Chat

Zdravý talíř

Margit Slimáková

Záznam chatu ze středy 13. března 2013

Radka: „Dobrý den.Jak často by se mělo konzumovat mléko a mléčné výrobky?Děkuji za odpověď“

Margit Slimáková: „Dobrý den, mléčné výrobky paatří do skupiny bílkovin a ty by měly tvořit asi čtvrtinu pomyslného talíře.“

Sin city: „Patří na zdravý talíř zvěřina?“

Margit Slimáková: „Ano, maso, včetně zvěřiny, ale i celé řady dalších potravin jako jsou např. luštěniny, patří do skupiny bílkovin a ty tvoří čtvrtinu talíře.“

Hanka: „Jakou optimální zdravou stravu doporučujete během těhotenství, nějaké tipy?“

Margit Slimáková: „Dodržovat poměry mezi potravinami jak popisuje Zdravý talíř a hlavně upřednostňovat přirozené potraviny před jakýmikoliv polotovary. Detailněji o stravě v těhotenství píši na svém webu: www.margit.cz“

Lucie: „Dobrý den, jaký máte názor na Chlorellu v tabletách?“

Margit Slimáková: „Určitě se jedná o skvělou superpotravinu, kterou doporučuji, i když také ne úplně pro každého. Z pohledu TČM se totiž jedná o tzv. chladnou potravinu. Více najdete na mém webu: www.margit.cz v encyklopedii pod heslem superpotraviny.“

Jitka: „Dobry den, jsou vhodne ke snidani pro 4 lete dite pro spestreni napr. kukuricne lupinky s bilym jogurtem? ve skolce ma pak vzdy na svacinku pecivo s pomazankou, takze chci ke snidani volit jine varianty. doporucite mi dalsi moznosti? diky Jitka“

Margit Slimáková: „Dobrý den, raději než lupínky bych volila kaše z ovesných vloček anebo obilovin jako jsou jáhly a rýže. Ideální recept jsou vločky s nastrouhaným jablkem, přeljte horkou vodou, přislaďte rozinkami, dochuťte oříšky a třeb ai tím bílým jogurtem.“

andra: „Dobrý den, prosím Vás, jaký máte názor na makrobiotiku? Děkuji“

Margit Slimáková: „Dobrý den, může být bezvadný stravovací způsob, ale je dosti omezující a pro většinu běžných rodin (zejména děti) dost nereálný. Takže příliš medoporučuji.“

MARCELA: „Dobrý den, můžete mi říci svůj názor na tyto potraviny, jelikož jsem se v pár publikacích dočetla, že nejsou zdravé: mléko, banány, brambory a aspartam. Děkuji“

Margit Slimáková: „Dobrý den, problematiku mléka detailně popisuji na svém webu: www.margit.cz, v encyklopedii pod heslem kravské mléko. Banány jsou tropické ovoce a jako zpestření bez problémů, ale k denní konzumaci určitě raději naše ovoce. Brambory také omezeně bez problémů a aspartam podle mne v žádném případě do jídla nepatří, detailněji pod heslem umělá sladidla.“

Ivana Freiwaldová: „Jakou stravu doporučíte při vysoké hladině cholesterolu?“

Margit Slimáková: „Hlavně omezovat jednoduché cukry a omega 6 mastné kyseliny, velmi detailně problematiku probírám na svém webu: www.margit.cz, pod heslem cholesterol a tuky“

Lukáš: „Dobrý den. Patří na zdraví talíř luštěniny ?“

Margit Slimáková: „Určitě ano a moc doporučuji, na Zdravém talíři patří do skupiny bílkovin.“

Radka: „Dobrý den, má ohřáté jídlo (doma připravené) stejnou výživovou hodnotu jako jídlo čerstvě uvařené?Děkuji“

Margit Slimáková: „Dobrý den, čerstvé je ideál, ale nezavrhuji ani ohřívání.“

Martina: „Dobrý den, zajímal by mě Váš odborný názor na pití Coca-coly. Děkuji“

Margit Slimáková: „Určitě nedoporučuji, není důvod ji konzumovat a těch důvodů proti je celá řada.“

Vegetariánství: „Dobrý den paní doktorko, zrovna dnes jsem na vás dostala doporučení od jedné místní výživové poradkyně, která mi bohužel stravovací plán nesestaví. jsem již dlouhou dobu vegetariánka, která se však s pobytem doma s dětmi začala velmi odbývat, energii doplňovat sladkým a tím pádem velmi vzrostla váha a strava celkově je dost jednotvárná a nezdravá. nyní jsem se již na sebe naštvala, ale nevím jak začít. vytváříte například stravovací plány pro vegetariány či můžete někoho doporučit? omlouvám se za dotaz mimo "talíř"“

Margit Slimáková: „Vzorové jídelníčky nepředávám, protože takové ani neexistují. Úpravu jídelníčku, proto vždy řeším individuálně s každým klientem a hodně inspirace najdete i na mém webu: www.margit.cz“

Hana Černá: „Dobrý den, již půl roku se snažím jíst zdravě.Zařadila jsem běh.Ted jsem měla detoxikaci těla, citím se lépe.Prosím o radu jaké jídlo zařadit do jídelníčku?Mám jedinou neřest a to je káva.“

Margit Slimáková: „Dvě hlavní zásady: dodržovat poměry mezi potravinami, jak popisuji na Zdravém talíři a upřednostňovat přirozené potraviny před polotovary.“

Ivana: „Dobrý den, momentálně podstupuji léčbu ozařováním, k ní beru kortikoidy a můj problém je, že na rozdíl od spolupacientek, které si stěžují na nechutenství, já "žeru jak prokopnutá", pořád mám chuť k jídlu a navíc otékám... přejde to po vysazení léků samo? Nebo budu muset držet dietu - to by byl problém, já jsem neukázněná a mlsná..“

Margit Slimáková: „Ano, otékání může být dané vedlejšími účinky léků a snad i přejít, ale zdravá výživa je stejně zásadní. Diety nedoporučuji, Zdravá talíř stačí a nezapomínat na pohyb.“

Martina Munzarová: „Dobrý den, jsem alergická na ořechy, čím se dají nahradit? Děkuji“

Margit Slimáková: „Ořechy patří do skupiny bílkovin, takže např. luštěninami anebo semínky a rybami.“

KAMILA: „Jaký je Váš názor na pravidelné pití ráno na lačno domácího jablečného octu?“

Margit Slimáková: „Jestli Vám vyhovuje, není proč nesouhlasit.“

Michala J.: „Dobrý den, jaký máte názor na vitariánství? Můj manžel je vitarián 4 roky, já skoro 2 roky. Jíme ovoce a zeleninu v syrovém stavu. Nic vařeného. Jsme zdravější, vitálnější a spokojenější.“

Margit Slimáková: „Dobrý den, problematiku vitariánství, včetně jeho výhod a rizik, detailně popisuji na svém webu: www.margit.cz.“

Jana: „Dobrý den, co si myslíte o konzumaci mléka, příp. dalších mléčných výrobků? Je to zdravé nebo si tím spíše škodíme? Děkuji“

Margit Slimáková: „Dobrý den, rizika a výhody kravského mléka detailně popisuji na www.margit.cz, v encyklopedii pod heslem kravské mléko“

Jitka: „Dobry den, pokud chci otehotnet, je vhodne uz nyni zvysit mnozstvi bilkovin na ukor tuku a sacharidu? Z jakych zdroju nejlepe doplnit zasobarny zeleza, vapniku, jodu atd. Diky Jitka.“

Margit Slimáková: „Dobrý den, zdravou výživu při plánování početí detailně popisuji ve článku na www.margit.cz“

Jana: „Dobrý den, právě čtu knížku o výživě od MUDr. Strnadelové (Radost ze zdravých dětí). Pokud znáte její přístup, souhalsíte s ním? Děkuji“

Margit Slimáková: „Dobrý den, s mnoha doporučeními ano, ale ne vždy se vším. Osobně jsem zastáncem méně restriktivní pohodové výživy.“

Hana: „Dobrý den, snažím se jíst zdravě, ale v současné chvíli jsem těhotná (19. týden) a nemám na nic chuť a mám pocit sytosti, takže toho moc nesním a hlad nemám. Chci, aby miminko bylo zdravé. Jak se mám stravovat v této situaci, mám nějaká jídla vyřadit z jídelníčku? Nebo na jaká jídla se mám zaměřit, aby miminko mělo dostatek živin? Děkuji“

Margit Slimáková: „Dobrý den, s velkou pravděpodobností období nechutenství přejde. Zaměřte se na přirozené potraviny a jednoduchá jídla z nich čerstvě připravovaná, podle poměrů ve Zdravém talíři. Zdravou stravu doplňtee suplementem pro těhotné.“

Lenka: „jsem ráda, že jste v pořadu, ráda bych se zeptala na slazení medem..jinak v rodině nic jineho nepoužíváme, voda, čaj,citrony med..přes leto citronova voda, ev stévie..mam něco ještě přidat??mám 6ti leté dítě, děkuji“

Margit Slimáková: „Omezené slazení je naprosto v pořádku, med i stevie patří k tomu nejlepšímu.“

Tereza: „Dobrý den, děkuji za Vaši osvětovou aktivitu v oblasti zdravého stravování. Doporučila byste zmíněnou superpotravinu - chlorelu nebo zelený ječmen - i těhotným? Děkuji.“

Margit Slimáková: „Dobrý den, těhotným hlavně cílený suplement určený pro těhotné ženy. Chlorelu anebo zelený ječmen spíše jako spestření, v případě, že vyhovuje Vašemu typu.“

Jana: „Kupuju raději čerstvé nehomogenizované mléko (i když se nedá často sehnat). Mylsím si, že více zásahů je jen ke škodě, jak to vidíte vy? Je nehomogeniz. mléko lepší než homogenizované?“

Margit Slimáková: „Děláte výborně, také upřednostňuji čím méně upravované mléko a detailněji o něm píši na www.margit.cz, v encklopedii pod heslem mléko.“

Lucie Dvořáková: „Dobrý den, jaký máte názor na "zimní zeleninu" ze supermarketů? Když u nás roste, jíme to, co si vypěstujeme na zahrádce, má ale cenu v zimě kupovat zeleninu např. ze Španělska, která je skoro bez chuti? Je to zdravé? Děkuji“

Margit Slimáková: „Dobrý den, určitě raději jíst zbytky té naší zimní a dovozovou jen pro zpestření. Sama v zimě nejraději kysané zelí, a saláty z červené řepy a mrkví, ředkve a dýně.“

Andrea Ruňaninová: „Dobrý den, trpim atopickym ekzemem co byste mi doporucila jist vice a co mene, dale by me zajimalo zda je zdrave vlasske orechy pred konzumaci kratce oprazit v troube a tim je zbavit moznych plisni ktere nejsou videt.“

Margit Slimáková: „Dobrý den, zkuste přidat omega 3 mastnýhc kyselin, třeba v podobě ryb a maximálně omezete cukry. Šetrné opražení anebo namočení ořechů je dobrým řešením.“

KAMILA: „Manžel 48 se stravuje celkem zdravě,sportuje,jeho neřest je káva 3x denně..Občas se osype na zádech,má citlivou kůži,může to souviset s tím pitím kávy?“

Margit Slimáková: „To je málo pravděpodobná souvislost.“

Jana: „Kdy podle vás příjde doma, kdy budeme moci přijít do obchodu a bez složitého hledání a čtení etiket nakoupíme kvalitní potraviny, protože budou v dobré kvalitě všechny...? Mně například velmi obtěžuje, že když chci kvalitní kuře, v super a hypermarketu ho nekoupím. Tam totiž najdu jen něco, co chutná jako bláto (kuře bez pohybu prostě kvalitní svalovinu mít nemůže). A to je jen jeden příklad z mnoha. Z obecné kvality surovin s přemírou barviv, kozervantů a dalších aditiv jsem dost rozčarovaná...“

Margit Slimáková: „Doporučuji maximálně upřednostňovat přirozené potraviny před polotovary a tím čtení etiket odpadá. Doba se zlepší až více z nás bude požadovat kvalitní jídlo a to nekvalitní nikdo nebude chtít.“

Marcela Machová: „Dobrý den, před časem jsem připrala nějakých 10 kilo, snažím se jíst zdravě a hubnout se mi stále nedaří. Byla jsme na měření InBody a pooradkyně mi říkala , že mám zpomalený metabolismus. myslíte že je nutností počítat si denní příjem, opravdu bych to nerada, ale nevím jak jinak na to, přijde mi, že jím dostatečně. Děkuji za odpověď Machová“

Margit Slimáková: „Dobrý den, sam anedoporučuji žádné počítání kalorií. Zcela stačí upřednostňovat přirozené potraviny a poměry podle Zdravého talíře.“

Jana: „Dobrý den, můj syn, má 5,5 roku nechce jíst maso ani luštěniny, a poměrně rychle roste, čim to nahradit?Nutit jej k tomu sníst aspoň kousek masa?děkuji“

Margit Slimáková: „Dobrý den, nenutila bych, jen nabízet k ochutnání. Zkuste mu podávat více kvalitních zakysanýh mléčných výrobků, ryb, ořechů a vajíček.“

Iva: „V porodnici mi nedoporučili, pro kojící matku hroznové víno, miluji ho, z ovoce doporučili jen banány? Co si o tom myslíte? Děkuji“

Margit Slimáková: „Dobrý den, tato doporučení vůbec nechápu a sama bych nejvíce upřednosnila nyní tuzemské jablka.“

Zuzana: „Jablecny most (stava) jak sama cerstve presovane ale i koupene bez cukru -- to kazdy den pul litru vypit. Je to OK? Take se nemohu dostat na vasi Hompeg abych si ten vas talir mohla prohlednout -Jsem ve Vidni a nebude jen tak rychle vasi knihu sehnat .Jsem zrovna - v jarni nalade a chci zmenit jidelnicek ( no jsem tlustoch 70 let 160 velka 72 tezka BRRRRRRRRRRRRR Srdecne Zuzana“

Margit Slimáková: „Dobrý den, zkuste prosím web o chvíli anebo den později, neměl by být problém. Čerstvě presovaná šťáva je i ve vyšším množství v pořádku.“

petra: „Kdy začít hubnou po porodu? Kdybych chtěla kojit co nejdéle.“

Margit Slimáková: „Hubnutí přijde při kojení a zdravé výživě zcela přirozeně, přidejte jen pohyb a není třeba dietovat.“

Jana: „Dobrý den ještě jednou. Dle paní Dtrnadelové není vhodná kombinace obiovin s jednoduchými cukry (třeba ovesné vločky s ovocem), protože se vhodné "pomalé" sacharidy kvůli jednoduchým sacharidům špatně vstřebávají. Neznám žádné studie, které by to řešily, proto sechci zeptat, co si o tom myslíte. Rádi snídáme obilné kaše (ovesné, rýžové, někdy pohankové a jáhelné), ale nejraději je máme práve "nasladko" s ovocem... Děkuji“

Margit Slimáková: „Zjednodušeně nesouhlasím, i když při zhoršeném trávení může dojít k potížím, ale běžně by nemělo.“

Jitka: „Jaký je váš názor na pití kávy v těhotenství? Piji max. 2 šálky kvalitního pressa za den. Díky Jitka.“

Margit Slimáková: „Nedoporučuji, zkuste nahradit obilnou kávou.“

Denisa: „Dobrý den, co si myslíte o Dukanově dietě?“

Margit Slimáková: „Obecně podle mne nejsou žádné diety třeba, stačí upřednostňovat poměry mezi skupinami, jak popisuje Zdravý talíř a upřednostňovat přirozené potraviny před polotovary.“

Zuzana Kuříková: „Dobrý den, slyšela jste o ABS dietě? Co na ní říkáte? Držím jí týden, a i přes to, že nejsem zastáncem žádných diet, cítím se mnohem lépe. Jaký na to máte názor?“

Margit Slimáková: „Obecně podle mne nejsou žádné diety třeba, stačí upřednostňovat poměry mezi skupinami, jak popisuje Zdravý talíř a upřednostňovat přirozené potraviny před polotovary.“

Katka: „Dobrý den, lze říci kolik gramů ovoce a zeleniny by měl člověk denně sníst ? Jaký je Váš názor na zrající sýry - tvarůžky, např. ? Děkuji.“

Margit Slimáková: „Ovoce by mělo tvořit necelou čtvrku talíře a zelenina jeho větší čtvrku. Zrající sýry jsou v pořádku.“

pavla: „dobrý den, jsem závislá na sladkém - hlavně čokoláda, nemáte nějakou radu?“

Margit Slimáková: „Dobrý den, doporučuji zkusit zvýšit příjem hlavních jídel a čokoládu jen tu nejkvalitnější.“

Pavlína: „dobrý den, máte zajímavý web, přečetla jsem si Váš názor na margaríny... Je tedy lepší podávat 4 leté dceři máslo? Ona ho miluje, popř.jako alternativu Zlatou Hanou. A jaký doplněk stravy byste mi doporučila při zvýšeném padání vlasů? Jste pro doplňky stravy, nebo stačí vše jen z potravy?díky“

Margit Slimáková: „Ano máslo raději než jakékoliv margaríny a pro všechny.“

Hana: „Dobrý den,co by ste my doporučila,jsem potravinový alergik.Nesmněla bych rajčata,paprika,kořenovou zeleninu,veškeré ořechy,rýže,brambory,těstoviny,vejce,bílou mouku.A to kdybych vám to mněla všechno popsat tak mám jenom já vaší stránku.Děkuji a přeji hezký den“

Margit Slimáková: „Dobrý den, omlouvám se, ale to je na individální konzultaci.“

Pavlína: „dobrý den, a co bezkofeinová káva, je vhodná pro dlouhodobé pití?“

Margit Slimáková: „Dobrý den, káva působí na jednotlivé konzumenty velmi rozdílně a doiporučení proto nelze zevšeobecňovat.“

Radka: „Dobrý den.Dle makrobiotiky se tepelně upravená zelenina po 2 hodinách stává kyselinotvornou a rozhodně by se neměla ohřívat (např.zeleninová polévka).Je to pravda? Má ohřáté jídlo stejnou výživovou hodnotu jako jídlo právě uvařené? Děkuji a přeji pěkný den.“

Margit Slimáková: „Dobrý den, čerstvě připravované jídlo je samozřejmě nejlepší, ale s tímto tvrzením makrobiotiky nesouhlasím.“

nováková olga: „dobrý denje pravda že,když nemůžete schodit břicho je to příčina stresu a tato partie je problémová na ukládání tuku,“

Margit Slimáková: „Dobrý den, ano, protože ve stresu se uvolňují hormony podporující ukládání tuků.“

Franta: „Dobrý den. Jaký je váš názor na konzumaci Chipsů a podobných výrobku ?“

Margit Slimáková: „Určitě nedoporučuji.“

Sin city: „A co zdravý talíř pro vegetariány, vegany?“

Margit Slimáková: „Žádný problém, sestavit si jej na základě tohoto talíře, jak detailněji vysvětluji na www.margit.cz“

Mixle: „Kontakt na Vás?“

Margit Slimáková: „www.margit.cz“

Mixle: „Co takhle zdravý talíř tekutin?“

Margit Slimáková: „Tekutiny jsou hned součástí tohoto talíře, detailněji na www.margit.cz“

Petra: „Začínám přikrmovat 6. měs. mimino raději zeleninu ze supermarketu krásnou nebo zmrazenoou?“

Margit Slimáková: „Nejlépe bio od tuzemských farmářů.“

Katka: „Dobrý den, zarazil mne Váš názor na odmítání margarínů....máslo je přeci živočišný tuk ?? Proč jej upřednostňovat ? Dále my mne zajímal Váš názor na sušenou syrovátku... Děkuji“

Margit Slimáková: „Dobrý den, detailně problematiku cholesterolu vysvětluji v několika článcích na: www.margit.cz (teorie o potřebě omezovat živočišné tuky se totiž už pomalu boří) Syrovátka je výborným zdrojem bílkovin, jen bychupřednostnila v bio kvalitě.“

Bára: „Dobrý den, bohužel z důvodu vážných problémů při neplodnosti se nemůžeme vyhnout IVF... tedy dá se říci, že plánujeme těhotenství... Jak se stravovat, aby organismus lépe zvládal zásahy do jeho přirozeného chodu a připravil se na těhotenství ? Stačí zásady zdravého stravování obecně ? Děkuji.“

Margit Slimáková: „Problematiku detailně řeším ve článku na www.margit.cz“

nováková olga: „dobrý den,slyšela jste o STOB? Co na tuto metodu říkáte ?“

Margit Slimáková: „Dobrý den, jsem zastáncem přirozené stravy a ne počítání kalorií.“

Simona K.: „Dobrý den, odborník na výživu p. Strnadelová, která chodí i do Sama doma doporučuje jen tepelně opracovanou zeleninu, tvrdí, že z čerstvé zeleniny vznikají v těle plísně. Čerstvou zeleninu a ovoce moc nedoporučuje. Jaký na to máte názor? Opravdu vznikají plísně?A co v létě? Děkuji za odpověd.“

Margit Slimáková: „Nesouhlasím.“

pavla: „Dobrý den, co si myslíte o zahleňování od mléčných výrobků? A vhodnost kravského mléka pro dospělé - zvlášť v období kojení? díky!“

Margit Slimáková: „Detailně řeším na www.margit.cz v encyklopedii pod heslem kravské mléko.“

Petra Zemanová: „Jaký máte pohled na živou stravu - vitariánství? Jaká jsou jeho úskalí a přednosti? Je vhodné pro každého? Děkuji“

Margit Slimáková: „Deatilně vysvětluji výhody i rizika na www.margit.cz“

Leona: „Kdo Zdravý talíř vymyslel?“

Margit Slimáková: „já sama, jak popisuji na www.margit.cz“

Mixle: „Je zdravý talíř i pro lidi s bezlepkovou dietou, pro cukrovkáře?“

Margit Slimáková: „Ano, poměry platí i pro tyto, jen je třeba vybírat vhodné potraviny.“

Leona: „Znáte nějakou obdobu Zdravého talíře v zahraničí?“

Margit Slimáková: „My plate v USA, jak detailně popisuji na www.margit.cz“

Leona: „Zastaralý talíř je nová a zdravější varianta zastaralé výživ. pyramidy... V čem je Zdravý talíř nový a zdravější?“

Margit Slimáková: „Deatilně vysvětluji ve článku Zdravý talíř na www.margit.cz“

Leona: „Cukry patří do Zdravého talíře?“

Margit Slimáková: „Přirozeně obsažené v potravinách ano, izolované přidávané ne.“

Mixle: „Dal by se udělat, nebo už existuje i Nezdravý talíř?“

Margit Slimáková: „To možná stačí podívat se na reálný talíř mnoha jednotlivců z vyspělých zemí.“

Zdena: „Dobrý den, vadí více živočišné tuky nebo jednoduché cukry v potravě ? Děkuji. ps. a nepište, prosím,že obojí :-)“

Margit Slimáková: „jednoduché cukry a detailně vysvětluji proč v mnoha článcích o cukrech a tucích na www.margit.cz“

nováková olga: „Dobrý den,máte vaší metodu i v knižní formě,je možné si koupit vaší knížku a jestli ano jak se jmenuje?děkuji.“

Margit Slimáková: „Dobrý den, nemám, ale na mém webu je celá řada informací a nabízím zdarma odběr emailového měsíčníku Zdravé zprávy.“

Simona K.: „Co říkáte na to, že teď v zimě se nemají jíst pomeranče, mandarinky, banány a jiné citrusové či exotické ovoce, podle knih na výživu ochlazují v zimě organismus. A v létě? Můžeme toto ovoce nebo doporučujete po celý rok naše tuzemské ovoce (jablka, hrušky...)?děkuji“

Margit Slimáková: „Souhlasím, zejména v zimě není tropické ovoce ideální, i když pro zpestření nejsou problémem.“

Jana: „Na základě čaho a jak jste přišla na Zdravý talíř? Děkuji“

Margit Slimáková: „Hlavní inspirací je My plate, nejnovější státní výživové doporučení z USA, jak detailně popisuji na www.margit.cz“

Katka: „Dobrý den, čím by jste, prosím, nahradila řepný cukr. Doma zkoušíme fruktosou..je lepší varianta ? Např. stévie je poměrně drahé sladidlo... Hodně peču. Děkuji.“

Margit Slimáková: „Fruktoza určitě není řešení. Stevie je v pořádku a zásadní je omezovat slazení celkově.“

Sin city: „Dodržují podle Vás Češi starší pyramidu i Zdravý talíř?“

Margit Slimáková: „Řekla bych, že mnozí jedí ještě hůře než je popsáno i v pyramidě. Výuka podle Zdravého talíře teprve začíná.“

andrea: „Dobrý den, prosím o Váš názor na mraženou zeleni, děkuji“

Margit Slimáková: „Jako základ bych ji nedoporučila, ale pro zpestření není problém.“

Hanka: „co prosím říkáte na bujon wurzl? je možné ho používat ve zdravé stravě?“

Margit Slimáková: „ano“

Vlasta: „Dobrý den, držím ze zdravotních důvodů protikvasinkovou/protiplísňovou dietu. Mohu jíst potraviny, které jsou fermentované (slady, miso, tofu atd)???“

Margit Slimáková: „V první fázi diety raději ne.“

Jana: „Dobrý den, jaký má vliv mikrovlnná trouba na potraviny je to vhodné nebo naopak? Děkuji“

Margit Slimáková: „Sama nepoužívám a nedoporučuji.“

Jitka: „Jaký je váš názor na pití kávy v těhotenství? Piji max. 2 hrnky kvalitního pressa. Díky Jitka.“

Margit Slimáková: „Nedoporučuji, vyzkoušejtte obilnou kávu.“

Sylva Farná: „Dobrý den, co říkáte na sirupy YO? Doporučujete?Pijeme je cela rodina (děti 2a3 roky) a doufám, že je to správně. Děkuji“

Margit Slimáková: „Dobrý den, přiznávám že neznám složení, ale sami doma pijeme hlavně vodu a kvalitní neslazené čaje.“

Jana B.: „Doporučujete omezit slazení, jak to udělat, když mám často chutě na sladké? Díky“

Margit Slimáková: „Zkuste zvýšit příjem hlavních jídel.“

Zdena: „Dobrý den, vidíte velký rozdíl v použití mléka, tvarohu - v poměru tučný nebo nízkotučný ? Vadí tučný ? Děkuji“

Margit Slimáková: „Dobrý den, naopak nedoporučuji nízkotučné a dietní výrobky.“

Jana: „Dobrý den, má ohřívání v mikrovlnné troubě (doma připravené stravy) na jídlo negativní vliv? Děkuji“

Margit Slimáková: „Ideální není.“

Jana: „Jaké jsou na českém trhu kvalitní čaje?“

Margit Slimáková: „Je jich celá řada, sama např. často kupuji ty od Sluneční brány (sonnentor.cz)“

Monika: „Dobrý den, je mi 18 let, poslední dobou často marodím, během dvou měsíců jsem již podruhé doma s antibiotiky. Máte nějaké tipy jak stravou podpořit imunitní systém a vyvarovat se nemocem? Děkuji :-)“

Margit Slimáková: „Zdravá strava, pohyb a pobyt na slunci.“

Eliška: „Dobrý den, chci se zeptat, zda je pro předškolní děti vhodné v zimě povařené ovoce než syrové? Z čeho dělat sladké dezerty pro děti, když jim nechci dávat v žádném případě jednoduché cukry? Děkuji za odpověď“

Margit Slimáková: „Nějaké tipy na zdravé sladkosti najdete u mne na www.margit.cz pod prakticky. Čerstvé i šetrně tepelně upravované ovoce je v pořádku.“

Romana: „Dobry den, mohla byste mi, prosim, poradit jakymi potravinami posilim imunitu? Velmi trpim na opary, na nez uzivam ruzne leky, ale rada bych posilila imunitu "prirodni cestou. Dekuji.“

Margit Slimáková: „Dobrý den, přirozené namísto polotovarů, zkusit zvýšit příjem protizánětlivých omega 3 mastných kyselin, např. z ryb.“

Jana: „Jeké byste ještě doporučila čaje kromě Sonnentor? Díky“

Margit Slimáková: „Jakékoliv české v bio kvalitě.“