kachny 39 korun. · Brambory jsou dražší jak banány. · Z údajně zdravého rybího masa vyteče polovina vody. · Masné výrobkyneobsahují maso. · V akčním letáku Kauflandu je 38 inzerátů na půjčení peněz. · Jogurt obsahuje 45% mléka. · Vepřová žebra jsoudražší jak vepřová kýta. Jak proti této skutečnosti bojuje SPZI?“

Pavel Kopřiva: „Zejména zaměřením kontrol podle systému hodnocení rizika, viz výše, důsledným zveřejňováním zjištěných pochybení a ukládáním stále rostoucích pokut, zejména pokud je zjištěn u jednoho subjektu prohřešek opakovaně.“