Chat

Exotické plody

Petr Cvan

Záznam chatu ze středy 10. října 2012

Leona: „Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jsou vitaminy i v sušeném ovoci a kompotech. Děkuji Leona“

Petr Cvan: „Dobrý den vitamíny jsou zajisté obsaženy i v sušeném ovoci, bohužel Vás asi nepotěším že jejich množství je výrazně nižší než v ovoci čerstvém. Mnohé vitamíny jako například vitamín C velice trpí tepelnou úpravou i sušením.“

Alice D.: „Dobrý den! Nedávno jsem někde četla, že množství vitaminů v ovoci a zelenině klesá a proto je nutné je dodávat v podobně potravinových doplňků. Je to pravda? Děkuji!“

Petr Cvan: „Dobrý den skutečnost že obsahy vitamínů klesají je pravda, ale ne tak radikálně. Důležité je konzumovat rozumné množství ovoce které i v této době mělo zajistit dostatek vitamínů.“

Dagmar: „Dobrý den, zajímalo by mne jek poznat zralé pomelo a avokádo ? Ještě jeden dotaz lze postřiky z kůry opravdu omýt ? Děkuji za odpověď.“

Petr Cvan: „Dobrý den pomelo se poznává docela těžce, prvotní znak je barva která by měla být lehce narůžovělá. avokádo poznate podle tvrdosti, musí mít na omak konzistenci lehce povoleného másla. většina postřiku se omyje a nemusíte mít strach a zbylé množství není toxické“

vladka: „dobry den,jaky mate nazor na votamíny v zelených potravinách (mladý ječmen,chlorella).díky vladka“

Petr Cvan: „Dobrý den vitamíny obsažené v zelených potravinách jsou tělu opravdu prospěšné, ale základ zelených potravin je v obsahu kyseliny listové.“

Lenka: „Dobrý den, je nějaká zelenina či ovoce která není vhodná pro těhotné? Děkuji za odpověď.“

Petr Cvan: „Dobrý den pro těhotné není vhodná košťálová zelenina (kedluben, zelí...), myslím že úplně vhodná není konzumace exotického ovoce jelikož by u plodu mohla vyvolat alergie. Jezte to na co máte chuť, pokud budete ovoce a zeleninu konzumovat v rozumné míře dítěti to neuškodí.“

Mirek: „Maximální dávka zázvvoru je 4-5 gramů a ne miligramů jak jste uvedl.“

Petr Cvan: „Dobrý den omlouvám se, omyl způsobený stresem z živého vysílání. dekuji za opravu“

Ivana Mejsnarová: „Mohu pít zázvorový čaj když kojím? Děkuji.“

Petr Cvan: „Dobrý den toto bych úplně nedoporučoval, zázvor je velice agresivní. pokud ho pijete jen v malém množství nemělo by se nic stát.“

Hana: „Dobrý den, prosím, jak je to s kupovanou mrkví, je vhodná pro malé děti?Nejsou tam škodlivé látky? děkuji moc za odpověď.“

Petr Cvan: „Dobrý den z kupované mrkve nemusíte mít strach, vždy pouze sledujte zemi původu. nejlepší jsou české zdroje.“

Václav Cvan: „Dobrý den, šlyšel jsem že nastrouhaný zázvor aplikovaný ve velkých dávkách 3x denně na konečník zabraňuje vzniku hemeroidů, máte tímto zkušenost? děkujii za odpoveď“

Petr Cvan: „debile :-)“

Dagmar: „Omlouvám se, ale ještě jeden dotaz, proč je pomelo zabalené v igelitu ?“

Petr Cvan: „Dobrý den je to kvůli dozrávání, tak přepravě a vysichání“

Renata: „Dobrý den,chtěla bych se zeptat když suším jablka po domácku,zda je lepší je sušit třeba na peci nebo je lepší sušička.A prosím o kolik přijdu vitamínu.Moc děkuji za odpověď a zdravím Vás i moderátorky,pořád je super“

Petr Cvan: „Dobrý den sušení je vždy nejvhodnější co nejpomalejší cestou, stratovost je okolo 50 procent.“

Marta S.: „Dobrý den, jak to vidíte s banány pro malé děti? Někdo říká dávat, někdo ne.“

Petr Cvan: „Dobrý den v rozumném množství by banán neměl uškodi, je lepší začínat s ovocem které je pro nás bližší jako jsou jablka, hrušky, švestky a tak dál.“

mikoo: „ahoj“

Petr Cvan: „Ahoj“

Lenka: „Ještě jednou ohledně toho těhotenství,proč je zelí nevhodné? I tepelně upravené. Děkuji, Lenka“

Petr Cvan: „není nevhodné pro plod ale pro Vás, košťálová zelenina způsobuje plnynatost a je těžká na trávení.“

Hana: „Je prodávájící - supermarket povinen, prokázat ze které země zelenina či ovoce pochází?Děkuji“

Petr Cvan: „Dobrý den ano i prodejce v supermarketech je povinen uvádět zemi původu“

Magda: „Dobrý den, zaujaly mě Vaše rady a recepty na nachlazení atd.. Kde bych mohla tyto rady najít?Publikace, Internet stránky..? Děkuji Magda“

Petr Cvan: „Dobrý den nejlepší kanál pro tyto informace je zajisté internet, zadejte si do vyhledávače ovoce a zelenina prevence proti nachlazení a zde zajisté najdete dostatek informací“

Klára: „Dobrý den,je lepší konzumovat místní ovoce než ovoce dovážené přes "půl zěměkoule"?“

Petr Cvan: „Dobrý den pro člověka je přirozené konzumovat ovoce i zeleninu takzvaně lokální. naše tělo je mnohem víc zvyklé na trávení ovoce a zeleniny která se pěstuje v našich podmínkách. ta je i svým složením vitamínů a minerálů vhodnější“

Dagmar: „Dobrý den, říkal jste, že v zázvoru je olej, existuje zázvorový olej a jak chutná? Díky za odpověď“

Petr Cvan: „Dobrý den v zázvoru učíná látka je olej který se jmenuje gingerol, ten ale svou silou čistý není vhodny k užíváni. Zázvorový olej si můžete udělat sama naložením plátků zázvoru kupříkladu do olivového oleje. poté je vhodný třeba pro thaiskou kuchyň“

Katka: „Dobré odpoledne, chci se zeptat co by jste mi doporučil. Mám 2měsíční miminko, plně kojím a mám docela ošklivou rýmu, škrábání v krku. Děkuji za odpověď“

Petr Cvan: „Dobrý den již zmiňovaný cibulový sirup, nakrájejte cibuli na kostky a uvařte ji v medu. poté užívejte co 2 hodiny polévkovou lžíci“

v.c.: „mylím si že, že je nejlepší konzumovat ovoce v tekutém stavu a je jedno odkud je, mám pravdu??“

Petr Cvan: „Dobrý den neřekl bych nejlepší, ale zajisté vhodné“

Lenka: „Zázvor je vhodný pro těhotné?“

Petr Cvan: „Dobrý den na tuto otázku je mnoho protichůdných názorů, dle mého názoru příliš vhodný není díky své intenzitě.“

Kristyna: „Dobre odpoledne, je pravda ze se z mrkve se vylucuje karoten jenom po uprave s nejakym tukem. Musi byt tento tuk zivocisni nebo muze byt i rostlinneho puvodu? Diky za odpoved.“

Petr Cvan: „Dobrý den na druhu tuku nezáleží, ale je nutný k uvolnění karotenu a jeho přemněnu na vitamín A“

v.c.: „prej zázvor není v hodný na konečník..v takovém omylu jsem žil..“

Petr Cvan: „ano bohužel jste se stal obětí žertu, pokud to Vašemu rektu vyhovuje klidně s touto kůrou nadále pokračujte.“

Lenka: „Dobrý den, dá se v obchodě poznat český česnek od ostatních? Je nějaký který by jsme neměli kupovat-myslím ze země původu? Díky, L.“

Petr Cvan: „Dobrý den zásadně nekupujte česnek z číny, španělský je dobrý, ale budu seopakovat český je nejlepší. Český česnek se nejlépe pozná pokud kněmu přivoníte, jeho aroma je intenzivní ikdyž je palička v celku.“