Chat

Tipy a triky do kuchyně

Hana Matoušková

Záznam chatu ze čtvrtka 3. února 2011

Kristýna: „Někdy se mi stane, že mi těsto na pizzu (zadělávaní v domácí pekárně) jde po upečení cítit droždím. V čem je problém?“

Hana Matoušková: „Dobrý den, důvodů může být několik: 1)mohli jste použít droždí příliš mnoho. 2)těsto jste nezpracovávali dostatečně dlouho. Především těsto na pizzu potřebuje hníst alespoň 10 minut. Po této době vezměte bochánek a několikrát jím mrštěte o pracovní plochu. pak plochu trochu pomoučněte, těsto párkrát výběžkem dlaně roztlačte a zabalte a tento postup opakujte po dobu asi 5ti minut. uvidíte, jak bude těsto pomalu čím dál vláčnější, hebčí. Pak ho nechte dobře odpočinout a kynout.“

Alena: „Dobrý den, co říkáte na přípravu kynutého těsta v domácí pkárně?Já ho tam připravuji a jsme velmi spokojena.Zajímalo by mě ještě jestli máte nějaké zkušenosti s bezlepkovým kynutým těstem.Děkuji, přeji hezký den.“

Hana Matoušková: „Dobrý den, mám to štěstí, že lepek nemusím vyřazovat z diety. Ale obecně platí, že nejlépe kyne hladká pšeničná mouky, protože obsahuje nejvíce lepku. Mouky můžeme různě míchat, ale musíme počítat s tím, že čím více budeme mít mouky celozrnné, tím méně těsto vzejde - obsahuje totiž méně lepku. jinak příprava v domácí pekárně je ideální pro začátečníky nebo pro uspěchané.“

Dana Hrozková, hrozkova@seznam.cz: „Dobrý den, je nějaký významný rozdíl mezi sušeným a čerstvým droždím. Vždy, když jsem zkoušela instantí, nevykynulo těsto tak jako s čerstvým. Prošlé nebylo. Děkuji.“

Hana Matoušková: „Obecně se spíše doporučuje droždí čerstvé, ale je to trochu sázka do loterie - kostky si vždycky kupuji aspoň dvě a každou od jiné firmy. Je nezbytné udělat si zkoušku kvasnic a až pak je použít. jinak i se sušeným droždím mám dobré zkušenosti a jeho výhodou je to, že ho můžete mít doma pořád při ruce.“

Dana Moslerová: „Dobrý den, je možné si nachystat kynuté těsto např. na pizzu ráno, nechat vykynout a dát do ledničky a pak vyndat a použít až na večer? Děkuji Dana Moslerová“

Hana Matoušková: „Dobrý den, těsto je možné dokonce i zamrazit a to vždy před finálním kynutím. tedy pokud v receptu stojí: nechat vykynout, zpracovat a znovu vykynout, tak ho do lednice dejte po zpracování, tedy před druhým kynutím. pokud má kynout jen jednou, zpracujte ho a dejte chladit. Před použitím mu dejte dostatek času při pokojové teplotě, znovu prohněťte a nechte kynout.hlavně ho pořád mějte pěkně zabalené, aby neoschlo.“

Soňa: „Dobrý den ,už od dětství jsme u nás doma jedli dost pravidelně domácí knedlíky houskové ,bramborové i kynuté,bohužel mi babička zemřela nežli jsem měla dost rozumu na to od ní pochytit její kuchařské zkušenosti.S knedlíky se trápím již dlouho prosím poraďte mi nějaký osvědčený recept na houskové knedlíky a kynuté knedlíky děkuji:-)“

Hana Matoušková: „Dobrý den, recepty si nepamatuji, ale na ověžené recepty najdete na webu apetitonline.cz.“

Ila: „Dobry den rada bych se zeptala paliva me zaha po pouziti drozdi do nekterych pokrmu hlavne kynutych knedliku a buchet.Da se tomu nejak zabranit aby se clovek s touhle neprijemnosti nemusel trapit?Dekuji“

Hana Matoušková: „Dobrý den, spíše než kulinářský budete mít pravděpodobně problém zdravotní - citlivějším osobám zkrátka kynuté těsto, především sladké, takové problémy činí. Snažte se proto jíst menší porce, ne těsně před spaním a po jídle se držte ve vzpřímené poloze. pokud se nemůžete kynutého pečiva vzdát, dávejte si ho menší porce. A určitě se o tomto problému zmiňte svému lékaři.“

Marek: „Dobrý den, díváme se zrovna s manželkou na Vaříme z vepřového masa - Darina Sieglerová. Paní Darina se sice hezky usmívá, ale to co řekla není to nejlepší. My lidé si rádi omluvíme, že na tom nic špatného není, ale vepřové maso je nejnezdravější, i kdyby to prase bylo sebezdravější. Prase se nepotí a všichni víme, co jí a tak bychom mohli pokračovat. Bylo by to nadlouho. Jedná se o to, že bychom si opravdu měli dát pozor na to, co jíme. Připravovat jídlo z vepřového rozhodně není dobré. Když něco není zdravé, tak ani troška toho není dobrá. Je snad v pořádku si 'trošku' zakouřit??? Stejně tak může být nevhodné vařit hovězí, kuřecí, když nevíme odkud přišlo. Ale myslím si, že máme na víc, než si oddychnout, že vařit vepřové maso je v pořádku, když to někdo říká.. Vepřové není čisté maso, rozhodně není zdravé a měli bychom se ho vyvarovat. Tuhle informaci jsme dostali už hodně hodně dávno. Zkusme to aplikovat i do praxe. S pozdravem, Marek“

Hana Matoušková: „Dobrý den, nemohu s vámi souhlasit, přestože sama vepřové maso nejím. Pokud je v biokvalitě, nemělo by při občasném použití v kuchyni nikomu vadit. Nejrozumnější je dát se zlatou střední cestou a jíst stravu pestrou.“

Katarína: „Dobrý den, pokud seženu čerstvou papričku habanera,jak s ní mám nakládat? Používám chilli, jalapeno, ale habaneru jsem ještě neměla,ale chci ji vyzkoušet. Sežene se i sušená a pod jakým názvem. Děkuji za odpověď“

Hana Matoušková: „Dobrý den, papričky si můžete usušit a pak je celé nebo v hmoždíři uchovejte. určitě je neuchovávejte delší dobu v lednici, protože od stopky začnou plesnivět. habaneros patří mezi nejpálivější papričky vůbec, tak je hlavně dobře schovejte před dětmi a zvířaty:-)“

Dana Horáčková: „Dobrý den kolikrát a jak by mělo kynout těsto na pizzu? Děkuji“

Hana Matoušková: „Dělám těsto podle M.Hazanové a tam kyne jen jednou, zato 2-3 hodiny a před kynutím je nutné s ním důkladně bouchat o pracovní plochu, aby se těsto pak dalo vytáhnout do tenka a hezky křupalo.“

milena: „Dobrý den,paní Hanko,můžete mi poradit nějaký trik jak na těsto na palačinky,aby se nepřipalovalo k pánvi?Děkuji za odpověď.Vaše posluchačka.“

Hana Matoušková: „Dobrý den, určitě těsto po umíchání nechte 25-40 minut stát, aby se uvolnil lepek. Pak se Vám palačinky nebudou trhat.“

Eliška: „Dobrý den! Je lepší zakládat kvásek s teplým mlékem nebo vodou?“

Hana Matoušková: „Dobrý den, záleží na tom, co budete péct. Třeba do těsta na pizzu mléko nepatří, ale do buchet a sladkého pečení obecně ano.“

petr: „dobry den, vidim ze tam delaji vasi kolegove krasny steak. prosim mohli byste poslat dva kousky na adresu albrechtice, prehradni 18, 73543 ? dekujeme moc“

Hana Matoušková: „A chcete to mailem nebo faxem?:-)“

Petra: „Mam buchty z kynuteho testa pred pecenim potrit celym vejcem,zloutkem nebo olejem?Nemuzeme se se sestrou shodnout :o) Dekuji.“

Hana Matoušková: „já potírám před pečením máslem a po upečení vodou smíchanou s vanilkovým cukrem a rumem, doporučuji!“

Markéta: „KVAS Dobrý den, možná mi ušetříte spoustu času stráveného hledáním informací.... Koupila jsem se hotový kvas, není ředěný, má konzistenci kynutého těsta a chci péct chléb v domácí pekárně. Nevím ale, kolik kvasu na kolik mouky... Prosím, poraďte mi. :-) Díky moc. M.“

Hana Matoušková: „Dobrý den, s čerstvým kvasem jsem ještě tu čest neměla, takže netuším. Zacházely bych s ním jako s kostkou. Kvas používám jen sušený z dm drogerie a peče se s ním skvěle.Ale i k němu je potřeba přidat droždí.“

Markéta: „KVAS Dobrý den, možná mi ušetříte spoustu času stráveného hledáním informací.... Koupila jsem se hotový kvas, není ředěný, má konzistenci kynutého těsta a chci péct chléb v domácí pekárně. Nevím ale, kolik kvasu na kolik mouky... Prosím, poraďte mi. :-) Díky moc. M.“

Hana Matoušková: „jinak pokud hledáte informace na netu, zadávejte si "sourdough". Hm“

Lucka (11 ): „Dělám teď právě vdolky a omylem jsem dala žloudek až na konci a nemělo to tak být . Ovlivní to konečný výsledek? Ps:. je to krásně slepený a teď mi to kine. Děkuji moc“

Hana Matoušková: „Já si myslím, že pokud jste ho dobře zapracoivala a těsto kyne, tak se dílo podaří.“