Chat

Hana Večerková
Záznam chatu ze středy 3. února 2010
lenka: „Dobrý den. Může se říct, že nějaká uzenina je životu nebezpečná ?“
Hana Večerková: „to se určitě řáct nedá. všechno je ale jen otázkou míry, když se bude někdo "cpát" jen párky a tlačenou, určitě mu to ke zdraví nepčispěje a může ho to dovést až obezitě nebo zdravotním problémům.“
Markéta Veličková: „Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jestli je vůbec nějaká uzenina vhodná pro děti, popř.jak ji poznat. Děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den.“
Hana Večerková: „žádné uzeniny v podstatě nejsou vhodné pro děti, pro ty nejmenší do 3 let určitě ne. pak si vybírat ty nejkvalitnější, to znamená šunku, ale ne tu obyčejnou, která je označena jako standardní, lepší je výběrová nebo šunka nejvyšší jakosti. Párky a další uzeniny je dobré zařazovet jen občas.“
Mirka: „Prosím jak dopadli potraviny pro děti?“
Hana Večerková: „dozvíte se v pátek v MF DNES. ale obecně lze říci, že nejsou o moc lepší než ty klasické. velmi často jde jen o marketingový trik jak prodat dráž“
Marcel Pitříková: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi šunkou dušenou a dětskou šunkou, slyšela jsem, že i dětská šunka obsahuje nitro sloučeniny a glutamát a je prý vhodná až od 3 let věku, díky za odpověď.“
Hana Večerková: „rozdíl je minimální, glutamát a dusitany mají i dětské šunky, které jsme testovali. je jich tam o něco méně, ale jsou. bez dusitanů by šunka byla šedivá. do 3 let by děti neměly dostávat žádné uzeniny.“
Tomas Klimes: „Dobry den. Zjistili jste zda testovane uzeniny, jak rikaji famy, odsahuji jine slozky nez maso, mam na mysli kosti, chrupavky apod? Dekuji“
Hana Večerková: „ano, je to pravda, do uzenin se dá zužitkovat i kůže. uzeniny obsahují nejen maso, ale tzv. strojně oddělené maso, kterýnm se říkají separáty. je to maso, které zůstane na kostích a pod vysokým tlakem odděluje tím, že , pak se propasíruje. úlomky kostí tam ale být nemohou, jsou příliš jemné.“
markéta: „dobrý den, mám dotaz, co je důvodem toho, když si např.koupím debrecínskou pečeni, tak ji někdy žvýkám jako "podrážku z bot", a zase jindy mám to štěstí, že si ten samý výrobek koupím a je vcelku poživatelný a chutný. Co se tam tedy přidává, že je to jako guma. Děkuji.“
Hana Večerková: „to vám konkrétně neodpovím. přidávají se různá zahuš´tovadla a plnidla. Zeptejte se výrobce. najděte ti toho, od kterého vám bude chutnat.“
Marie Tinková: „Dobrý den, kolik % masa by měla obsahovat kvalitní šunka?“
Hana Večerková: „předepsané jstou tzv. čisté svalové bílkoviny, ty vypovídají o tom, kolik masa a jak kvalitního bylo použito k výrobě. šunka nejvyšší jakosti jich musí mít nejméně 16 %, výběrová 13 % a strandardní jen 10 %.“
Fleisigová Helena: „Dobrý den,můžete prosím ovlivnit aby se na výrobcích psaly údaje o lepku a bezlepku, či obsaku mléka a vajec ??? Děkuji za odpověď“
Hana Večerková: „my to ovlivnit nemůžeme, ale pokud jsou masné výrobky bez lepku, je to na obale ubvedeno a skutečně jsou bez lepku.“
Petr Mašek , Třeboń: „Dobrý den, zajímalo by mě jak dopadla ve Vašem testu zminěná vepřová konzerva a v jak jakostní urovni se dnes pohybují tyto výrobky, je velice nesnadné se na trhu v tomto zboží vyznat. Máte nějakou radu jak se lépe v těchto výrobcích lépe orientovat? Děkuji a přeji hezký den.“
Hana Večerková: „vepřová konzerva light byla odlehčena o maso. to bylo nahrazeno zmíněnými separáty, kůžemi a zahušťovadly.“
Fleisigová Helena: „uveďte prosím E či jinou složku ve výrobku kterou je NUTNÉ přímo hlídat, ve smyslu přidaných hormonů a podobně.Děkuji Fleisigová“
Hana Večerková: „hormony se do potravin nepřidávají, takže je na obale nenajdete. tak jednoduché to není, abych vám řekla jednu složku. všechny "éčka" jsou zdravotně nezávadná a mohou v potravinách být. některé jen v omezeném množství a je to docela hlídané.“
Alena Kolářová: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená, když je na výrobku napsáno, že 100g výrobku bylo vyrobeno ze 127g vepřového? Jedná se o kvalitní výrobek, nebo ne? Děkuji.“
Hana Večerková: „takovou informaci najdete nejspíš na nějakém trvanlivém salámu třeba typu Vysočina. V testu jsme ho měli také a údaj skutečně odpovídá, je to tím, že tyto salámy se ještě udí, suší nebo dozrávají, takže se seschnou.“
Fleisigová Helena: „jaký prosím máte názor na kvalitu podávané teplé šunky v restauračních provozech, když je ta šunka ma kosti vcelku a ne lisovaná.Je pro Vás kvalitní ???Děkuji“
Hana Večerková: „Šunka od kosti je z celé kýty a měla by být kvalitnější než lisovaná. V restauracích často podávají uzené koleno, což není úpkně totéž. Znám podniky, kde jsou výborná, i jinde, kde nstojí za nic.“
Klára: „Dobrý den, zajímalo by mě, která šunka vyšla v testu nejlépe a zda-li jsou výsledky testu k nahlédnutí někde na internetu“
Hana Večerková: „budou v páteční MF DNES, pak i na www.idnes.cz“
Veronika: „Dobrý den,ráda bych se zeptala, zda jsou pro zdravého člověka něčím výhodnější uzeniny označené jako bezlepkové? Mohu je považovat za "lepší zlo"? Druhý dotaz se týká uvádění složení uzenin. Když nakupuji nebalené uzeniny u obslužného pultu, musí prodávající někde uvádět složení? Předem děkuji za odpovědi.“
Hana Večerková: „Bezlepkové jsou dobré pro lidi s celiakií, kteří trpí nesnášenlivosti lepku. ten je obsažen ve výrobcích z obilnin, bohužel může být i v masných výrobcích, protože se do nich přidádá mouky a různé škroby.“
Fleisigová Helena: „Byla jste prosím přímo u výrobní linky drůbežích výrobků a můžete prosím zde říct zda-li je sama konzumujete? A když tak které ? Děkuji,děkuji“
Hana Večerková: „nebyla, uzeniny moc nekonzumuju, když tak jen ty, které kupuju u řezníka, v kteréh mám důveru. V hypermarketu si koupím jen šunku, ale ne drůbeží. ne proto že bych se jí bála, ale nechutná mi.“
Danuše Divišová Plzeň: „Dobrý den zajímalo by mě jaká je nejlepší dětská šunka a dětské párky aby to nák neublížilo dítěti. Děkuji a přeji hezký den“
Hana Večerková: „žádný párek ani šunka dítěti neublíží, pokud je bude dostávat jen jednou za čas a pokud to není úplně malé dítě. jinak se dá obecně říct, že "dětské" uzeniny nejsou z principu lepší než ty "dospělé". některé mají méně tuku, méně soli, ale dusitany jsou v nich také, někdy možná v menším množsvtí. bez nich by šunka byla šedivá.“
Tereza S.: „Koupila jsem si kuřecí párky, kde je na obalu napsálo, že mají vysoký podíl kuř. prsních řízků, málo tuku a jsou bez éček. Jsou tyto párky zdravější než ty obyčejnější?Děkuji“
Hana Večerková: „pročtěte si ještě složení. možná tam nějaká účka najdete, ale i my jsme měli v testu jeden výrobek, který byl skutečně bez éček.“
Tereza Sudová: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je lepší si koupit šunku balenou nebo u pultu?“
Hana Večerková: „myslím že na tom nezáleží. na balené máte spoustu užitečných údajů - hlavně výrobce. toho byste se měli ale dozvědět u pultu - dotazem, abyste věděla, od kterého vám chutná aa která ne. Jinak je to asi jedno.“
Mirka: „Takže lze říci, že uzeniny označované jako pro děti je jen marketingový tah.Mimochodem jsem četla recenzi i na jiné produkty a ty to potvrdili též.Myslíte tedy, že čím dražší šunka tím lepší?“
Hana Večerková: „tak se to říct nedá, právě ty dětské a jinak "zdravější" jsou dražší. U šunky je podstatnější třída jakosti: nejvyšší jakosti, výběrová a standardní. Pokud tam třída není, půjde o nějaký šunkový nářez, který nemá se šunkou nic společného. a pak hypermarkety neurčují ceny podle kvality, ale podle toho, co potřebují prodat. leckdy je kvalitnější šunka levnější než standardní.“
Eman: „Z každé šunky ( i nejvyšší jakosti) i krájené v obchodech a šunkových salámů teče voda. Než se donese domů. je papír zcela pronočený. Není to záležitost jen jednoho výrobce, existují pouze výjikky. Je to přípustné takto uzeniny plnit vodou?“
Hana Večerková: „Voda se do šunky přidává, to není nic proti ničemu, je to věc technologického procesu. Pokud takhle "teče", je to nějaká technologická chyba, nebo velký obsah látek, které vážou vodu. Zkuste napsat výrobci a zeptat se na to.“
Jana Snášelová: „Dobrý den, nejvíce mi chutnají uzeniny od Chodura, myslíte si, že je to opravdu ověřený prodejce???? Děkuji“
Hana Večerková: „neznám“
Petr: „Dobrý den ,můžete prosím porovnat jednotlivé uzeniny z hlediska obsahz tuk?“
Hana Večerková: „pokud myslíte podle druhu, tak nejméně tučné jsou šunky, nejvíce paštiky, jitrnice... a trvanlivé salámy jako je herkules nebo lovecký salám - těch se ale zase jí mnohem méně.,“
Jarka: „dobrý den, navím, jestli můj dotaz dorazil, proto bych se ráda ještě jednou zeptala na kvalitu drůbežích uzenin, případně zda jsou zdravější, či spíše méně škodlivé. díky“
Hana Večerková: „jsou o něco méně kalorické a mají méně tuku. a le pozor do většiny drůbežích uzenin kromě šunky - tedy do párků, salámů, špekáčků... se mohou přidávat separáty a další náhražky. Takže platí nejsoukvalitnější, jsou jen o trochu lehčí.“
Dana Čiháčková: „Dobrý den,jak je to v marketech,pultový prodej,jak poznám,že je to ta správná šunka?Prodavačky nejsou ochotné nic říkat,ani nemají čas a napsané to nikde není.Děkuji“
Hana Večerková: „řidte se kategorií jakosti - o té už byla řeč. Pokud není, ptejte se, nebo kupujte jinde.“