Chat

Hana Večerková
Záznam chatu ze středy 29. prosince 2010
Jitka Skoupá: „Dobrý den,Jak jsou na tom sladká vína francouzská.Děkuji“
Hana Večerková: „jsou výborná, alespoň některá. Takové Sauternes patří k vrcholům přírodně sladkých vín.“
Jana Odrážková: „Jaké je vůbec to nejlepší víno u nás?“
Hana Večerková: „na takovou otázku vám niodpoví. přírodně sladká vína - ledová a slámová - patří ale k tomu lepšímu co v ČR máme.“
Miroslav H.: „Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor, co si myslíte o vínech do 100,-Kč. Díky“
Hana Večerková: „vína do 100 v hypermarketech jsou spíš běžné produkty, ve kterých těžko najdete nějaký zvkláštní charakter. Jsou ale výjimky. v česku bohužel nejde kvalita vín ruku v ruce s cenou tak, jak je to třeba ve Francii nebo Německu, kde víte, co máte čekat od vína do 5 euro, do 10...“
Závadová Jana zavadjana@seznam.cz: „Dobrý den,často mně po vypití i malého množství vína/kvalitního/ bolí hlava.Slyšela jsem,že existuje alergie na víno.Je na tom něco pravdy?“
Hana Večerková: „není to přímo alergie na víno, ale na siřičitany, které se do vína přidávají jako antioxidační prostředek. Právě levnější vína z hypermarketů a zahraniční vína z Nového světa (Austrálie, Chile, JAR), bývají hodně přesířená, aby vydržela horší podmínky při skladování a transportu.“
Andreak K.: „Dobrý den, ráda bych se zeptala, kde se u nás dají sehnat slušná dovozová vína. Nejsem si jistá kvalitou v supermarketech.“
Hana Večerková: „v supermarketech spíš ne. S výjimkou Makra. Zkuste vinotéky, nebo ještě lépe nápu přes internet. Dnes funguje spoustu on-line obchodů, které se specializují třeba na určitou oblast.“
petr vaníček: „Jaké víno by jste doporučila na silvestra....“
Hana Večerková: „záleží na vaší chuti. Pokud chcete pít celý večer, tak rozhodně něco lehčího s menším obsahem alkoholu, příjemně pitelné a hlavně takové, které máte vyzkoušené a víte, že vám vyhovuje. K půlnočnímu přípitku rozhodně šumivé víno. zase záleží na vkusu. Pokud nejste zvyklí na šampaňské, tak nemá smysl si ho pořizovat na Silvestra, nebude vám chutnat. Spíš vybírejte podle cukru - brut je suché, demi-sec polosladké. pokud máte větší společnost, tak bychvolila oba druhy. Kromě tradiční Bohemky můžete vyzkoušet třeba Znovín, Michlovský, sekt od Hrabala, od Horta...“
divak: „Dobry den, chci se zeptat, zda mate na test vina nejakou kvalifikaci.“
Hana Večerková: „Abynedošlo k omylu, vína netestuji já, ale tým odborníků, kteří kvalifikaci mají.“
Jitka Petruchová: „Dobrý den.. chci se zeptat, jak dlouho zraje SLÁMOVÉ VÍNO a taky proč je tak drahé... Já jsem z Jižní Moravy a 2dc stojí 350kč od soukromého vinaře, v obchodech i 600-700kč za 2dc. Děkuji za odpověď :-)“
Hana Večerková: „vyrobit slámové nebo ledové víno je velmi nákladné. seschlé bobule, ze kterých se dělá, mají jen velmi malou výtěžnost - vylisujete z nich doslova jen pár kapek. není to víno na běžné pití, ale určitá exkluzivita.“
divak: „Dobry den, chci se zeptat jak dlouho pijete vino a proci si do poradu vybrali prave vas. Diky za odpoved.“
Hana Večerková: „vybrali si mě zřejmě proto, že víc než 10 let dělám v MF DNES spotřebitelské testy, testům vín se věnujeme dlouho.“
Beránková: „Dobrý den paní, je to pravda nejlepší vína je z Moravy např.Mikulov nebo svatovavřincké víno? Jaké máte názor.Děkuji“
Hana Večerková: „Na Moravě jsou výborná vína, ale také špatná. tak je to ostatně všude. že by byla nejlepší, to se říct nedá. Svatovřinecké je jen jedna z mnoha odrůd, jsou i zajímavější.“
Radka Macháčková: „Dobrý den,jsem veliký milovník,milovnice,vín,ale protože jsem řidič,intenzivní ,tak se zajímám o nealkoholická vína....mohla bych dostat typ.Jinak miluji ty druhy o kterých se zminujete v pořadu,pokud mám volno konzumuji vína sladká,kvalitní,proto je pro mne složitá volba dealko.vín.Děkuji za odpověd.R“
Hana Večerková: „nealkoholická vína existují, ale není mezi nimi takový výběr jako u piva. Pokud vím, na českém trhu je jedna značka - Carl Jung (jestli se nepletu). Existují ale i vína s nižším obsahem alkoholu - vyrábí je např. Nové vinařství. Děkuji za námět, je to dobré téma, budu se mu věnovat.“
Minaříková: „Dobrý den paní Večerková, zajímalo by mě jakým způsobem se lisují zmrzlé boule“
Hana Večerková: „Do lisu jdou bobule zmrzlé a lis z nich šťávu vytlačí“
divačka: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký názor máte na levnější vína resp. třeba známa značka Sklepmistr. Děkuji za odpověď“
Hana Večerková: „je to nejobyčejnější víno, které může hodně lidí uspokojit, ale milovník vína si na něm nepochutná.“
Terezie: „Dobrý den, kolik korun v České republice stojí kvalitní víno? 300 ,- ? Jaké sladké druhy vína jsou nejlepší a k dostání u nás? Jsou sladká vína kaloričtější? a o jak moc než suchá? děkuji za odpovědi, hezký den“
Hana Večerková: „Za 300 už by mělo být skutečně výborné. Za 150 už seženete výborné přívlastkové víno. ale jak jsem říkala, cena v česku není ukazatelem kvality vína. přírodně sladká jsou výborná slámová např. ze Sonberku, od pana Drápala (to co pijeme ve studii)... V testu vyhrálo Chardonnay výběr z cibéb z Vinařství Volařík. velmi dobře dopadl Cabernet Sauvignon z Vinných sklepů Lechovice. sladká vína jsou určitě kaloričtější, ale zase jich vypijete méně. přesné údaje neznám, ale stačí si uvědomit, že suché víno má zhruba 4 gramy cukru na litr, sladká minimálně 45, ale může mít i přes 200“
Jan H.: „Dobrý den,která odrůda hroznů je nejlepši na výrobu,ledových vín a slámových.Děkuji“
Hana Večerková: „Odrůdy které dozrávají později - třeba rulandské šedé, výborné jsou aromatické odrůdy - tramín, pálava. V poslední době moravští vinaři experimentují i s modrými odrůdami.“
kveta: „dobry den,co byste rekla ohledne portskeho vina? K cemu se hodi, kolik je ho vhodne vypit, aby z nej cloveku nebylo spatne? Dekuji“
Hana Večerková: „v kvalitě portského vína jsou velké rozdíly. na trhu jsou i pěkně mizerná. Když se povede, je ale vynikající. je to ale jiný druh vína než ta, o kterých jsme mluvili. Vyrábí se dolihováním - přidáním hroznového destilátu a dlouhým zráním v sudech.“
Radek Nakládal: „Víte, že Morava je součást Česka? Stejně jako Čechy?“
Hana Večerková: „z vinařského hlediska dělíme Českou republiku, tedy Česko, na oblast Čechy a Morava.“
Petr Hrdy: „Dobry den musim reagovat a poopravit vas jak jste popisovala vyrobu ledoveho vina. Toto vino se dnes vyrabi za pomoci mraziciho navesu ktery je pristaven k vinici proto lze sber provadet v kteroukoliv dobu. Vami popisovany zpusob temer vymizel.“
Hana Večerková: „děkuji za informaci. Vinaři, které znám a kteří vyrábějí skutečně vynikající ledové víno, sklízejí v noci. Víno, které je "mraženo" v mrazáku, je podvod a nemělo by se "ledové" nazývat.“