Chat

Vaření

Miroslav Šole

Záznam chatu ze čtvrtka 19. března 2009

Katerina: „Dobry den, chci se zeptat, jestli je zdrave upravovat zeleninu jen v mikrovlne troube - 4 min brokolice, mrkev. Je to dobra volba vareni zeleniny i pro prvni prikrmy pro miminko? Moc dekuji za odpoved. Katerina“

Miroslav Šole: „doporucuji paru. je to rovnez rychle.“

Hanka Novotná: „Dobrý den, mám dotaz, co by měl obsahovat optimálně složený jídelníček. Prosím, zkuste být konkrétní a dát pár tipů - všude slýcháme, že má být co nejpestřejší a dostak vlákniny atp., ale to je pro většinu z nás příliš abstraktní. Uvítala bych tip typu - 1x týdně ryba, 1x týdně luštěniny atd. Děkuji!“

Miroslav Šole: „14 jidel tydne rozdelte takto 11 x teple 3 x studene vetsinou vecere 4 x bez masa 2 x ryba 1 x morske plody 3 x bile maso 2 x hovezi 2 x veprove hodne prilohove zeleniny“

Zuzana: „Dobrý den, ráda bych se zeptala jaký máte názor na buněčnou výživu firmy Herbalife. Užívám ji a zatím vidím pozitivní výsledky nejen na postavě ale také na zdraví. Děkuji“

Miroslav Šole: „byl bych opatrny“

A. Darebná: „Jaký je rozdíl mezi zdravým stravováním a zdravou stravou? Jak může být řízek součástí zdravého stravování? Děkuji za odpověď.“

Miroslav Šole: „zakladem je pestrost a omezit smazene“

Smutná Renata: „poraďte mi prosím co dělat, když se snažím zhubnout, ráda a hodně sportuju, ale tělo si na to zvyklo, takže bez "koňských dávek " pohybu se ručička váhy nepohne. Musela bych úplně hladovět“

Miroslav Šole: „jezte male porce a casteji“

Jitka: „Dobrý den..Chtěla bych poradit čím dochutit jídlo bez soli..Myslím,nějaké bylinky,chtěla jsem se ještě zeptat,zda existuje opravdu dochucovadlo bez glutamátu?Mám 3,5letého chlapečka a chci mu vařit lehce..Děkuji“

Miroslav Šole: „vyuzivejte japonska prirodni dochucovadla“

Petra z Pardubic: „Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, co je dobré večeřet, pokud chci vynechat jakékoliv pečivo. Děkuji“

Miroslav Šole: „ryzi a prilohovou zeleninu“

Zdeňka z Rožnova p.R.: „Dobrý den, jsem na mateřské, mám 2 děti 9 měs a 3 roky. Cítím se posl. dobou unavená, doma vaříme spíše polévky. Dá se nějak změnit jídelníček na "jarní únavu" ? Děkuji“

Miroslav Šole: „pohyb a jist min 5 x denne“

Alena: „Jaké nízkotučné jídlo je v hodné uvařit na oslavu narozenin na jaro? Prosím o nějaký návrh... Děkuji“

Miroslav Šole: „ryba pangasius se safranovou ryzi s varenou brokolici“

Kristýna: „Dobrý den, co přesně si můžu pod pojmem zdravé vaření představit a jakým způsobem připravovat jídla, aby byla zdravá.“

Miroslav Šole: „hlavne varte kratce kvalitni suroviny“

Katerina: „Dekuji za odpoved na upravu jidla v mikrovlne troube - doporucujete paru z jakeho duvodu? Je neco nezdraveho na tech vlnach prave pro to miminko a nebo i pro dospele? Moc dekuji, Katerina“

Miroslav Šole: „je setrna k surovinam“

Gábina: „Náš syn má čtyři roky a ač doma syrovou zeleninu s manželem jíme, tedy vidí, že ji jíme i my, tak jí prostě odmítá a není nic co by ho ke konzumaci syrové zeleniny donutilo. Jinak vařenou, třeba v polévce,nebo jako dušenou jí sní. Ale jedná se hlavně o kořenovou zeleninu. Papriky, rajčata, květák, brokolice atd. jsou pro něj tabu. Máme ho do syrové zeleniny nutit a nebo stačí, že jí konzumuje vařenou.“

Miroslav Šole: „nenutte. zkuste jinou zeleninu a samozrejme varenou“

Lucie: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zmrazování hotovek či zeleniny pro malé děti. Zůstanou v jídle nějaké vitamíny? Docela toho dost využívám. Uvařím klasicky jako pro celou rodinu, připravené jídlo následně rozdělím na malé porce a zmrazím. Asi to není moc zdravé, ale když děti toho tak milinko zbaští a vařit v tak malém množství je obtížné. Děkuji za odpověď.“

Miroslav Šole: „zmrazovani nevadi, ale pouze profesionalni pri teplote minus 40“