Chat

Test - kapr

Josef Duben

Záznam chatu ze středy 12. prosince 2012

SK: „Kde je hranice, kde kádě s kapry nejsou týrání zvířat, či jejich zabíjení v tržnici?“

Josef Duben: „Pěkné poledne!Na to právě dozírají naši inspektoři, tj úředně řečeno orgány státního veterinárního dozoru. Zejména dávají pozor na to, aby kapři nebyli týráni. Jsou na to veterinární předpisy, tj. ustanovení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání.“

sonax: „Kde kapra kupovat a kde naopak ne?“

Josef Duben: „Celý rok je možné ryby, tedy i kapry kupovat v tzv. kamenných obchodech, nyní v předvánočním období v ulicích, u stánků... Prodejci musejí splnit celou řadu podmínek, hygienických, i veterinárních. Všechna prodejní místa musejí být registrována místně příslušnou krajskou, v případě Prahy Městskou veterinární správou v Praze. Prodejce svůj úmysl musí nahlásit 7 dní předem, kde musí také uvést místo, a datum zahájení a ukončení prodeje. Takže nakupovat zde. Jiná ožnost ani není, nepočítáme-li možnost nákupu u výlovů, i toto je pod veterinárním dohledem.“

katka: „podle čeho poznám kvalitního kapra?“

Josef Duben: „Na první pohled musí jevit kapr známky života, musí být čilý, neporaněný... ale takoví jsou v prodejních kádí prakticky všichni. Jistě si každý vybere, menšího, většího. Jsou lidé, kteří dají přednost kaprovi kolem kila, jiný dá přednost tříkiláčovi. Také je možné volit mezi šupináčem a lyscem.Záleží na chuti. Přesto že jsou kapři před prodejem sádkováni a vylčněni, je možné, že u "většího" kapra přesto zůstane určitá vrstva tuku, a tu někdo "nemusí". Taé je možné i kapra stáhnout. V tom případě i při zabití je vhodné požádat o tyto úkony prodejce. Takže kvalitní kapři jsou na trhu všichni.“

Víta: „Dobrý den,chtěl bych se zeptat mohou se kapři i vykuchat když si o to zakazník požádá ?“

Josef Duben: „Ano, jsou dvě možnosti prodeje, buď u stánku kapra živého, kdy si zákazník rybu přinese domů, a je na něm, jak si s usmrcením kapříka poradí. A druhá možnost, na kterou se ptáte je, že prodejce na požádání kapra odborně usmrtí a může kapra na požádání i vykuchat a naporcovat. Této možnosti lze dát jednoznačně přednost. Zákazník se tak vyhne celé řadě problémů, nemluvě o tom, že rybu ušetří celé řadě stresů. Každé takovéto prodejní místo musí mít potřené vybavení. ten, kso prodává živé ryby nemusí mát paličky, nože, nádoby na odpad atd. Takže tento prodejce nesmí kuchat a zákazníky správně odmítne. Chcete-li kapra usmrtit, tak jen u toho prodejce, který tak může činit.“

jana smělá: „dobrý den, mám asi 25 let starou historku kdy moje starší dcera (bylo jí 5 let) na štědrý den kapra řádně vydrhla mýdlem a teplou vodou, protože se jí zdálo že kapr "smrdí"“

Josef Duben: „Tak to je hodně smutný příběh. Je jasné, že je kapr jaksi "cítit". Proto se také kapři sádkují, aby se tohoto rybého, někdo by řekl bahenního pachu zbavil. I na tomto případu se dá doložit, jak je vhodné nechat kapra odborně usmrtit a netýrat ho. Kapr není hračka, je to jídlo.“

Jana Zábrodská: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je ideální hmotnost kapra pro konzumaci? Zda koupit dva menší kusy či raději jednoho velkého? Děkuji.“

Josef Duben: „To je těžká otázka, někdo radši menšího, někdo většího. Menší má více jemných kůstek. Větší má pochopitelně kosti lépe z masa "vylovitelné". Když jsem byl malý kluk, toužil jsem po velkém kaprovi, jednou jsme měli pětikolového, ale, to si myslím, je už trochu moc. Snad ideální je tak kolem dvou kil, olus mínus....“

Víta: „Ještě bych se chtěl zeptat ktery kapr je lepší ? Větší nebo menší ? já sem slyšel že prý větší protože má prý mín kostí je to pravda ?“

Josef Duben: „Ano, viz předchozí odpověď. Větší kosi se lépe odstraní. Vážně záleží na chuti. Větší bývá také o něco tučnější...“

bety: „jak poznám na vizáži, že je kapr zdravý a jaktože vždy nejdřív doma ve vaně plave chvíli břichem nahoru? jaká teplota vody je pro něj ideální, je dobré jej krmit? čím? a je pro něj vhodná voda z vodovodu nebo je lepší odstátá dešťpvá voda či rozmrazený sníh?“

Josef Duben: „Zdravý je čilý, hbitý, má jasné oko. Teplota vody v kádích je studená jistě pod deset stupňů. Doma je telota vždy vyšší, i když je studená. Každá změna teploty je pro kapra stresem. Vzpomeňme, jak v létě velká vedra jsou pro ryby v rybnících problémeme. Takže lze doporučit kapra nestresovat. Když už kapra někdo doma musí mít, tak vodu co nejstudenější a nekrmit. A voda? Na ten jeden den je podstatné, aby byla určitě pod deset stupŇů. Ale neradím to. Jak už v předchozí odpovědi, si uvědomit, že kapřík je jídlem a není hračkou...“

Zuzana P. z Měcho: „dobrý den, mám dotak, když máme malou ledničku, mohu dát kapra na balkon?“

Josef Duben: „Když je to na den, dva a mrzne, je to možné. I když se mi nechce věřit, že by někdo měl malou ledničku. nemáte ji moc přeplněnou jídlem? Ale při "uložení" kapra či jiné potraviny na balkon nebo za okno je potřebaa počítat s riziky. jeden můj strýc si dal za okno v mrazech zmrzlé kuře a ochutnávala mu je straka. Ovšem to nebylo všechno, když si kuře vzal, aby ho pozřel on, straka se vrátila, a když nic nebylo, na prázné místo se vykálela....“

Eva: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Zdá se mi, že poslední dobou je kapří maso příliš mastné (hodně podkožního tuku). Je to stravou ryb nebo čím? Děkuji za odpověď.“

Josef Duben: „Snad to bude volbou, že si pořizujete kapra moc velkého. Tak do dvou kilogramů by tak tučný neměl být.“

Dan Vařeka: „Jak jako spotřebitel mám kupovat kapra?“

Josef Duben: „Vždy s rozmyslem, nejdřív se podívejte z odstupu, jak je prodejní místo vybaveno, jak jsou prodejci šikovní a zda v kádích je všechno, tak, jak má být. Ale s nějakými velkými problémy se naši inspektoři v podlesní době nesetkávají.“

Jana: „Jakou mají kapři stravu před sádkováním? Děkuji.“

Josef Duben: „řeádkováním toho kapři už moc nesní, protože na počátku podmimu se drží u dna, přitištění nebo trochu zavrtaní do bahna a už nic nejí, jen tráví ze zásob. V sádkách pak též není, vylačňují a zbavují se také pachu.“

Dan Vařeka: „Jaké největší nepravosti při prodeji kaprů existují v ČR?“

Josef Duben: „V poslední době si ani moc nepravostí nevybavuji. Snad by šlo uvést neodpovídající vybavení prodejního místa. Naposledy asi tak před šesti nebo sedmi lety prodejce neprodané ryby "vypustil" do rybníka a poté, co roztál led, plavali všichni kapři mrtví u hladiny. I z tohoto případu lze vyvodit, že kapr vypuštěný do rybníka nebo do řeky prakticky nemá šanci přežít. Uvádí se, že tito kapři uhynou v 70 až 80 %.“

lužina: „a jakého kapra si kupujete vy? pokud ho jíte...“

Josef Duben: „Ha! Kupujeme si zpravidla 2 a tak kolem tří kilgramů. A nesmíme je najednou, ale pochutnáváme si několik dní. Má žena má ráda kapříka stdudeného na Boží hod po ránu. A děláme kapříky na různý způsob... Jé, a nyní jsem zaslechl od slečen vedle o rybí polévce.... Tak tu tedy máme rádi velmi. Poslední léta kupuje kapry žena a vždy se jí podaří vybrat mlíčňáka a jikrnačku, a to je potom polévka.... Vidím,že otázek moc nepřibývá, tak pro jistotu poděkuji za zájem, za dotazy a přeji všem pěkné a požehnané Vánoce!“

Zu ČM: „Dobrý den, když kapra koupím dřív a dám ho zmrazit, vadí to?“

Josef Duben: „Nevadí. Ovšem chce zmrazit kapříka rychle, tj. vložit ho do mrazáku do horní poličky, která je určena ke zmrazování. A pak také pozor při rozmrazování. Kapr, ale i jiná masa se mají rozmrazovat například přes noc v lednici, kde je teplota tak kolem plus šesti stupňů, plus mínus. Takže to opravdu nevadí a je to dobrý nápad, jak mít těsně před Stědrým dnem trochu víc času...“