Chat

Test - mozarella

Hana Večerková

Záznam chatu ze středy 23. listopadu 2011

jana: „Dobrý den, jak je kvalitní Mozarella od znacky Spar s-budged? Dále by mě zajímalo jaký je rozdíl mezi Mozarellou a Zotarellou. Děkuji za odpovědi.“

Hana Večerková: „V testu jsme ji neměli, takže nemohu posoudit, ale vzhledem k tomu, že většina mozzarell v testu byla chuťově téměř stejná, tak předpokládám, že i tato bude dobrá. Zotarella je jen obhciodní název mozarelly firmy Zott.“

lucka: „dobrý den, jsem velky milovnik mozarelly :-) Mám dotaz na paní Večerkovú - dá se mozarella mrazit?? zmrazila jsem pytlíček mozarelly v nálevu, -pokus :-) ale nejsem si jista jestli je to s tímhle sýrem vhodné.... Děkuji!“

Hana Večerková: „určitě dá, ale moc vhodné to není. chuť bude jiná, sýr se pravdšpodobně rozpadne. sýry nejsou vhodné k zamrazování.“

Ester: „Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jsou i levnější -výrobky privátních značek- stejně kvalitní, jak dražší a značkovější výrobky? A zda je kvalitnější kupovaná v nálevových sáčcích či jako jednolivé kuličky? Předem děkuji“

Hana Večerková: „Ano, jsou. V testu se nám to potvrdilo. Mozarella musí být vždy v nálevu, jinak to není mozarella, i malé kuličky jsou v nálevu - ty se používají do salátu celé, zatímco 125gramová mozaerlla se krájí nebo trhá.“

Sweet Little Sixteen: „Jste příbuzná s lobistou Večerkem?“

Hana Večerková: „nejsem“

Petra,Karviná: „Dobrý den paní Večerková,vím,že pravá mozarella je z buvolího mléka,ale kde ji sehnat?Nakupuji v běžných obchodních řetězcích(Tesco,Albert,Kaufland)a tam ani prodavačky nevědí,že něco takového existuje a tvrdí mi,že každá mozarella je pravá...“

Hana Večerková: „běžně ji mají snad jen v Makru a pak ve specilizovaných obchodech s italskými delikaTESAMI.“

Hana Ludvíčková: „Dobrý den, paní Večerková, zjistili jste v testu mozzarell vyloženě nějakou zdraví škodlivou? A která z testovaných skončila na posledním místě? Děkuji.“

Hana Večerková: „nezjistili, všechny odpovídaly vyhláškám. Na posledním místě skončila Galbani Mozarella mini - malé kuličky, ale i ta byla průměrná.“

karolína Průšová: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč musím zaplatit, když si chci na internetových stránkách časopisu dtest přečíst výsledky testovaných výrobků?“

Hana Večerková: „nemáme s dTestem nic společného. Jsem z MF DNES a my testy publikujeme zdarma.“

Mirka Špačková: „Dobrý den, opravdu mě zaujalo, že opravdová mozarella je z buvolího mléka. Dá se tato mozarella sehnat i v ČR, chtěla bych jí ochutnat. Má nějaký speciální název nebo obchodní značku? Děkuji Mirka Špačková Moravec 101 592 54“

Hana Večerková: „bude o tom určitě řeč. Nazývá se mozzarella di Bufala, koupíte ji v Makru a v italských obchodech, i v e-shopech.“

HATE: „Co je nejzajímavějšího při testování mozarelly?“

Hana Večerková: „ochutnat rozdíl mezi buvolí a kravskou. Je obrovský“

karolína Průšová: „Aha, dškuji, paní Večerková, mám Vás zařazenou k dtestu. Tak se omlouvám. A ještě by mě zajímalo, jak často provádíte různé testy? Je to pravidelně? Např. 1x měsíčně? Děkuji.“

Hana Večerková: „2x měsíčne.“

Olga: „Dobrý den, mám 9ti měsíčního syna. Od kdy bych mohla podat mozarrelu. Díky Olga H.“

Hana Večerková: „nejsem si jistá, bude lepší, když se zeptáte svého lékaře. Mozarella je z pasterovaného mléka, takže oproti jiným sýrům nehrozí žádné v+ětší riziko“

jana ševců: „dobrý den , mám dotaz, může mozarellu i můj 9 měsíční syn?? děkuji janaš“

Hana Večerková: „už jsem odpovídala. nevidím žádný důvod, proč by nemohl - mozarella není příliš tučná - ve 100 gramech je zhruba 18 gramů tuku, v eidamu máte 26, není ani moc slaná, je vyrobena jen z méka a syřidla, žádné přídatné látky, tedy "éčka" v ní nejsou.“

katkaD: „Dobry den,co obsahuje syr mozarella?na co je tento syr dobry kvalitni?lepsi nez jiny?dekuji za odpoved“

Hana Večerková: „jen mléko, syřidlo, která se používá k zakysání mléka, voda a sůl. Je dobrý na salát, jen v kombinaci s rajčaty a bazalkou.“

jan horak: „dobry den pani vecerkova! ktera mozarela kravska je tak asi nejlepsi pro normalniho spotrebitele? ziju v nemecku a tady ma dobre umisteni galbani-santa lucia,emmi-spar,fresca mozarella züger,alfredo.. zdravi a dekuje jan horak“

Hana Večerková: „u nás dobře dopadla Saputo, Villa Gusto, Lovillo Zott... všechny jsou více méně stejné.“

Helena Týrová: „je mozarella vhodná při dietě?děkuji“

Hana Večerková: „patří ke středně tučným sýrům - má 17 g tuku na 100 gramů, 45% eidam má 26.“

Petra Kusová: „Paní Večerková, kdo byl všechno v porotě při testování mozzarell? Kromě Vás. Díky.“

Hana Večerková: „Já jsem v porotě nebyla. já degustaci organizuji. Byli v ní kuchaři z italských restaurací, nákupčí sýrů z řetězců, specialistka na výživu a na mléčné výrobky.“

Šárka: „Dobrý den, viděla jsem i uzenou mozarellu ,jaký máte názor na ni .Děkuji za odpověď“

Hana Večerková: „osobně mi nechutná, chybí mi v ní ta typická nakyslost. Půvab mozarelly je v kombinaci šťavnatosti, měkké a pružné konzistence a jemné, lehce nakyslé chuti. Ochutnal jsem ale i buvolí uzenou mozarellu a ta byla delikatesní,“

Zdeňka:: „Dobrý den,ráda bych věděla něco víc o mozarelle...Děkuji!“

Hana Večerková: „Informace určitě najdete i na internetu, hodně vám o ní poví ve specializovaných italských obchodech.“

zuzana, Cheb: „Dobrý den, prosím, která z mozzarell dopadla nejlíp, kromě té buvolí, která se špatně shání. Děkuji.“

Hana Večerková: „už jsem uváděla. ale nutno říct, že ani jedna nedopadla na jedničku. známky se pohybovaly od 2,6 do 3,4.“

Pavlína: „dobrý den, mf čtu celkem pravidelně, rodiče odebírají, co dále máte v plánu testovat? Testy platí redakce? děkuji“

Hana Večerková: „ANo testy platí redakce - jak nákup vzorků, tak analýzy, zkoušky... Do konce roku připravujeme piva jedenáctky a šumivá vína.“

Martina Večerková: „Dobrý den, "kdysi dávno" v jedné nejmenované Olomoucké restauraci jsem si dala italský salát s mozarellou. Mozarellu mám ráda, a tak jsem se těšila, jak si pochutnám. Místo toho jsem dostala zeleninový salát s obyčejným na kostičky nakrájeným eidamem. Na můj dotaz, kde je ta mozarella se šla obsluha zeptat do kuchyně. Odpověď zněla, že toto je česká mozarella. A když jsem se ptala jaký je v tom rozdíl, odpověděli, že italská mozarella se krájí na kolečka a ta česká na kostičky! Ta odpověď mě tak rozesmála, že jsem jim ten salát ani nevrátila, ale pro jistotu jsem tuto restauraci už ani nenavštívila. Kdo ví, co by si vymysleli příště :-))“

Hana Večerková: „to je půvabné. měla jste jim to hodit na hlavu. Větší problém je s mozarellou na pizze. pokud je uvedena v lístku, měli byste ji dostat. Pokud vám přinesou margharetu s křupavým nahnědlým sýrem, buďte si jista, že je to eidam a ne mozarella. Ta nikdy (ani ta kravská) nezhnědne, i po zapečení zůstané bílá a při krájení se krásně táhne.“