Chat

Doc. MVDr. Antonín Kozák, Ph.D.
Záznam chatu ze čtvrtka 20. ledna 2011
Aleksandrova Ivanka: „Dobrý den pane Kozák, prosím o vysvětlení jak chránit děti před dioxinem, a to v mateř. školce, školním jídelen, a jak zjistim původu portavin, když dosud bylo povinné uvádět na etiketách pouze místo posledního zpracování. Děkuji.“
Doc. MVDr. Antonín Kozák, Ph.D.: „veřejné stravování kontolují orgány ochrany veřejného zdraví (hygienici)patří tam i stravování v MŠ a šk. jídelnách.“
Jana Jurdová: „Dobrý den, prodává se v ČR jen bezpečné maso(kupuji jen maso z českých zdrojů krůtí a kuřecí čerstvé a nekřehčené) bez nebezpečných látek?Děkuji Jurdová“
Doc. MVDr. Antonín Kozák, Ph.D.: „mohu Vás paní Jurdová uklidnit, do ČR nebyly dovezeny ani kontaminovaná krmiva ani kontaminované tuky k tukování krmiv pro drůbež ani pro jiná hospodářská zv. Vaše volba je správná. Zdravím Vás A.Kozák“
Blagoev: „Dobrý den, kontrolujete také maso ze supermarketů, například LIDL, Kaufland, maso v akce.“
Doc. MVDr. Antonín Kozák, Ph.D.: „Ano. Zdravím A.Kozák“
Marie Heřmánková: „Zdravím-znala jsem vašeho úžasného otce-jste též skvělý.----býv.Masokombinát Hroznětín“
Doc. MVDr. Antonín Kozák, Ph.D.: „I já Vás moc zdravím a děkuji předám otci, mějte se moc a moc fajn A.Kozák“
Miroslava Maximová: „Vážený pane doktore, jak můžete zlehčovat nebezpečí, které vzniká požíváním potraviny, v níž byl zjištěn nadlimitní obsah dioxinu? To, že se to neprojeví hned, je jedna věc. Ovšem neznamená to, že se člověku nemůže přihodit závažné onemocnění za pár let. Ano, pohybujeme se ve velmi malých množstvích, ale to přeci neznamená, že toto není nebezpečné. Jestli tomu dobře rozumím, pak se v klidu dále budeme stravovat těmito dovezenými "kvalitními" potravinami, protože argumentem odobrníků je, že se lidem v danou chvíli nic neprojeví??? Tak to jsme tedy dopadli! Přeji krásný den.“
Doc. MVDr. Antonín Kozák, Ph.D.: „To se omlouvám, nemluvil jsem o nadlimitním množství - to se opravdu projeví akutním onemocněním. Já nechci tuto vážnou situaci zlechčovat,ale zatím z vyšetřených vzorků z dovezených produktů do ČR nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty dioxinů. Zdravím A.Kozák“
Vlastimil Svoboda: „Prosím je pravdou že na našem území byl již vyhuben svalovec.Děkuji.Vl.Svoboda“
Doc. MVDr. Antonín Kozák, Ph.D.: „Není, tento parazit se čas od času nachází při vyšetřování vzorků pocházejících z divokých prasat.A.Kozák“
Pelikánová: „Pane doktore, nevím zda chápu Vaše vysvětlení správně, že dioxin je jen v tuku. Znamená to, že pokud nejím tučné maso, tak nejsem ohrožená dioxíny. Děkuji za odpověď. Pelikánová“
Doc. MVDr. Antonín Kozák, Ph.D.: „I libovémaso obsahuje nějaké % tuku, ale tím je teoreticky i reziduální množství dioxinu nižší. Zdravím A.Kozák“
Petra Štěpánová: „Dobrý den, docela mě vyděsila zpráva o dioxinech, mám dvě malé děti a kojím. Chtěla jsem se zeptat, kdybychom náhodou třeba maso s dioxinem snědli, jak až moc nebezpečné by to pro nás bylo. Děkuji moc za odpověd“
Doc. MVDr. Antonín Kozák, Ph.D.: „Zdravím Vás připomínám, že dioxiny jsou rozpustné v tucích i v mléčném tuku, ale nechci Vás odrazovat od kojení to by byla asi největší chyba. V tuto chvíli jsme na území ČR nezaznamenali žádnou potravinu živočišného původu s nadlimitním množstvím dioxinů. Mějte se moc a moc fajn A.Kozák“
Karolína: „Dobrý den pane Kozák, vím že můj dotaz nesouvisí s tématem, ale chtěla jsem se vás zeptat jako veterináře...Máme doma psa(má to být kokršpaněl ale je s nečím křížený-nevíme s čím takže podle vzhledu to kokr není)...bydlíme v paneláku a vždy když něco slyší na chodbě začne štěkat(jdou sousedi po schodech domů, nebo sousedka naproti)...chtěla jsem se zeptat jak ho to štěkání odnaučit!máme 10.měsíčního syna který spí zatím s námi v ložnici ale jen co pes začne štekat je syn vzhůru!jak ho to odnaučit?moc děkuji za vaši odpověď a přeji hezký zbytek dne“
Doc. MVDr. Antonín Kozák, Ph.D.: „To Vám neporadím, neboť pes má zakodováno hlídání svěřeného teritoria, to je pro něho Váš byt a tak oznamuje štěkáním nějaké nebezpečí, což je pro něho hluk na chodbě, cizí příchozí atd. Chtělo by to delší odpověď, ale musím se omluvit A.Kozák“
Kateřina Mazurková: „Dobrý den pane doktore, zajímalo by mě, proč neexistuje povinost označení původu masa? Z etikety se dozvím maximálně, že maso bylo rozbouráno v ČR, ale původ masa se neuvádí. Myslím, že to je základní informace pro zákazníka, a to nejen vzhledem k dioxinům, ale i k podpoře "českého vepřového". Děkuji K. Mazurková“
Doc. MVDr. Antonín Kozák, Ph.D.: „Souhlasím, snažíme se nyní když se připravuje právní úprava v EU aby toto nařízení platilo co nejdříve. Zdravím A.Kozák“
Katerina Moravcova: „Tema: Mezinarodni preprava zvirat - Zajimalo by me, proc se porad jeste prevazi ziva zvirata a ne jenom zmrazene maso!?! Kvalita masa vystresovanych a zranenych zvirat urcite nebude zrovna nic moc. Nemluve o zbytecnem utrpeni zvirat. Co by se s tim dalo delat!?! Mockrat Vam dekuju za odpoved!!!“
Doc. MVDr. Antonín Kozák, Ph.D.: „Plně s Vámi souhlasím, i tuto oblast kontrolujeme. Zdravím A.Kozák“
ivana: „kuřecí maso se prodává i sušené ve vakuovém obalu. to je taky v pohodě? ale to sušení je asi taky tepelná úprava, že?“
Doc. MVDr. Antonín Kozák, Ph.D.: „Ano. Zdravím A.Kozák“
Gabriela Karásková: „Dobrý den, jsem zastáncem konzumace pouze čerstvého masa a odpůrcem "mražáků". Ale chybí mi argumenty v rodině. Můžete mi prosím sdělit jak dlouho lze uchovávat zmrazené maso ve standardním mražáku (***), kde je uloženo bezprostředně po zabití zvířete (prase, králík, ryba)? Děkuji!“
Doc. MVDr. Antonín Kozák, Ph.D.: „Mražené maso je kvalitní pouze v případě, že se zamražuje v zařízení k tomu konstruhovaném což není domácí mražák. Teplota zamražování musí být minimálně -30°C. Jinak v domácí mrazničce je to pouze úchova na krátkou dobu a dochází k velkým ztrátám při rozmražování - únik bílkovin. A.Kozák“
Krejdom: „Máte doma nějaké zvířátko? Po případně, měl jste nějaké v dětství? :) Děkuji za odpověď!“
Doc. MVDr. Antonín Kozák, Ph.D.: „Ano, mám psa a už několikátého, počítám samozřejmně od dětství. A.Kozák“