Chat

Hana Večerková
Záznam chatu z úterý 27. listopadu 2012
babel: „Stane se, že ve vánoční čokoládě byl i červ?“
Hana Večerková: „Dobrý den. Stát se asi může. Obzvláště, když je to nějaká plněná figurka. A je třeba špatně skladovaná. Ale v testu jsme se s tím nesetkali.“
babel: „Jaké všechny nešvary, nekvalita provázní prodej vánočních čokolád?“
Hana Večerková: „Největší nešvar asi je, že zákazník v obchodě často nepozná pravou čokoládu od falešné čokolády. když ale prozkoumá pečlivě etikety, tak to pozná.“
Eva: „Dobrý den, máte nějaký výborný recept na čokoládu? Děkuji“
Hana Večerková: „Nemám. Řeč bude o kupovaných čokoládách.“
babel: „Je na trhu bohužel dost nelegálních vánočních čokolád?“
Hana Večerková: „"Nelegální" není to správné slovo. Na trhu jsou i náhažkové čokolády, které nemají s pravou čokoládou nic společného, ale většinou jsou správně označeny, takže zákazník má šanci je rozeznat. Test potvrdil, že výrobci označují vánoční pamlsky většinou správně.“
Jana O.: „Mikulášské a vánoční čok. figurky mi přijdou odporné, když je jím, cítím jen tuk a cukr, kakao ani náhodou. .. Bohužel písmo je tak malé a mnohdy pomačkané že to nejde přečíst.. Dá se koupit figurka, kde se dočkám opravdové čokolády? PS. Mikulášské z loňska mám ještě ve spíži, ani děti to nechtěly jíst ;)“
Hana Večerková: „Čokolády se dočkáte u všech figurek, které jsou označeny jako "čokoláda". Možná jste koupil figurky, které nejsou z čokolády, ale z náhražkových rostlinných tuků. Ty nikdy nemohou chutnat tak jako čokoláda. Kakaové máslo má výjimečné vlastnosti, které žádný jiný tuk nemá. Ale i mezi čokoládou je rozdíl v kvalitě. Pravda je, že výrobci na figurky používají méně kvalitní čokoládu, ale myslím, že se to lepší. Letos se na trhu objevily i figurky špičkových značek.“
Iva: „Dobrý den.Testovali jste třeba čokoládu Kinder pro děti?Je opravdu plná mléka a dětem prospěšná?“
Hana Večerková: „Netestovali. Věnovali jsme se jen neplněným čokoládám. "Plná mléka" je jen reklamní slogan, v mléčné čokoládě je pochopitelně i mléko, ale prezentovat čokoládu jako zdroj mléka je nezodpovědné. Čokoláda je a vždycky bude jen kalorickou pochoutkou, která by neměla mít pravidlené místo v dětském jídelníčku.“
jirina Miskechova: „dobry den,co rikate na detske kinder cokolady. Moje dcera by ji mohla mit kazdy den. Je to vubec prava cokolada a kvalitni. Dekuji.“
Hana Večerková: „Odpověděla jsem v předchozím dotazu. Kinder čokoládu jsme netestovali, ale pokud vím u kinder vajíčka je vnější vrstva z čokolády, ta vnitřní je z rostlinných tuků. Určitě to zjistíte, když si pečlivě prozkoumáte složení.“
Tereza: „Dobrý den jak poznám tu správnou čokoládu? V poslední době se mi zdá, že ty čokolády nejsou ty pravé.“
Hana Večerková: „Podle složení. Pravá čokoláda je označena jako mléčná (nebo hořká, případně bílá) čokoláda a ve složení bude na předním místě (většinou hned za cukrem) kakaová hmota a kakaové máslo. Nepravá čokoláda bude označena jako mléčná pochoutka, cukrovinka nebo kakaová poleva a mezi surovinami bude na předním místě rostlinný tuk a z kakaových součástí jen kakový prášek. Vůbec neobsahuje kakové máslo.“
Petra: „Dobrý den,Chtěla jsem se zeptat když je na čokoládě napsané že obsahuje máslový tuk je to dobře a nebo by to tam nemělo být vůbec?Děkuji“
Hana Večerková: „Mělo by tam být kakaové máslo. Je to skutečně čokoláda? Není to právě ta pochoutka nebo cukrovinka, o nichž jsme mluvili? Máslový tuk není žádný oficiální pojem, těžko říct, co tím výrobce míní.“
Jitka: „Dobrý den, prosím z čeho by se měla skládat kvalitní čokoláda alespoň 3 hlavní složky. Myslíte že čokoláda : kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, kakaový prášek se sniženým obsahem tuku atd je kvalitní“
Hana Večerková: „3 hlavní složky jsou kakaová hmota, kakaové máslo a cukr. Z tohoto pohledu by vaše čokoláda zřejmě skutečně čokoláda. Fakt, že je na prvním místě kakaová hmota a ne cukr, jedná se nejspíš o hořkou čokoládu. U mléčné bývá ve výrobku na prvním místě cukr (znamená to, že je ho tam nejvíc). Jak již bylo řečeno, kvalita čokolády není dána jen surovinami, ale také jejich zpracováním. A to ze složení nevyčtete.“
Eliška: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, která čokoláda je kaloričtější. Bílá nebo mléčná. Děkulji za odpověď.“
Hana Večerková: „Energetická hodnota všech druhů čokolád je zhruba stejná. Pohybuje se kolem 2300 a 2500 kJ na 100 gramů. Mají sice rozdílný obsah tuku - bílá je tvořena jen kakovým máslem, ale zase je ho o trochu více než v mléčné, ale tam je ale také mléčný tuk a hodně cukru. Hořká nemá mléčný tuk, ale zase má větší podíl kakaového másla. Hořká bývá někdy o trochu kaloričtější než mléčná, ale rozdíl není významný. Hořká má ale zase povzbuzující účinky.“
Lucka: „Co říkáte na kvalitu čokolád zn.Lindt? Děkuji“
Hana Večerková: „je to velmi kavlitní čokoláda.“
mila: „dobrýden,paní Večerková,můžete mi napsat kdo vyrábí kvalitní čokoládu v česku“
Hana Večerková: „V našem testu dopadla dobře čokolády od Nestlé i od firmy Carla. Takže snad na tyto výrobce se lze spohenout.“
Pavlína: „dobrý den, vy se dneska máte,mluvíte o čokoládě, do toho vám zpívají krásní chlapci...:-) Práce jedna radost!:-)“
Hana Večerková: „Taky se mi to líbí. A ještě k tomu tady voní čočka. :-)“
Jana O.: „Dobrý den ještě jednou, výsledky testu jsou někde k vidění? Děkuji.“
Hana Večerková: „Výsledky testu vyjdou v pátek v Mládě frontě DNES.“
Mirka: „Dobrý den když je na adventním kalendáři napsáno že se skládá s mléčné čokolády můžu se spolehnout že to tak je ?“
Hana Večerková: „Myslím si že ano. test potvrdil, že výrobci nelžou a své výrobky označují správně.“
pan Stodola: „dobrý den je možné že značka kraš, může mít podobnou fabriku, která vyrábí umělou čokoládu ???“
Hana Večerková: „Bohužel o tom nic nevím. Pokud se ptáte, jestli je možné, že jeden výrobce vyrábí pravou čokoládu a vedle toho i náhražku, tak to možné je. V testu jsme takové případy měli.“
Kalika: „Jak velké jsou rozdíly ve značkových čokoládách téhož názvu - Milka, Figaro, Orion,... Hočká, Mléčná,Oříšková, Mandlová,...“
Hana Večerková: „Máte na mysli, rozdíl mezi hořkou, mléčnou, oříčkovou a mandlovou? Rozdíl je velký, pro každou z těchto kategorií jsou předepsané minimální hodnoty pro jednotlivé složky. Zásadní rozdíl je v tom, že hořká neoibsahuje mléčnou složku, mléčná ano, proto je také jemnější, hořká má zase víc povzbuzujícíh účinků. A oříšková? Ta může být jak hořká, tak mléčná, jsou do přidány lískové oříšky - množství byste měla najít na obale.“
Jana: „Dobrý den, takže "ledové kaštany v bílé čokoládě" je správná a "zdravá" čokoláda?“
Hana Večerková: „Ledové kaštany jsme v testu neměli. Vyrábí je ale známá firma, takže předpokládám - i po zkušenosti z testu - že neklame a čokoláda je skutečně čokoláda. A jestli je zdravá? Je to především pochoutka s velkou kalorickou náloží.“
janos: „Snedl jsem 10 velkych kakaovych pribinacku na jednou jak moc to zatezuje organismus.“
Hana Večerková: „Nevím, jak souvisí vaše otázka s čokoládámi a myslím, že odpověď znáte a že jste se o ní přesvědčil na vlastní kůži. Velký pribináček je pořádná kalorická bomba.“
Tereza: „kolik procent má mít čokáda?“
Hana Večerková: „Nevím, co máte na mysli. pro hořkou čokoládu je předepsán minimální podíl celkové kakaové sušiny 18 procent.“
monika: „Dobry den ve slozeni cokolady jsem objevila slunecnicovy lecitin a polyglycerol polyricin oleolat. Mam se techto latek obavat a vybirat si radej cokoladu bez nich? Dekuji“
Hana Večerková: „Nemusíte se jich obávat, jsou to emulgátory, které jsou povolené pro výrobu potravin, o tom není pochyb. A v čokoládách se používají, aby spojily všechny složky čokolády.“