Chat

Test MF Dnes

Hana Večerková

Záznam chatu ze středy 9. června 2010

lída: „dobrý den mám dotaz zda je toto mleko v hodné pro male děti 16měs a 4 roky nebo jim ho raději nedávat děkuji lída“

Hana Večerková: „máteli na mysli syrové mléko, tak raději ne. S tepelně neupraveným mlékem je třeba zacházet stejně jako se syrovým masem nebo syrovými vejci. ty byste malému dítěti také nedali. To ostatně platí i pro dospělé. takže čerstvě nadojené mléko z automatu pít raději jen po převaření.“

Bendlová: „Dobrý den,mohu se spolehnout,že BIO mléko je skutečně kvalitnější než mléko běžné?Děkuji“

Hana Večerková: „Bio mléko neznamená že je kvalitnější, pouze pochází z chovu který je certifikován pro ekologické zemědělství. Dojnice tedy žijí v lepším prostředí.“

Martin: „Dobry den pani redaktorko, je pravda, ze syrove mleko obsahuje kravske hormony, ktere mohou skodit pleti. Po poziti mleka mivam bolestive zanety, muzou byt pricinou toho prave tyto primesi v mleku? Popr plati takova vec i pro kysane mlecne vyrobky? Dekuji“

Hana Večerková: „ne, máte zřejmě na mysli růstové hormony, o kterých se říká, že se přidávají do krmných směsí. není to pravda. i toto je pravidelně kontrolováno. to se týká i antibiotik.“

Panáček: „Dá se někde v Praze nebo v blízkém okolí sehnat čertvě nadojené mléko?“

Hana Večerková: „V Praze na Zličíně nebo na Novodvroské. Seznam všech automatů najdete na stánkách státní veterinární správy.“

Lenka D.: „Dobrý den, Proč ji ž mléko nekysne, ale je hořké??“

Hana Večerková: „protože je tepelně upravené.“

Zdenka: „Dobrý den, piju hodně mléka (asi 1,5l denně). Kvůli ceně a dietě kupuji odstředěné. Je pravda, že není moc zdravé? Slyšela jsem názor, že plnotučné a polotučné je zdravější.“

Hana Večerková: „je to věc chuti. nedá se říct, že je méně zdravé, obsah bílkovin a vápníku je přibližně stejný, odtředením tuku se ale odstraní část vitaminů rozpostných v tucích.“

Martina Karásková: „Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda doporučujete dávat dětem raději trvanlivé krabicové mléko nebo mléko čerstvé z chladících boxů? A od jakého věku? Slyšela jsem 1 rok. Děkuji za odpověď“

Hana Večerková: „já osobně bych doporučila čerstvé, ale je to věc chuti. Od jakéjo věku - s tím bych se obrátila na dětského lékaře“

Štěpánka: „Jak dlouho by se mělo čerstvé Bio mléko skladovat a jakým způsobem.Kolik stupňů je ideální?Děkuji ,příjemný den,Štěpánka“

Hana Večerková: „Je to uvedeno na lahvi. BIO mléko prodávané v obchodech je upravováno stejným způsobem jako běžné mléko. takže v lednici při teplotě asi do 6 stupňů. po otevření vypít do 3 dnů.“

Jitka K.: „Dobrý den, mohu pít mléko z automatu když kojím?Děkuji“

Hana Večerková: „Po převaření ano.“

lída: „pokud teda bych synovi dávala mléko z krabice je lepší mu dávat odtučněné, polo nebo plno tučné, děkuji“

Hana Večerková: „Pro děti je nejlepší mléko polotučné nebo plnotučné. Není žádný důvod dávat mu mléko odstředěné.“

Novackova: „Dobrý den, pokud syrové mléko převařím, neměla by už hrozit žádná rizika? Jsem kojící matka. Děkuji“

Hana Večerková: „Ano je to tak, převařením se zlikvidují všechny případné škodlivé mikroorganismy.“

Jane: „Dobrý den, chci se zeptat co říkáte na čerstvá mléka v pytlících, zda je méně zdravé muset toto mléko přelévat do pet lahví k uskladnění“

Hana Večerková: „mléko v pytlících uže dělá pokud vím jen jedna mlékárna a sáček je navíc jiný než ty v minulosti - má šroubovací uzávěr. takže není důvod ho přelévat. S přeléváním do jiných obalů bych byla opatrná, průmyslové obaly - ať jsou to lahve, PET, sáčky nebo kartony - jsou bezpečnější, jsou sterilní.,“

Pačková: „Dobry den muze mit na chut mleka vliv v cem je zabaleno jestli v krabici nebo ve skle tak jak je tomu treba u mineralnich vod tam je rozdil ponat? Dekuji“

Hana Večerková: „Mléko ve skle se pokud vím na českém trhu neprodává. jinak rozdíl mezi obaly je. například trvanlivé mléko které má půlroční záruku, tak dlouho vydrží právě proto, že je baleno v aseptickém, dokonale těsnícím obale. čerstbé pasterované mléko je baleno také do kartonů, ale jiného typu. má trvanlivost zhruba 3 týdny“

hana: „dobrý den, jak je to s obsahem vápníku v trvanlivém a cerstvém mléku je to stejné nebo se liší“

Hana Večerková: „obsah vápníku je stejný.“

akuchejdova@centum.cz: „VTřinci máme automat, dělám si kyšku, to bude asi na závadu, poraďte, dík“

Hana Večerková: „Pokud si děláte zakysané výrobky - jogurty, zákysy, acidofilní mléko - je tam menší riziko než když pijete syrové mléko. kyslost, které způsobí bakterie mléčného kvašení ho ochrání“

Petra: „Dobry den, je tedy převařené syrové mléko zdravější než mléko, které se prodává běžně v obchodech? Děkuji“

Hana Večerková: „není, je chutnější“

Petra: „Dobrý den, ráda bych se zeptala,která aktuální vyhláška (resp. norma)je aktuální pro výrobu mléka? Zda se mléko odstředuje uplně a poté se tímto živočišným tukem to odtučněné mléko dotučňuje na požadovanou tučnost a zda u některých levnějších mlék nedochází k náhradě právě tohoto živočišného tuku tukem rostlinným?Děkuji za odpověď.“

Hana Večerková: „k náhradě živočišného tuku rostlinným nedochází. není žádný důvod, bylo by to dražší“

Pavel: „Je pravda, že po úpravě metodou UHT se z mléka stává spíše "méně stravitelná bílá voda". Četl jsem, že při vysoké teplotě dochází k rozpadu bílkovin a enzymů, které např. podporují stravitelnost mléka. Děkuji“

Hana Večerková: „není to pravda“

lukáš oliva: „dobrý den, slyšel jsem že se mléko vyrábí tak, že z něho odeberou smetanu a vrátí tam rostliné tuky je to pravda? děkuji“

Hana Večerková: „rostlinné tuky se do mléka nepoužívají.“

Milada S: „Dobrý den. Jaká teplota je u nízké pasterizace a jaká u vysoké? Dá se koupit mléko s nízkou pasterizací ze kterého se dá udělat kyška? Děkuji“

Hana Večerková: „normální pasterizace probíhá za teploty zhruba 80 stupňů, u vysoké je teplota vyšší, třeba i nad 100 stupňů - ale jde o velmi krátký (zhruba seknudový) vsřik páry do mléka. takže je to šetrnější postup, mloko má lepší chuť.“

Miroslav Hoblík: „Můžete říct něco o homogenizaci mléka? Je to v pořádku, nebo to může přinášet nějaké problémy. Děkuji“

Hana Večerková: „tuk v mléku je ve formě jakýchsi tukových kuliček, proto se u čerstvého syrového mléka na povrchu usadí vrstvička smeta. homogenizaci se tuk rozptýlí rovnoměrně. jiný důvod tu není, rozhodně žádné problémy nepřináší.“

Marie Březková,Cyrilov31,Bory 59461: „Dobrý den,v Penny maretu jsme zakoupili trvanlivé mléko Bohemilk s datem trvanlivosti do 11.10.10.a po otevření jsem zjistila,že je mléko kyselé.Kontaktovala jsem výrobce,ti se sice omluvili s tím,že chtějí moji adresu,že mne navštíví jejich obchodní zástupce.je to už 14 dní a nic se neděje. Poraďts mi ,prosím,co mám teď dělat.Mám ještě 16l.doma.Děkuji za odpověď.“

Hana Večerková: „kontaktujte znovu výrobce. měl by to napravit, zřejmě se někde stala nějaká chyba, normálně by se to stát nemělo“