Chat

Pavel Polák
Záznam chatu ze čtvrtka 6. října 2011
STOP DRUGS: „Znáte nazpaměť všechna éčka?“
Pavel Polák: „Určitě neznám, je jich několik set rozdělených do celkem 26 skupin, pamatuji si jen ta nejčastější a pokud potřebuji bližší informaci existuje mnoho seznamů aditivních látek, kde je možné najít bližší informace.“
STOP DRUGS: „Jak jsou éčka upravena v čes. legislativě?“
Pavel Polák: „V ČR reguluje používání přídatných látek, tzv. éček, především zákon o potravinách č. 110/1997 Sb. a prováděcí vyhláška č. 4/2008 MZd., Nově také evropské Nařízení č.1333 platné od ledna 2010.“
Sandokan Budokan: „Snad vcera byla reportaz v TV, ze nekdo skryva obsah ecek na vyrobcich, je to trestne a co s tim delat?“
Pavel Polák: „Podle zákona o potravinách musí každý výrobce uvést na etiketě potravinového výrobku všechny použité suroviny i aditivní látky. Pokud tak neučiní, porušuje zákon a měl by být podle zákona postižen. O to by se měly starat státní dozorové orgány.“
Kantáta: „Proč jste odešla z USA do ČR?“
Pavel Polák: „Neodešel jsem z USA do ČR, jen jsem absovoval stipedijní pobyt v USA a po jeho ukončení jsem se vrátil domů do ČR.“
Tudor: „Kterou českou publikaci (které čes. publikace) o éčkach byste doporučil?“
Pavel Polák: „Omlouvám se, ale nejsem si vědom zda existuje nějaká česky pasná ucelená publikace na toto téma, ale určitě bych doporučil např. časopis Potraviny a výživa, kde najdete spoustu výborných článků o potravinách, školním stravování ale i aditivních látkách, éčkách.“
Jan Budig: „Dobrý den pane doktore, zajímalo by mne, kde se dá sehnat seznam všech "éček", nemáte snad nějakou svoji publikaci k dispozici?“
Pavel Polák: „Seznam je k dispozici např. na stránkách EUFIC, Evropské rady pro informace o potravinách , nebo jej najdete v mé, dnes již poněkud zastaralé, publikaci Česko-anglický/ Anglicko-český slovník pro řezníky a uzenáře. Většina "éček" tam stále platí, ale čas běží takže mohou některá chybět anebo i přebývat.“
Jitka: „dobrý den, jaká jsou ta nejhorší éčka? děkuji“
Pavel Polák: „Všechny přídatné látky podléhají velmi přísnému režimu schválení před vlastním uvedením do oběhu, nyní tento proces v EU zastřešuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin, EFSA. Pro každou aditivní látku jsou stanoveny maximální limity, popř. potraviny kam se smí použít. Všechna "éčka" by tak měla být bezpečná při dodržení podmínek pro jejich použití. EFSA rovněž průběžně přehodnocuje svá dřívější povolení a přidělení E kódu podle postupu úrovně našich znalostí, nových technologií potravin atd. a tím je zajištěno to, že pokud se zjistí možnost nebezpečí, je taková látka ze seznamu vyřazena a nesmí se dál používat. Již se tak několikrát stalo, např. u některých barviv.“
Budig Jan: „Pane doktore, kam až půjde značení potravin na obalu. Když nakupuji v supermarketu a zapomenu lupu, tak jsem vyřízenej. Skončí to jako u léků na extra papíře? Děkuji a zdravím !“
Pavel Polák: „V orgánech EU probíhá čilý proces přípravy Nařízení o poskytování informací spotřebitelům a součástí je řešení velikosti písmenek na etiketách. Snad nás všechny výsledek uspokojí.“
Lucie S.: „Dobrý den, dá se říci, že některá éčka jsou pro děti i nějak přínosná? Která, příp. v čem se nachází? Děkuji“
Pavel Polák: „Přínosná mohou být éčka např. tím, že potravinu udržují ve stavu spotřebitelsky přijatelné jakosti po celou dobu trvanlivosti, voňavou, chutnou, ve správné barvě apod. Mnohá éčka jsou totiž získávána z přírodních materiálů, třeba pektin (E440) - citrusové plody, jablka apod. Není to však pravidlo, proto pro dětskou výživu platí zvláštní pravidla i limity povolených přídatných látek a tyto potraviny by měly být při dodržení stanovených podmínek bez problémů.“
Ludmila Kučerová: „Dobrý den, z Číny se k nám dováží hračky s bonbonky - prodávají se v potravinách - bonbonky zřejmě taktéž jsou vyrobeny v Číně, bonbonky nijak nechutnají, nebo hrozně, pokud přečtete etiketu - máte pcit, že dítě otrávíte - samá éčka - je nějaká kontrola těchto "laskomin" dovážených z Číny? Děkuji“
Pavel Polák: „Veškeré potraviny uváděné do oběhu musí být kontrolovány některým orgánem státního dozoru. Máte-li pochybnosti zda tato kontrola byla či je prováděna můžete podat podnět k šetření.“
karel: „Co rikate na to, ze u nas jsou ve stejnych potravinach, od stejneho vyrobce ve stejnem retezci, pridany ve vyssim mnozstvi zdravyskodlive latky, nez v jinych zemich EU.“
Pavel Polák: „Asi bude záležet případ od případu, v celé EU platí nyní stejné nařízení, pokud existuje národní výjimka může být jen přísnější. Pokud uděláte špatnou zkušenost s takovým výrobkem tak jej příště už nekupujte. :-)“
Viola: „Dobrý den, syn je celiak, zajímalo by mě, zda se éčky mohou označovat alergeny, v našem případě konkrétně škroby, nebo zda musí být alergen vždy označen slovně. Také bych se chtěla zeptat, zda je pravda, že když na výrobku není uvedeno, o jaký škrob se jedná, není pšeničný. Děkuji za váš osvětový nehysterický a nemilitantní názor na éčka:-) Hezký den Viola“
Pavel Polák: „Alergeny se éčky neoznačují, jedná se o jinou kategorii látek v potravině. V současnosti je alergenů na seznamu povinné slovní deklarace celkem 14. Je-li škrob pšeničný musí být uvedena na etiketě přítomnost pšenice, pokud je uvedeno jen slovo škrob, musí se pak jednat jen o druh bez obsahu lepku.“
Martina Králová: „Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, kterým éčkám bych se měla vyvarovat, jelikož mám celiakii a laktozovou intoleranci. Děkuji.“
Pavel Polák: „Ve vašem případě se asi nedá jednoznačně stanovit kterým éčkům se vyhýbat, protože ani lepek ani laktóza nejsou aditiva, ale intoleranty. Na stránkách EUFIC, Evropské rady pro informace o potravinách, je uvedeno, že jen velmi málo tzv. éček má příčinnou souvislost s alergickou reakcí spotřebitele. Jmenována jsou barviva tartrazin a košenila a také konzervanty na bázi siřičitanů. Podle dostupných a vědecky doložitelných informací nejsou zatím známa další éčka způsobující alergie. To však neznamená, že se situace nemůže změnit.“
karel: „Proc je uvadena minimalni trvanlivost a nikde neni uvedena maximalni- Dekuji“
Pavel Polák: „Vámi uvedená "maximální trvanlivost" je vyjádřena formulací "Spotřebujte do: ..." Minimální trvanlivost je údaj do kdy potravina má garantované jakostní znaky.“
karel: „Dobry den, nedavno jsem se docetl, ze se u nas do jidla pridava krome skodlivych ecek a ruzneho biologickeho odpadu treba i jemny pisek a rozemlete lidske vlasy. Co na to rikate ??? Dekuji“
Pavel Polák: „Naprostý nesmysl. Nelze však vyloučit případy nelegální výroby potravin v cizineckých komunitách - viz nedávný případ publikovaný v tisku a dalších médiích. U registrovaných výrobců se taková praxe dá v podstatě vyloučit.“
Marie Walterová: „Dobrý den ,zajímalo by mě zda jsou zdravá konzervovaná rajčata. Jsou hodně přidávána i ve zdravých receptech,ale já jsem se dočetla,že je vnich obsaženo jedno z nejnebezpečnějších éček a to je E 330. Tak prosím o radu. Moc děkuji apřeji pěkný den. Walterová M.“
Pavel Polák: „Nevím odkud pochází názor že E 330 je jedno z nejnebezpečnějších éček, jde totiž o kyselinu citronovou. Ta je např. obsažena zcela přirozeně v ovoci, proč by toto éčko mělo být pak nebezpečné? Stejné platí i pro E 440 pektin obsažený v jablkách či citrusech. Konzervované potraviny obecně během procesu konzervace teplem ztrácejí část obsahu některých živin, např. vitamínů, ale rozhodně se nejedná o nějaké nebezpečí. Samozřejmě také záleží kdo takovou potravinu vyrobil a zda ji správně a pravdivě označil.“
Adéla Rejchrtová: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na příkrmy pro malé děti (např. od 4. měsíců) ve skleničkách? Je to pro děti dobré? Není to samé špatné "éčko"? Děkuji za odpověď. Adéla Rejchrtová“
Pavel Polák: „Dětská výživa podléhá zvláště přísným předpisům a kontrolám. Výrobci musejí dokládat inspektorům řadu informací o původu surovin, způsobu výroby atd.a jakékoli pochybení by tak mělo být minimalizováno. Použití éček jak pak rovněž nutno řádně zdůvodnit v procesu schválení výrobku. Pokud se ptáte na balení do skla pak se domnívám, že sklo patří k nejlepším materiálům, ale má jednu nevýhodu - může se rozbít.“