Chat

Věra Králová
Záznam chatu ze čtvrtka 24. září 2009
Linda, Ostrava: „Je lepší na dietu ovoce nebo zelenina?“
Věra Králová: „Záleží na tom, jakou dietu máte na mysli. Pokud reduční dietu, je důležité konzumovat i ovoce i zeleninu, a to v množství alespon 500 g na den (5 porcí). Z této dávky by zhruba 3 porce měly být zeleninové a 2 ovocné. Je to z toho důvodu, že ovoce obsahuje přeci jen více cukru.“
Krákorová, Praha: „Kam se můžu obrátit o radu ohledně zdravé výživy? Máte nějaké webovky?“
Věra Králová: „Doporučila bych Vám např. www.fzv.cz (stránky Fóra zdravé výživy) nebo www.ekalkulacka.cz. Na obou těchto stránkách se dozvíte spoustu zajímavých informací o výživě a součástí webů jsou i on-line poradny. Pokud by se jednalo o výživu pro věk 3-18 let, mohu Vám doručit web www.vyzivadeti.cz. I tam najdete kromě informací on-line poradnu.“
M: „dobrý den. zajímalo by mě, které potraviny mohou snižovat špatný cholesterol? děkuji Michaela“
Věra Králová: „Hladinu zlého LDL cholesterolu je možné dobře ovlivnit (tedy snížit) správnou stravou. Mezi hlavní zásady patří omezení největších zdrojů cholesterolu ve stravě, tzn, omezit spotřebu vnitřností a živočišných tuků. Důležitější ale je složení tuku v jídelníčku. Je třeba výrazně omezit špatné tuky, ve kterých ppřevažují nasycené mastné kyseliny, které zvyšují hladinu cholesterolu (máslo, sádlo, škvarky, slanina, tučné maso, tučné mléčné výrobky, uzeniny). Naopak vybírejte kvalitní tuky rostlinného původu - rostlinné oleje a výrobky z nich vyrobené (např. margaríny), ve kterých převažují prospěšné nenasycené mastné kyseliny, které podporují snižování cholesterolu. Některé z těchto kyselin jsou navíc esenciální, tedy takové, které si náš organizmus neumí sám vytvářet a musíme je tak dodávat stravou. Samozřejmě důležité je, aby starava byla pravidelná, pestrá s dostatkem ovoce a zeleniny. Výhodný je i rostlinný tuk obohacený o rostlinné steroly, které dokáží hladinu cholesterolu snížit.“
Mirek, Brno: „Dobrý den. Můžete mi, prosím, vysvětlit, co je glykemický index potravin? A v čem je důležitý při redukci hmotnosti. Děkuji“
Věra Králová: „Dobrý den. Glykemický index (GI) je hodnota, která se určuje u sacharidových potravin a říká nám, jak nás daná potravina zasytí. Je výhodnější glykemický index co nejnižší. Po konzumaci takové potraviny se nám hladina krevního cukru zvyšuje pozvolna a my se cítíme déle zasyceni. Vysoký GI znamená, že se hladina cukru v krvi zvyšuje hodně rychle, rychle se pak i sníží a rychle dostaneme znovu hlad, který nás nutí opět jíst. Více o GI můžete najít např. na www.fzv.cz“
Vlasta: „Vážená paní doktorko, nestihla jsem povídání o dětské výživě, proto zkouším dotaz poslat až teď. Jelikož jsem vedoucí stravování v jídelně mateřské školy, potřebovala bych vědět, kolikrát mohu zařadit do jídelníčku na týden celozrnné pečivo pro naše děti ( 3-7 let). Čtu a zajímám se o zdravou stravu již 25 let, po celou dobu preferuji tmavší pečivo a výrobky z celozrna, ale dětem bych nechtěla ublížit. Poslední dobou slyším, že děti v tomto věku tyto výrobky nemají tak často dostávat ( myslím tím třeba 3x ráno a 2x dopoledne je mohou dostat??. Děkuji Vám za odpověď, nejlépe na adresu školky , 50.msVPJ@seznam.cz. Přeji hezký zbytek dne“
Věra Králová: „Dobrý den, doporučuji obrátit se na odborníky poradenskho centra Výživa dětí na www.vyzivadeti.cz nebo na infolince 800 230 000“
Marcela: „Dobrý den.Jak je to s masoxy a pod. přípravky. vím že obsahují glutamát, ale nevím v jakém mnoství. Snažím se je nopužívat, ale občas se tomu nelze vyhnout.Děkuji za odověd.“
Věra Králová: „Dobrý den, v zádadě neexistuje škodlivá potravina, jen její škodlivé množství. Záleží tedy na vašem celkovém jídelníčku, zdravotním stavu. V nesposlední řadě záleží i na složení výrobků - někteří výrobci se snaží množství glutamátu ve výrobcích snižovat“
Martina z Liberecka: „Dobrý den, prosím Vás, v kterém jídle, které můžeme denodenně jíst je hodně vlákniny? Děkuji.“
Věra Králová: „Dobrý den, určitě bych Vám doporučila každodenní konzumaci ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků a alespoň občasné zařazení luštěnin“
Lukáš: „Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda-li při bezlepkové dietě je vhodný žitný chléb? děkuji“
Věra Králová: „Dobrý den, není. Pšenice, oves, žito a ječmen jsou obiloviny obsahující lepek, tedy pro dietu nejsou vhodné ani výrobky z těchto obilovin“
Petra: „Dobrý den, jaká úprava masa je nejlepší v rámci redukční diety. Děkuji“
Věra Králová: „Dobrý den, jakákoli úprava kromě smažení, přípravě na velkém množství tuku a grilování na přímém ohni bych doporučila“
Magda: „Dobrý den, slyšela jsem, že rostlinné margaríny typu Rama, Perla apod. jsou umělé a plné škodlivých látek (ropné deriváty...). Jsou opravdu zdravější než klasické máslo? A co pro malé děti? Děkuji M“
Věra Králová: „Dobrý den, margaríny, které zmiňujete jsou velice kvalitní a s umělými tuky nemají nic společného. jsou vyrobeny z rostlinných olejů. Navíc obsahují více dobrých nenasycených mastných kyselin, které podporují snižování cholesterolu, navíc některé z nich jsou esenciální, náš organizmus si je neumí sám vytvořit a musíme je tak dodávat stravou. Máslo je zdrojem cholesterolu a nasycených mastných kyselin zvyšujících hladinu cholesterolu. Pro více informací bych Vám doporučila web www.zdravykorinek.cz“
Tereza: „Dobrý den, mám dotaz ohledně zdravé stravy a redukční diety. Můžete mi doporučit webové stránky, popř. knihy? Snažím se snížit hmotnost a hledám dobré rady. Jsem 22 studentka, která váží 75kg při výšce 170 cm. Děkuji“
Věra Králová: „Dobrý den, weby můžu doporučit www.flora.cz nebo www.fzv.cz (Fórum zdravé výživy - FZV). FZV navíc vydalo novou knihu, o které se na výše uvedeném webu můžete dozvědět více.“