Chat

Věra Bednářová
Záznam chatu z úterý 3. ledna 2012
Jana Kopecká: „Dobrý den, pokud mě zajímá přesné složení nebaleného pečiva, které opakovaně nakupuji, mám se obrátit na prodejce či přímo na výrobce? Je povinností někoho z nich mě, jako soukromé osobě toto sdělovat nebo záleží jen na jejich dobré vůli? Mohu být odmítnuta například s tím, že se v podstatě jedná o recepturu a tedy majetek výrobní firmy? Kde si mohu, jako soukromá osoba nechat udělat rozbor složení a kvality pečiva a kolik přibližně by takový rozbor stál?“
Věra Bednářová: „Dobrý den paní Kopecká. Pokud Vás zajímá složení Vámi nakupovaného nebaleného pečiva, například proto, že byste Vás zajímala informace o tom, jaké alergenní složky jsou ve výrobku obsaženy, můžete se s dotazem týkajícím se složení daného výrobku obrátit přímo na prodejce. Údaj o složení není sice údajem, který by dle právních předpisů měl být uvedem přímo v místě nabízení k prodeji daného nebaleného výrobku, ale prodávající by měl mít informace o složení k dispozici od výrobce a měl by být schopen Vám odpovědět. Samozřejmě se můžete obrátit i na výrobce. Upozorňuji, že údaj o složení není recepturou, jedná se o výčet složek (surovin, přídatných látek),které byly do výrobku použity, uvedený sestupně podle jejich použitého množství.“
marie mostkova: „jak se uchovává pečivo, když si jej donesu z marketu domů. Děkuji“
Věra Bednářová: „Dobrý den paní Mostková. Zejména chléb není vhodné uchovávat v lednici, patří spíše do látkové utěrky a do vhodné nádobz (chlebovky).“
Hana Suchá: „Dobrý den, prosím o informaci, zda se tmavé pečivo dobarvuje případně čím-karamel/melasa/barvivo... děkuji.“
Věra Bednářová: „Dobrý den paní Suchá. Ano, někteří výrobci některý chléb nebo běžné pečivo výrobi "dobarvují", uvádím v uvozovkách, neboť v daných případech se nejedná o používání syntetických barviv, z toho nemusíte mít obavy, nejčastěji za tímto účelem používají výrobci přípravky z upravených obilovin, a to konkrétně výrobky z praženého žita nebo z praženého ječmene, které mají tmavou barvu, do některých typů chleba je povoleno použít karamel.“
Petra Holubová: „Dobrý den, ráda by jsem věděla z jaké mouky je chléb označený jako cereální. Je to synonymum pro celozrný? Děkuji a přeji pěkný den Petra“
Věra Bednářová: „Dobrý den, paní Holubová. Údaj "cereální" rozhodně není synonymem pro označení "cereální". Předpisy definují chléb celozrnný (takový, který z celkového množství použitých obilných výrobků obsahuje nejméně 80% celozrnných mouk nebo odpovídající množství obalových částí obilného zrna), pojem "cereální" definován není, takový chléb může ale nemusí obsahovat celozrnnou mouku. Pro více informací o takovém výrobku, použitých moukách, je vhodné si přečíst údaj o složení na obalu chleba.“
Blanka: „Dobrý den, jak je to s pečivem a výrobky které si supermarkety dopékají ve vlastni peci? Slyšela jsem že co do výživnosti nejsou vůbec hodnotné a je to jako by se člověk vůbec nenajedl. Děkuji“
Věra Bednářová: „Dobrý den. Výrobky dopékané v supermarketech či dalších prodejnách mohou mít obdobné složení jako výrobky vyráběné v pekárnách, u kterých není technologický proces výroby přerušen zmrazením. Rozdíl je spíše v tom, že pečivo, které je vyrobeno dopečením ze zmrazeného polotovaru (ze zmrazených těstových kusů), rychleji po upečení "stárne" - výrobky po dopečení rychleji vysychají, střídka rychleji ztrácí pružnost. Samozřejmě ale záleží na typu výrobku, jeho složení.“
Andrea Mostáková: „Dobrý den paní Bednářová, jak moc jsou nebezpené plísně v pečivu a proč se v lednici dříve zkazí? Je tam přece chladno a v létě, když je v kuchyni teplota cca 25C by to měl být lepší způsob skladování nebo ne? Přeji hezký den.Andrea“
Věra Bednářová: „Dobrý den paní Mostáková. Sice je v lednici větší chlad, ale také vyšší vlhkost, ta podporuje růst plísní. Hezký den i Vám.“
Aneta: „Dobrý den,můžete mi prosím říci,zda je ohedně plísní nebezpečné jíst chléb po záruční době,která je na něm označena? Děkuji za odpověd.A.“
Věra Bednářová: „Dobrý den. S uplynutím doby minimální trvanlivosti nenastává automaticky stav, že výrobek ihned zplesniví. Doporučuji ale raději konzumovat chléb v době jeho minimální trvanlivosti.“
Hana: „Dobrý den, prosím o informaci, zda se tmavé pečivo dobarvuje, případně čím-melasa/karamel/barvivo...děkuji“
Věra Bednářová: „Dobrý den. Ano, někteří výrobci "dobarvují" některý chléb nebo některé běžné pečivo. Uvádím v uvozovkách, neboť není potřeba se obávat, že by byla používána nějaká syntetická barviva. Výrobci za tímto účelem nejčastěji používají upravené výrobky z některých obilovin - výrobky z praženého žita nebo z praženého ječmene, které mají tmavší barvu. Některé typy chleba je povoleno "dobarvit" karamelem.“
Hana Suchá: „Dobrý den, prosím o informaci, zda se tmavé pečivo dobarvuje případně čím-karamel/melasa/barvivo... děkuji.“
Věra Bednářová: „Dobrý den paní Suchá. Ano, někteří výrobci "dobarvují" některý chléb nebo některé pečivo - uvádím ale v uvozovkách. Není potřeba se obávat, že by byla používána nějaká syntetická barviva. Výrobci nejčastěji za daným účelem používají upravené výrobky z některých obilovin - přípravky z praženého žita nebo z praženého ječmene. Některé typy chleba je povoleno "dobarvovat" karamelem.“
Romana: „Dobrý den jak nejlépe skladovat chléb ,aby nám dlouho vydržel .Jelikož se stává ,že už za 2 dny je plesnivý moc děkuji za odpověď“
Věra Bednářová: „Dobrý den. Chléb je vhodné doma uchovávat zabalený do čisté látkové utěrky a umístěný do vhodné nádoby - chlebovky. Chléb není vhodné skladovat např. v lednici.“
Zdenek Rataj: „Dobrý den paní Bednářová,jak jsou prosím nastavené normy ve srovnání s normami států EU,konkrétně třeba Rakouska.Koupíte li si rohlík,bulku atd. v Rakousku je nesrovnatelně chutnější než obecně u nás. děkuji“
Věra Bednářová: „Dobrý den pane Rataji. Pekařské výrobky patří do tzv. neharmonizované sféry, tzn. mezi ty komodity potravin, pro které není na úrovni EU regulace společným předpisem. Požadavky pro tyto výrobky stanoví jednotlivé členské státy samostatně. Některé požadavky se tak mohou stát od státu lišit.“