Chat

Bylinkář - téma: šípek jako zdroj vitamínu C

Břetislav Nový

Záznam chatu ze středy 26. září 2012

Jana N.: „Dobrý den, pane Nový, zaujalo mě Vaše pojednání o šípkovém vínu a chci se optat, jestli si šípek v této formě zachovává léčebné vlastnosti, abych si mohla jeho "užívání" nějak rozumově zdůvodnit .-). Jo - a máte nějakou osobní zkušenost s použitím šípků z jiných růží, třeba růže svraskalé? Díky za odpověď (i za dubovky) a přeju hezký den .-)))“

Břetislav Nový: „Ano toto víno je dobré užívání při uprskaném počasí, obsahuje i galaktolipid GOPO, který se uplatní při revmatizmu, je tedy idelální k užívání 3-10xD 1 lžíce. Při předávkování se dostaví euforie z úspěšné terapie a druhý den bolest hlavy z neúspěšné detoxikace alkoholických reziduí.“

Věra B.: „Dobrý den! Jaké využití má sušený šípek kromě čaje?“

Břetislav Nový: „Šlo by z něj udělat i víno. Asi 1 kg šípku na 20 l demižon a do něj asi 3 kg cukru a 16 l vody, několik pytlíků kvasinkové násady z drogerie.“

den: „Co dovezený šípek?“

Břetislav Nový: „Klidně, jenom přičichnout, jestli nezapáchá plísní.“

GI: „Je dostatek kvalitního šípku v ČR?“

Břetislav Nový: „Kdyby byla spotřeba přiměřená skutečné potřebě, tak ne, tedy prakticky ano.“

GI: „Co se dá se šípkem všechno dělat - zpracování?“

Břetislav Nový: „Sběr: Chůze do přírody, meditační trpělivost při sběru, trénink praktického použití dubových kapek na drápance, krocení vzteku při pomalém přibývání plodů v mošně, euforie při hrdinném vítězství nad vzdálenějšími větévkami a vyproštění se ze zubatého sevření. Chůze přírodou s dobrým pocitem domů. Pocit sounáležitosti s přírodou. Plody: Trénink sušení na čaj a jiného zpracování na víno či marmeládu.“

GI: „Co šípkový čas - váš názor?“

Břetislav Nový: „Šípkový čas je po všech stránkách meditační.“

GI: „Jak významný a kvalitní je šípek zdroj vitamínu?“

Břetislav Nový: „Je významný a nejvhodnější v období, kdy je venku plusmínus 5°C. V létě již ani ne, jedině snad, když máte revmatické problémy, při kterých je bylinná směs se šípkem vhodná, jen je potřeba ji připravit do 45°C - tedy delší vícehodinový nálev.“

Markéta: „Dobrý den, měla bych dotaz mimo téma. Bojuji se svým pětiletým synem s moluskami (pupínky), byl mi doporučený Tužebník Jilmský a propolis. Máte představu v čem je jeho kouzlo, že by mohl na molusky zabrat ? Děkuji mockrát za odpověď. Markéta“

Břetislav Nový: „Nám se na tento problém osvědčily dubové kapky častokrát denně (třeba každou hodinu) aplikované například šťouchátkem do ucha. Tužebník jilmový podporuje imunitu proti virům a jeho doporučení proti kožním vitům je tedy celkem logické. Propolis přímo ne, protože ten tlumí plísně a mikroby, které ale mohou oslabovat lokalitu v místě molusky.“

Monika: „Dobrý den. Chci se zeptat jak využít šípek na imunitu pro své dítě má 3 roky.Každy rok si jej sbíráme a pijeme čajík. Děkuji“

Břetislav Nový: „Pijte ho vždy když je venku plusmínus 5-7°C, to je nejúčinnější.“

marie: „Dobrý den.Jste velice charismatický člověk a obdivuji váš vtip a styl vyjadřování, hlavně u psaného slova.Některé vaše přípravky jsem vyzkoušela a hodnotím se je velmi pozitivně.Přesto v sobě pořád nosím jeden zásadní morální dotaz.Vaše koncentrované přípravky jsou opravdu výsledkem důkladné znalostí přírody a bylinek? Musím dodat že se vyhýbám homeopatikám, práci s energií a také bílé magii. Děkuji za pochopení a také za odpověď.“

Břetislav Nový: „Já svoje přípravky dělám hlavně pro sebe, tedy v kvalitě, jak to umím nejlépe, a vy můžete vlastně zakoupit jen moje přebytky...“

Lucie: „Dobrý den, kdy je nejlepší šípek sbírat (přemrzlý, nepřemrzlý) a jak ho nejlépe sušit. Děkuji mnohokrát.“

Břetislav Nový: „Přemrzlý je nejvhodnější na marmeládu. Kdyby na víno, tedy bude potřeba víc kvasinkové kultury. Sušit nejlépe do 50°C s maximem 55.“

jan: „Dobrý den, doporučujete plod sušeného šípku semlít pro přípravu čaje?“

Břetislav Nový: „Ano, ale filtrovat je nutno přes papírový filtr.“

Veronika: „Dobrý den, zajímalo by mě, jestli je šípek vhodný pro těhotné ženy. Děkuji za odpověď“

Břetislav Nový: „Ano - v období, kdy je venku plusmínus 5-7°C, jinak jen když dámě vržou kolena při dřepu.“

Jolana: „Dobrý den pane Nový.Prosím lze použít loňské zapomenuté šípky ještě letos na čaj nebo už je mám použít jenjako dekoraci:-)?Jsou normálně usušené,tmavé barvy,tvrdé...Dětem jsem loni vařila domácí šípkový sirup,ale víc zpracování neznám.Poradíte ještě něco dalšího?“

Břetislav Nový: „Jsou-li šípky červené barvy, klidně. Jsou-li tmavé, zkuste jimi ozdobit kompost.“

Eva Kratochvílová: „Co dělat při přetrvávajícím výtoku z pochvy, který je žlué barvy?“

Břetislav Nový: „Na to šípek není nijak vhodný, spíš bych doporučil silnější čaj ze řepíku, šalvěje, heřmánku a měsíčku. To bych střídal s odvaram z dubové kůry. Lépe by asi pomohl měsíčkový olej Lymfolej na noc a během dne zředěné dubové kapky Dubovky. K pití čaj z kontryhele, heřmánku, řebříčku, přesličky, měsíčku.“

Věra: „Uvádíte,že semletý šípek je nutno filtrovat přes papírový filtr. Je to nutné i v případě, že mi nevadí drobné částečky, které se do čaje dostanou,ale nevadí mi nebo mohou způsobit nějaké potíže? Děkuji“

Břetislav Nový: „Chloupky se zaseknou do sliznice a stále více ji dráždí, až vytvoří alergickou reakci.“

Michaela: „Dobrý den, slyšela jsem o šípku jen to nejlepší, co se týče vitamínu C... Chtěla bych se Vás zeptat, zda-li mohu šípkový čaj dávat i své 14.měsíční dceři. Děkuji za odpověď a přeji hezký den“

Břetislav Nový: „V období, kdy je venku plusmínus 5-7°C doporučuji.“

Mája: „Dobrý den, prosím o váš názor na vhodnost pití šípkového čaje, když právě šípek odvápňuje kosti?“

Břetislav Nový: „Za odvápnění může překyselení a to je u šípku většinou bezvýznamné. Mnohem významnějším zdrojem kyselin je přidušení z hypoxie, zanedbaného dýchání a přehnané dodávky stresu a ten eliminujícího cukru.“

Jana: „Dobrý den chci se zeptat kdy trhat a sušit šípek , když se šípek usuší jak skladovat“

Břetislav Nový: „Trhat když je zralý, skladovat v dokonalém suchu. Sušit do 50°C v průvanu sušárny.“

Jana: „Klesá časem množství vitamínu C v usušeném šípku? Jak dlouho a hlavně jak usušený šípek skladovat? Děkuji za odpověď i za řadu vašich výrobku, mám s nimi jen dobré zkušenosti!“

Břetislav Nový: „Skladujte v suchu kuchyňské spižírny a počítejte ztrátu asi 25% za rok. Při špatném nasušení 90%.“

Veronika Španerová: „Dobrý den, zajímalo by mě, zda mám šípky před usušením pomlít nebo sušit celé plody. Děkuji“

Břetislav Nový: „Obojí lze. Já upřednostňuji celé.“

Lída: „Dobrý den, vařím šípkový čaj už léta - v zimě nic jiného skoro nepijem, ale asi špatně - šípky dám do vody, přivedu k varu, vypnu, nechám vylouhovat. Pak z nich ještě dělám 2. a 3. vývar. Je takový čaj ještě plný vitamínu? Jak 1. vývar s vroucí vodou, tak další vývary a který je nejkvalitnější? mám šípky před varem rozkrojit? Děkuji“

Břetislav Nový: „Rozkrojit možno, ale není nezbytno. Jinak to děláte dobře.“

jiřina: „dobrý den, je možno šípek použít do pečeného čaje?tzn.že peču ovoce na 200st.do změknutí.zachová si šípek vitamíny???děkuji“

Břetislav Nový: „Ne“

Kateřina: „Dobrý den pane Nový, lze kombinovat šípek s dřínem, rakytníkem, schizandrou?“

Břetislav Nový: „Ano“

Veronika: „Dobrý den, mám otázku ohledně toho vína. Neslyšela jsem, jak dlouho ho nechat kvasit??? Díky“

Břetislav Nový: „To poznáte na kvasném uzávěru. Nechte to ale asi 2 měsíce.“

Andrea: „Zdravím. Čaj se připravuje pouze ze sušeného šípku nebo lze i z čerstvě nasbíraného? Mmch co je výhodnější pro organismus?“

Břetislav Nový: „Ze sušeného to jde snadněji. Z čerstvého je nutno extrakční časy ztrojnásobit.“

JB: „Jak se chránit před častými infekcemi horních cest dýchacích při autoimunitním onemocnění?“

Břetislav Nový: „Dubovkami“

Lenka: „Patřím mezi ty co si šípky každoročně sami nasbírají,usuší a po usušení je pomelu.Je to také správně?Myslím si totiž,že se dostane do čaje z pomletých šípků více vitamínu.“

Břetislav Nový: „Ano máte pravdu“

Jana O.: „Dobrý den, můžu při zakoupení již hotového šípkového čaje z drcených šípků očekávat nějakou hodnotu nebo spíš jde o nějaké zbytky, jak už to tak u některých čajů bývá :) Děkuji, hezký den.“

Břetislav Nový: „50%“

Ivana: „Dobrý den,co by jste poradil pro malé děti(15měsíců)na prevenci....čaj?a jak ho připravit popřípadě něco jiného děkuji předem za odpověď“

Břetislav Nový: „Když nemáte Gambit H, tedy čaj ze šípků je vhodný v období, kdy je venku plusmínus 5-7°C.“

Hanka: „Kde máš kulicha?“

Břetislav Nový: „U postele.“

Kateřina Tučková: „Dobrý den, prosím o radu ohledně nastartování imunity u 5ti leté dcery. Děkuji“

Břetislav Nový: „Kulich na spaní až po bradu, zakázat televizi a cukr. Přečíst si Chytrověď.“

Monika: „Dobrý den Děkuji za odpověd jen jak správně uvařit čajík ze šípků a jak poznám zralé šípky, které použijí k sušení Děkuji“

Břetislav Nový: „Zralé šípky k sušení jsou krásně červené a chuti sladkokyselé. Čaj: Hrst šípku dejte do termostky večer a zalijte teplou vodou asi 50°C - rány vylijte a pijte pro nastartování organizmu a detoxikaci. Potom zalijte vroucí vodou a nechejte 1-2 hodiny a tento pijte pro posílení imunity, zvláště, když je venku teplota kolem plusmínus 5-7°C... tento lze opakovat ještě jednou.“

Janča: „Dobrý den chtěla bych se zeptat zda je take jedovatý šípek.Mam strach abych nenatrhala špatný.Syn chce zněj čajík a ja se bojím.Děkuji.“

Břetislav Nový: „Jedovatý šípek roste kolem silnic - jsou na něm nalepeny aromatické uhlovodíky ze spalin motorových vozidel (dříve i tetraetylolovo).“

Hela: „Dobrý den, je lepší čaj z čersrvých šípků nebo sušených? Kolik šípků na jednu porci čaje. Děkuji za odpověď s pozdravem Hela“

Břetislav Nový: „Ze sušených“

jb: „Kulich na spaní až po bradu? Co to znamená? Díky“

Břetislav Nový: „Zateplení obličeje, zmenšení nosních skořep gravitačně zvětšených, více melatoninu ze slinivky.“

jana: „Ještě jednou zdravím, kde nejlépe šípky sbírat? Jak daleko od města, silnice,...“

Břetislav Nový: „Ano.“

Pavlína: „dobrý den, 3.letá dcerka nastoupila do školky a líbí se jí tam, ale jak řešit neustálé rýmečky, ucpaný nos, kašel...? Je pro její organismus prospěšný kolektiv ostatních dětí z pohledu imunity? děkuji“

Břetislav Nový: „Kulich na spaní až po bradu a dubovky z rozprašovače. K pití čaj ze šípku: dejte do termostky večer a zalijte teplou vodou asi 50°C - ráno ji pijte pro nastartování organizmu a detoxikaci. Potom zalijte vroucí vodou a nechejte 1-2 hodiny a tento pijte pro posílení imunity, zvláště, když je venku teplota kolem plusmínus 5-7°C... tento lze opakovat ještě jednou. Kolektiv je pro rozvoj téměř nezbytností.“

GI: „Co šípkový čaj - váš názor?“

Břetislav Nový: „Rozhodně“

GI: „Jak dobrý jste odborník v otázce šípku?“

Břetislav Nový: „Poptejte se u kolegů nebo u lidožroutů...“

GI: „Jste seriozní bylinkář, jak byste přesvědčil, že jste seriozní?“

Břetislav Nový: „Bylinkaření dělám hlavně pro sebe, ostatní se dle svého názoru přichylují.“

Eva: „Dobry den, prosim Vas, od kolika let/mesicu je mozne varit sipkovy caj detem? Moc dekuji za odpoved!“

Břetislav Nový: „Od 1 roku.“

Naty: „Jsou nějaké šípky lepší, zdravější, účinější- odrůda růže třeba, nebo je to jedno.Děkuji za odpověď“

Břetislav Nový: „Nejvhodnější jsou přírodní formy s krásnými plody.“

Pavlína: „Kulich - i kdyz se clovek poti?:-))“

Břetislav Nový: „Pocení je špatným termoschematem přikrývání, blokádou páteře a drážděním sympatiku nebo hormonálními příčinami. Kulich určitě ano - v létě tenký, v zimně tlustý - kyslík je při spánku nezbytný a bez kulicha se člově v noci dusí a chrápe.“

GI: „Co jste říkal na letošní úmrtí Pavla Váni, bylinkáře?“

Břetislav Nový: „Pavla je hrozná škoda.“

jb: „Pořád mi nejde z hlavy ten kulich... Co si to na tu hlavu ve spánku vlastně dáváte:-)? Máte opravdu překrytý obličej? Měla bych pocit, že se udusím. Vysvětletre, prosím, ten melatonin ze slinivky.“

Břetislav Nový: „Melatonin je hormon šišinky způsobující v temnu regeneraci. S udušením kulichem byste byla první.“

Anna J.: „Dobrý den, prosím, co to jsou ty "dubovky", o kterých zde píšete? Děkuji.A.J.“

Břetislav Nový: „Dejte si před to www a ...“

den: „Jaké máte vzdělání?“

Břetislav Nový: „Chemické“

Jana: „Dobrý den, prosím o radu, jak připravit čaj z čerstvých šípků na podporu imunity. Jakou teplotou je zalít? Děkuji“

Břetislav Nový: „Hrst šípku dejte do termostky večer a zalijte teplou vodou asi 50°C - rány vylijte a pijte pro nastartování organizmu a detoxikaci. Potom zalijte vroucí vodou a nechejte 1-2 hodiny a tento pijte pro posílení imunity, zvláště, když je venku teplota kolem plusmínus 5-7°C... tento lze opakovat ještě jednou.“

den: „Jste stále dědek kořenář?“

Břetislav Nový: „Jak praví linqisti: Jes“

den: „Šípek je ovoce?“

Břetislav Nový: „Plod“

lída: „Máte své Webové stránky?“

Břetislav Nový: „dedekkorenar“

den: „Napsal jste něco o šípku - článek, knihu?“

Břetislav Nový: „Je rozepsána“

Lída: „Tak teď jsem se dočetla smutnou zprávu o panu Váňovi zde. Říkala jsem si, kam se ztratil. Tak to je škoda.“

Břetislav Nový: „Jojo“

den: „Plete se Vám někdy šípek a čípek?“

Břetislav Nový: „ne“

Olga: „Jsem astmatik, je i pro mne dobry sipkovy caj. Sama si sipky susim a pry je nejlepsi susit sipky prosle mrazem. Dekuji ,preji hezky den.“

Břetislav Nový: „Ano. Ne.“

den: „Je ČR šípková velmoc?“

Břetislav Nový: „Ne, jen methanolová.“

Hela: „Dcera 14 měsíců spí ráda nepřikrytá, doma máme 18st na spaní, je něco špatně?Mám tendenci ji přikrýt, ale pak je jakoby přehřáta a sama se odkope.“

Břetislav Nový: „Jestli je otec Yeti nebo inuit, tak je to v pořádku.“

saf: „Reflektují dostatečně čeští lékaři šípek v léčeb. metodách?“

Břetislav Nový: „Nesmějí“

Naty: „pan Váňa umřel?“

Břetislav Nový: „Myslím v květnu“

den: „Je mimo vitaminu C ještě něco pozitivního na šípku?“

Břetislav Nový: „Meditace při sběru a pobyt v přírodě.“

GI: „Dá se jíst syrové šípek?“

Břetislav Nový: „Nedoporučuji“

Lída: „Dělala jsem šípkové víno, ale pak jsem zjistila, že jsou v něm červi (v třílitrové sklenici pod celofánem), tak to ihned letělo. Je možný, že je šípek červivý nebo se tam dostali potom?“

Břetislav Nový: „Jestli byli mrtví, tak to ničemu nevadí, řekněte si, že to je polévka. Jíte a vdechujete obrovká množství roztočů (asi 10-50 g za den) a celkem si málo stěžujete...“

Hela: „Ne otec není ani Yety ani nic podobného, mám dojem, že by to mohlo být krevní skupinou, má 0 a syn též, taky se více potí a spí rád odkrytý.Uznáváte krevní skupiny ?“

Břetislav Nový: „Krevní skupiny jsou příliš přeceňovány a šuplíkují nepřiměřeně existenci.“

Lenka J.: „Dobrý den, můžete mi poradit nějaký recept na nějakou pravidelnou kuru ze šípků pro děti a pro mě.Děkuji“

Břetislav Nový: „Hrst šípku dejte do termostky večer a zalijte teplou vodou asi 50°C - rány vylijte a pijte pro nastartování organizmu a detoxikaci. Potom zalijte vroucí vodou a nechejte 1-2 hodiny a tento pijte pro posílení imunity, zvláště, když je venku teplota kolem plusmínus 5-7°C... tento lze opakovat ještě jednou.“

saf: „Vaše bylinkářské vzory?“

Břetislav Nový: „Mikolášek“

Hela: „VY jste dědek kořenář? Jéééé, tak to jste Vy :-))) Hledám často informace na vašich stránkách :)“

Břetislav Nový: „Kulich jsem si zapomněl...“

Petra: „Prosím poradte,zda lze něco použít na uzliny ve štítné žláze.Momentálně jsme dobrala hořec(čínská medicina)a prý pak budem pokračovat něčím dalším na tu štítnou.že mám zahleněný organismus.na vašich stránkách jsem se dočetla,že lze "postižená"místa masírovat pro zmenšení problému..“

Břetislav Nový: „Hlavně narovnejte šíji a mazat MO“

saf: „Negativní stránky, negativní stránka šípku?“

Břetislav Nový: „Chloupky“

Aneta: „Prosím řekněte, zda je lepší sušit šípky v sušárně nebo troubě do 50C anebo je nechat volně na sítu v bytě, když se topí? Nebo je to jedno?Děkuji:-)“

Břetislav Nový: „a)“

den: „Který jste ročník?“

Břetislav Nový: „53“

saf: „A vaše děti jdou ve vašich stopách - bylinkaří?“

Břetislav Nový: „Pomáhají, ale jsou samy sebou“

Ella: „Co na nečistou pleť v obličeji-jaká bylinka, kojim.“

Břetislav Nový: „Levandule, řepík, měsíček PVL, PVR, PVM“

asm: „Máte již vnoučata?“

Břetislav Nový: „Moje děti si prodloužily mládí...“

jb: „Děkuji za rady, vaše přípravky a vtipný chat:-)“

Břetislav Nový: „:-)“

asm: „Jak se má skladovat šípek doma?“

Břetislav Nový: „V suchu a temnu“

asm: „Jste už v důchodu? A živíte se jen byliknařením?“

Břetislav Nový: „Ne, ano“

Katka: „Dobrý den, prosím, mohl byste mi ještě jednou popsat způsob sběru šípku sbíráme celý nedrtíme a následná příprava čaje? Moc děkuji.“

Břetislav Nový: „Zralý, krásný, osobně. Hrst šípku dejte do termostky večer a zalijte teplou vodou asi 50°C - rány vylijte a pijte pro nastartování organizmu a detoxikaci. Potom zalijte vroucí vodou a nechejte 1-2 hodiny a tento pijte pro posílení imunity, zvláště, když je venku teplota kolem plusmínus 5-7°C... tento lze opakovat ještě jednou.“

sakfn: „Jsme bylinkářská velmoc - ČR?“

Břetislav Nový: „Ne“

sakfn: „Kontakt nějaký na vás?“

Břetislav Nový: „web www.dedekkorenar.cz“

Simona K.: „Pane Nový, vidím tu šípkovou kúru, kolik toho pít denně?A kolik děti, aby byla účinná?Děkuji“

Břetislav Nový: „0,5-1,5 l podle velikosti, hmotnosti, zanesenosti, tréninku a tp.“

saf: „Je stále ještě organizován sběr šípku na zákl. školách?“

Břetislav Nový: „Ne“

sk: „Je více druhů šípkového čaje?“

Břetislav Nový: „Podle výrobců...“

sk: „Vykupuje se šípek od lidí a jaká je cena?“

Břetislav Nový: „Podle kvality ano, cenu z hlavy nevím“

Daniela: „Dobrý den, když se začnu učit nebo se vystavím stresové situaci, stoupne mi teplota na 37,2. Je to normální? Děkuji za odpověď“

Břetislav Nový: „Ne, je to důsledek přidušení a vliv katecholaminů. = Sifon 6 a bublat.“

Lída: „Byli bohužel živý. Proteiny já radši v jinénenápadné formě“

Břetislav Nový: „Ozdobit kompost!“

Iva: „Prosím když donesu šípek domu omýt ho vlažnou vodou?a můžu sušit v troubě?díky“

Břetislav Nový: „Správně!“

jb: „Můžete napsat, jak správně čaj připravit?“

Břetislav Nový: „Hrst šípku dejte do termostky večer a zalijte teplou vodou asi 50°C - rány vylijte a pijte pro nastartování organizmu a detoxikaci. Potom zalijte vroucí vodou a nechejte 1-2 hodiny a tento pijte pro posílení imunity, zvláště, když je venku teplota kolem plusmínus 5-7°C... tento lze opakovat ještě jednou.“

Michaela Králová: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat na černý bez, který jsem si natrhala na procházce. Je dobrý na imunitu jako šípek a jak ho používat. Děkuji.“

Břetislav Nový: „Čajík je rozhodvně vhodný. Lze i se šípkem.“

Mirka: „Dobrý den pane Nový, mám dvě otázky. Prosím odpusťte, že ne až přimo k šípku. šípek obsahuje vysoký zdroj vitaminu C a našla jsem ještě podobnou plodinu Kustovnici čínskou, kde se uvádí vysoký podíl C a spousta jiných látek. Je to zcela pravdivé a mohu dávat kustovnici malým dětem kolem 2 let? A prosím, nemáte nějakou radu na potírání tvářiček synka (14 měsíců), který má na tvářičkách neustálé uhříky s červeným podkladem? Nebo nějaký bylinkový čaj? Už jsme vyzkoušeli snad vše. Moc děkuji“

Břetislav Nový: „Kustovnice je slabší, dětem klidně, na tvářičku dubovou mast RM tence mazat. To bych to dítě potřeboval vidět.“

den: „Kde na světě to se šípkem umějí nejlépe - zpracování, využití... ?“

Břetislav Nový: „V Dánsku.“

den: „Je lepší v ČR kupovat či si sám zpracovat šípek?“

Břetislav Nový: „b)“

pavel: „dobrý den, zajímal by mě, dobrý recept na šípkový sirup a šípkový likér. Děkuji“

Břetislav Nový: „Šípkový likér - rozmíchejte si šípkovou marmeládu ve vodce bez methanolu v mixeru.“

Anna: „Prosím, prosím - co znamená - sifon 6 a bublat???Děkuji!!!“

Břetislav Nový: „viz www.dedekkorenar.cz - produkty - sifon 6“

Věra: „Dobrý den, je účinnější sušený šípek před louhováním rozdrtit? Děkuji.“

Břetislav Nový: „ano“