Chat

Spotřebitelský test - domácí zabijačka

Josef Duben

Záznam chatu z úterý 17. ledna 2012

dana: „dobrý den,chtěla bych se zeptat.Je vhodné dávat i dvouletým dětem pokrmy z vepřové zabiječky?Naši děti neustále chcou jaternice,když si je s manželem děláme.Nemuže jim to ublížit?Děkuji za odpověd :o)“

Josef Duben: „Dalo by se odpovědět...střídmě a jak mi říkával můj otec.... zaajídat, zajídat... Dobrý den! Josef Duben“

aaa: „Kolik domacich zabijacek jste otestoval? Co vse se testuje pri domaci zabijacce?“

Josef Duben: „No, už jich bylo dost, měl jsem příležitost už jako malý chlapec, posléze jako zootechnik a nyní i v rámci profese. Vždy mi chutnalo...“

aaa: „Dotaz trochu mimo, nejste pribuzny pana K. Dubna ze Zaclere?“

Josef Duben: „Pokud vím, tak nikoli, ale možné to je, otcova rodina je z oholí Havlíčkova Brodu“

aa: „Jak dopadá ve spotřeb. testu domácí zabijačka v ČR - spíše pozitivně?“

Josef Duben: „Těžko mohu hovořit za spotřebitelské testy, ale pokud je dobře udělaná a řezník má chuťové buňky..., no je trochu mlsný, jde určitě o dobrotu...“

Divačka z Náchoda: „Dobrý den, je stejné kupovat zabijačkové pochoutky ve velkých supermarketech anebo přímo v masně? Je kvalita stejná? Děkuji za odpověď.“

Josef Duben: „Pokud má někdo chuť na opravdovou zabíjačku, měl by se ohlédnout po příbuzných, zda některý čuníka nechová. Ale k Vaší otázce, je dobré zabíjačkové speciality pořídit od ověřeného řezníka, tím myslím onu "masnu". Je dobré dát také na doporučení.... Z hlediska státního veterinárního dozoru lze uvést, že ve schváleném zařízení vyrobená dobrota usí splnit podmínky zdravotní nezávadnosti. Jelikož se zdá, že moc tazatelů nebude, dovolím si nyní uvést, že letos je v domácích zabíjačkách jistá novinka... Od ledna je možné doma porážet i skot do 24 měsíců stáří. Je to stejné jako s domácí porážkou například čuníků. JD“

šárka vávrová: „Dobrý den, mám Vás pozdravovat od mistra zednických učňů z Čakovic Josefa Vávry!!!“

Josef Duben: „No, to je velmi milé! A nebudete tomu asi věřit, ale zrovna včera jsem si na Vašeho... muže? otce? vzpomněl. Jak jsme spolu působili ve školství a bylo to velmi fajn! Pozdravujte ho též velmi!!!!! Josef D“

Hrabcová: „Dobrý den pane doktore.co obnáší domácí zabijačka 20měcíčního skotu.Děkují a přejí krásný den.“

Josef Duben: „Nejsem doktor, to jen na okraj... Musíte požádat krajskou veterinární správu, ta vydá prakticky bez problémů povolení, které trvá 3 roky a před každou porážkou je třeba ohlásit... úmysl. Na našich stránkách www.svscr.cz jsou ke stažení příslušné formuláře. Při tvorbě novely veterinárního zákona jsme tak vyšli (ministerstvo zemědělství) vstříc požadavku zemdělství. A limit pro domácí zabíjačku skotu je 24 měsíců. Na našich stránkách jsou i další info k této věci“

Pavel H.: „Dobrý den, je možné si někde objednat zabijačku takříkajíc na klíč? Tzn. včetně řezníka, vybavení a samozřejmě pašíka?“

Josef Duben: „Určitě to je možné, jen si takového řezníka vyhledat, jistě najdete v okolí nějakou referenci na nějakého šikovného. jd“

Míša Žurková: „Dobrý den, zajímalo by mě, jaký postih hrozí tomu, kdo si doma nechá skot porazit bez absolvování administrativy, o které jste hovořil, pokud tedy nemá příslušná povolení?“

Josef Duben: „O sankci by jistě šlo hopvořit, ale nejsem si jist, zda někdo toto riziko podstoupí, zejména když musí být každé zvíře hlášeno v centrální evidenci. A také dhlášen! jd“

Lída: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Při zakoupení vepřové půlky se při vaření objevil zvláštní pach, přestože maso bylo čerstvé. Čím to může být?“

Josef Duben: „Při kuchyňském zpracování masa je poptřeba vždy počítat s různými pachy. Zejména městská hospodyně je málo zvyklá. Ale je potřeba uvážit, zda jde o pach nepřirozený, tj. jaksi chemický. Asi by bylo dobré přizvat nějakou zkušenou hospodyni... jd“

Marie: „Dobrý den,máme prase tak kolem 120kg a chceme ho porazit.Musíme žádat o povolení nebo musíme mít veterinární prohlídku.Vše z porážky bude jen pro rodinu.Za odpověď děkuji Marie“

Josef Duben: „Nemusíte o žádné povolení nikoho žádat. Ale, přejte-li si, můžete o veterinární prohlídku požádat. Dobrou chuť. jd“

irena: „Dobrý den, jsem veterinární technik a nemám práci,co byste mi doporučil za rekvalifikaci,nebo činnost v oboru.Jsem z Prahy.Děkuji“

Josef Duben: „To je těžká rada, možná prodej v řeznctví? Opravdu Vám asi moc neporadím....“

Jeňýk: „Jak postupovat: Obec si nechá v Jatkách porazit tři prasata, a pro své spoluobčany udělá ZDARMA setkání při zabijačkových specialitách, které si zastupitelé obce ve spolupráci s řezníkem sami připraví.Je nutno i tuto akci nahlašovat na Krajskou veterinární správu.Podotýkám, že se jedná o akci 1x za rok a porážku dělají Jatka.“

Josef Duben: „Pokud je to tak, jak říkáte, porážka na jatkách, tudíž dojde k veterinární prohlídce a pak formou "veřejného stravování" jsou dobroty nabídnuty, mělo by to být OK.Máte-li pochybnost, zkontaktujte místně příslušnou krajskou veterinární správu. JD“

Jiří: „Dobrý den. Vet. zákon dává chovatelům možnost přizvat si k domácí porážce úředního VL, aby provedl prohlídku (před poražením, po poražení, trichiny). Považuje se takto provedená prohlídka za rovnocennou, jako prohlídka na jatkách? Tzn. bude maso označeno jako poživatelné a může být použito pro obecní hody?“

Josef Duben: „To, že veterinář prase prohlédne znamená, že stejně jako na jatkách prověří, zda je "zdravé". Ovšem to neumoňuje, tedy lépe, neopravŇuje pro obecní hody. Domácí porážka, domácí zabíjačka je vždy pro domácí spotřebu. Nuance vždy doladit s krajskou veterinární správou. JD“

zemědělec: „Dobrý den, můžu skot omráčit loveckou zbraní přímo na pastvině (kvůli stresu zvířete)? Kde stáhnu ty formuláře pro KVS?“

Josef Duben: „kovém způsobu je třeba jednat s krajskou veterinární správou. Formuláře najdete na www.svscr.cz. A v sekci "Formuláře ke stažení" a to v části "VIII Domácí porážka skotu". jd“

Kubiková z Ostravy: „Dobrý den, můžete zde prosím Vás uvést webové stránky, kde jsou k dispozici dokumenty ke stažení pro ohlášení porážky skotu...Děkuji“

Josef Duben: „Viz předchozí odpověď www.svscr.cz. jd“

aa: „je veliká škoda,že domácí zabiječky pomalu vymírají.Jsem z rodiny řezníku,manžel dříve chodíval,tak na 6 zabíječek za zimu a ted 3.Aj moc učnu není,a když ano,tak to jsou samé levaci a sotva vykostí plec.Kde jsou ty časy,dobrych řezníku.:o(Myslím že je to veliká škoda,že tato profese vymírá.“

Josef Duben: „Kdo ví, zda se sitace zase trochu nezmění, naplní-li se prognózy o krizi a lidé budou více chovat domácí zvířata. Ale jistě hraje významnou roli pohodlnost a dostupnout potravin. Tak uvidíme. jd“

Lucka: „Dobrý den, pokud se chystáme k domácí porážce skotu, tak jakým způsobem se můžeme zbavit odpadního materiálu (útrob)? Děkuji za odpověď“

Josef Duben: „Je potřeba odpad zlikvidovat v asanačním podniku, tj. v kafilerii. zejména je třeba věnovat pozornost tzv. specifikovanému rizikovému materiálu, což je mozek, mandle atd. O likvidaci, neškodném opdstranění v kafilerii je třeba mít doklad o převzetí. JD“

irena H.: „Zdravim vas ja jen ze jsme zabijeli pasika,a ted si pochutnavam na opecene jitrnici s kyselim zelim a bramborem,preji Vam vsem ve studiu krasny den z vysociny.“

Josef Duben: „O jé, tak to se seběhly sliny. Já jsem stále bez oběda, ale jelikož bylo jasné, že zde budu asi do těch dvou, dal jsem si svačnku a pak si to vynahradím. Také přeji dobrou chuť a děkuji za milé psaní. A JELIKOŽ SE ZDÁ... že už oc dotazů nebude, dovolám si poděkovat za zájem Vám i ostatní četujícím... Možná bych ještě touto formou odpověděl panu JN, který v mailu vytýká veterinární správě, že nepovolujeme obecní zabíjačk a lidi plašíme. Naopak lidi uklidňujeme v tom smyslu, že si lidé mohou být jisti, že to, co je oficiálně nabízeno, bylo veterinárně prohlédnuto a splňuje podmínky zdravotní nezávadnosti.... A v žádném případě nelze zA RODINU, čili domácnost považovat rodinu hasičů, sousedů apod. Vracím se k tomu... to by už bylo uvádění do oběhu. Z jiných reakcí víme, jak lidé považují za důležitý veterinární dozor.... tAKŽE ASI TAK. jEŠTĚ JEDNOU DÍK, vÁM A VŠEM! jOSEF dUBEN“

Tonky: „Proboha, vyhoďte ty idioty, co tam vaří a kecají ty hovadiny o tom, jak se deprese ukládají v jádrech a alkohol to vystřelí“

Josef Duben: „to není otátka pro mně, ale musím říci, že jsou to milí lidé, měl jsem možnost prohodit pár slov...a je to tak, a to, co ukuchtili, tak to krásně voní. Tak si říká, zda se na mně také dostane. Asi ne, budu pospíchat do práce.... jd“