Chat

Ing. Miloš Kavka
Záznam chatu ze středy 9. listopadu 2011
Lenka Bartošová: „Ahoj Miloši, moc Ti držíme palce , ať to zvládneš bez stresů. Lenka, Míša a Jiřina“
Ing. Miloš Kavka: „moje oběť právě začíná......nabral jsem na dálnici z Vyškova 125 min zpoždění, teď jsem k tomu sedl, vite jak mi tu říkají? Četař, to je jako na vojně....“
War: „Sledujete pořad Sama doma?A jste v něm poprvé?“
Ing. Miloš Kavka: „dobrý den!určitě pořad sleduji, ale nikdy ne živě! jsem obvykle v práci..... V pořadu mám obnovenou premiéru...“
DT: „Jak dlouho se věnujete testování spotřebitelskému?“
Ing. Miloš Kavka: „dobrý den!testování se nevěnuji, metodicky řídím kontrolu potravin v kompetencích našeho dozorového orgánu.“
DT: „Čeho jste Ing.?“
Ing. Miloš Kavka: „dobrý den!mám vystudovánu fakultu potravinářské a biochemické technologie při VŠCHT v Praze.....“
DT: „Věnuje se česká státní inspekce dostatečně ván. trhům?“
Ing. Miloš Kavka: „dobrý den!Troufám si říci, že dostatečně. V podstatě nenajdete předvánoční trh, na kterém by se v průběhu jeho konáníneobjevil inspektor našeho úřadu....“
DT: „Při čes. vánočních trzích, kde se děje nejvíc nepravostí - ván. ozdoby, kapři, jmelí?“
Ing. Miloš Kavka: „dobrý den!Nepravostmi bych to nenazval, spíš neznalostí, nejčastější je hygiena a označování potravin“
SEATO: „Jaké máte ty nejdůležitější zkušenosti s českými vánočními trhy - negat. i pozit.?“
Ing. Miloš Kavka: „dobrý den! tak pozitívní je určitě skutečnost, že drtivá většina výrobků nabízených spotřebitelům je v pořádku. Za negativní vidím nedostatky v hygieně prodeje potravin....a občasné nedostatky v označování...“
Petra: „Dobrý den, jak je možné, že mohou stánkaři prodávat cukrovinky (konkrétně kokosový suk), na kterých je za složením výrobku napsáno: může ovlivňovat pozornost a činnost dětí. JE toto napadnutelné? Může se taková cukrovinka vůbec prodávat?“
Ing. Miloš Kavka: „dobrý den!Děkuji za zajímavý dotaz. Ten výrok, který zmiňujete, je nutno povinně umisťovat na výrobky, u kterých je použito některých umělých barviv. Informace slouží právě k tomu, aby spotřebitel případně zboží nekoupil a hledal třeba curovinky bez těchto barviv......“
Kateřina: „Často slýchám o špatné kvalitě ryb, jmenovitě pangasius, pocházejících z Vietnamu apod. Můžete se vyjádřit k jejich kvalitě a její kontrole? Je lepší dát přednost pouze českým rybám? Děkuji“
Ing. Miloš Kavka: „dobrý den! Otázka upřednostňování českých ryb je otázkou národní hrdosti, kvalitativně, ale i z pohledu historie kontroly SZPI není zásadních rozdílů mezi českými a asijskými sladkovodními rybami. Pangasius jen prostě chutná méně "rybovitě"....a snadněji tak maso z něj přijímá i cizí pachy...“
¨majdule: „Hezký den vám přeji,chtěla bych se Vás zeptat spíše jako zákazníka-je něco,co byste na trzích uvítal,co třeba už zaniká?Děkuji.“
Ing. Miloš Kavka: „dobrý den!Děkuji Vám za tuto otázku. Na trzích mi v doprovodných programech chybí více divadelních výjevů z naší historie, např. hra o svaté Dorotě, nebo hrané období adventu se všemi svatými jako Cecílie, Kateřina, Barbora, Ondřej, divoké Lucky apod.....“
Aneta J.: „Dobrý den,prosím,můžete mi říct,zda je obchodník na trhu povinen mi sdělit SLOŽENÍ prodávaného výrobbu,například opečené klobásy nebo teplé sekané? Oboje mi prodává bez obalu a tak si složení nemůžu přečíst sama.děkuji.A.“
Ing. Miloš Kavka: „dobrý den! Samozřejmě! Na tuto informaci, a nejen na ni, třebis i na původ klobásy či sekané máte ze zákona jako spotřebitelka nárok.....Jinak by jste se třeba nebyla schopna dozvědět o alergenních složkách, které by mohly, pokud trpíte alergií, ovlivnit Vaše zdraví......“
Anna Janoščíková: „Ahoj Miloši,zdravím Tě přibližně po 18cti letech:-)Pokud zapátráš v paměti na dobu masokombinátu Klatovy a na oddělení Exportu a následně na tu nejmladší z kolektivu 5 žen (dříve jsem byla Anna Oulická) ,tak hned budeš vědět,kdo Ti píše:-). Moje otázka není k dnešnímu tématu,zeptám se,jak se máš?Díky za odpověď.S pozdravem Anina Ps-anies@centrum.cz“
Ing. Miloš Kavka: „Ahoj Ančo!!!!!! Moc jsi mě potěšila. Doufám, že se máš skvěle. Napiš mi prosím dvě tři věty na milos.kavka@szpi.gov.cz. Zdravím - na Šumavu??? Nebo žiješ jinde?“
monika: „Dobrý den, myslím si, že zákazník je schopen sám poznat, co je pro něj dobré a co ne, proč tedy na vše potřebujeme kontroly? Toto neplatí jen pro vanoční nebo jakékoli trhy, ale obecně. Pokud se zákazník nechá napálit, jeho mínus a když už se tak stane, u stejného trhovce - prodejce zcela jistě již nenakoupí. Co řešit více?“
Ing. Miloš Kavka: „dobrý den! Za tuto otázku Vám mockrát děkuji. Dostáváme ji často. Proč v době krize platit kontrolní orgány, když jsme všichni dospělí a svéprávní lidé, kteří si umí poradit sami? Dokud budou existovat případy, kdy budou někteří výrobci potravin ohrožovat svou nekalou činností (například prosypávání mléčných výrobků nepovolenou látkou, která způsobuje neodvratně rakovinu) lidské zdraví nebo pokud budou provozovatelé potravinářských podniků falšovat potraviny, dokud budou prodejci klamat špatným označením složení potravin své zákazníky, potud nikdo jiný jak kontrolní orgány se svými inspektory a laboratořemi spotřebiteli nepomůže. Věřte, že nevyhovující výrobky či kroky provozovatelů potravinářských podniků jdou ročně do tisíců.....“
Andrea: „Dobrý den,mohl byste mi říci pár slov k E621,GLUTAMÁT SODNÝ? Vadí mi,poznám jej v potravinách,nemohu používat Maggi kostky ani Podravku apod.,neboť všude je přidáván. Je neškodný?A z čeho je vyráběn? A byl v potravinách i dříve,myslím za totality?Díky,A.“
Ing. Miloš Kavka: „dobrý den! Děkuji Vám za otázku. Obecně je třeba říci, že pokud je přídatná látka s kódem E.... schválena k používání do potravin, je z hlediska účinků na lidské zdraví prověřena buď národní nebo evropskou autoritou. U polévkového koření, které zmiňujete, dodává glutamát zvlášťní novou chuť, kterou Češi poznali s asijskou kuchyní -chuť umami...... Opravdu nevím, jestli se Vám vůbec podaří polévkové koření bez glutamátu vůbec v trhu nalézt......“
Anina: „Jasně že napíšu!!!Ano,jsem na Šumavě,mám penzion na Kašperských Horách:-),kde jsi kdykoliv SRDEČNĚ VÍTÁN i s celou rodinou!Napíšu Ti na mail,díky za odpověď,měj se hezky,ahoj.A:-):-):-)“
Ing. Miloš Kavka: „díky, ahoječek na Hory..“
klára: „dobrý den, chtěla bych se zeptat zda na všech trzích jsou stejné ceny na všech věcěch.“
Ing. Miloš Kavka: „dobrý den! Náš úřad poctivost prodeje ohledně cen nekontroluje, to je platforma ČOI. odpovím Vám tak, že ceny mohou být různé, nejen trh od trhu, ale i stánek od stánku, záleží na kalkulacích každého potravinářského podniku......“
pavla: „mám problem..jsem v 19tydnu tehotenství a nemám na sex ani pomyšlení... manžel to nechape ... řekl že asi bude muset jit jinam tak se do toho jen nutím a sex se mi čím dál víc hnusí.jen prostě držím a čekám az to zkončí.. co s tim? kdybych ho odmitalaa dlouho mám strach že vážně pujde jinam... děkuji za nazor“
Ing. Miloš Kavka: „dobrý den!Promiňte, Pavlo, Vy jste se asi chtěla zeptat pana profesora, že...... já se tady zabývám jen těmi trhy.....“
Anina: „Prosím,prosím,můžeš trochu blíž vysvětlit,co to je NEPOVOLENOU LÁTKU,kterou výrobci sypou na mléčné výrobky???Jsem v šoku,nic takového jsem vůbec netušila ani nikde nečetla!!!A na jaké výrobky se to používá?Moc děkuji,Anina:-)“
Ing. Miloš Kavka: „ještě jednou dobrý den! Mohu, samozřejmě. Například v minulosti čínští výrobci mléčných výrobků vylepšovali obsah bílkovin v MV přidáním nepovoleného melaminu. Nebo letos jsme na farmářských trzích zaznamenali nadlimitní výskyt herbicidu phosalonu v napohled krásných jahodách. A případ dioxinů v potravinách živočišného původu snad ještě úplně neupadl v zapomenutí.....“
Eva: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kdy se bude rozsvícet stromeček v Praze?“
Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den, tak to se ptáte toho pravého .....Hanáka z Veškova! Přijel jsem do pořadu z Moravy a toto opravdu nevím, ale tipnu si - bude to zřejmě sobota 26. listopadu 2011. Uvidíte, jestli jsem se trefil.....“
J.Sekanina: „Máme domácí klobáse a tlačenku co vy na to,dáš si,jsou dobré.Tak se měj.Sekaninovi“
Ing. Miloš Kavka: „Čau, no tak to sa stavím - sobotu dondu na plke, měj se Juro!“