Chat

Test - rozlévaná vína

Hana Večerková

Záznam chatu ze středy 11. února 2009

Eva Kratochvílová: „Nemám důvěru v rozlévaná vína. Jak je to s kvalitou?“

Hana Večerková: „kvalita je většinou velmi špatná. jsou ale i podniky, které se vínům věnují. poznáte je podle toho, že mají v nabídce konkrétní ifnormace - nejen odrůdu, ale i oblast a jméno vinaře.“

Jitka: „Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak dlouho vydrží víno po otevření,samozřejmě v chladnu.Děkuji.“

Hana Večerková: „Záleží na tom, kolik vína je v lahvi. čím je ho méně, tím větší je prostor pro oxidaci. Pokud lahev rychle uzavřete dobře těsnící zátkou, nejlépe vakuovou pumpičkou, vydrží bez problémů až tři dny.“

Tonda Z: „Hezký den, Rád bych se zeptal jak rozliším špatné víno.Jednou mi nechutnali ale opsluha miřekla nže je v pořádku a že mi jen nesedlo,je tento postup správńý Děkuji“

Hana Večerková: „špatné víno není jen proto, že vám nechutná. Je dobré, když umíte e, vadu pojmenovat - oxidace, korková pachuť, plíseň...“

Martin: „Jak poznam jestli je to cervene nebo bile vino?“

Hana Večerková: „snad podle barvy. předsdtava, že se vína obarvují, je přitažená za vlasy, nevyplatilo by se to.“

sl.Lucka: „Jak se spravne podává vinný střik?a v jakém poměru?“

Hana Večerková: „měl by se podávat zvlášť víno, zvlášť voda, poměr záleží na přání zákazníka, stejně jako druh vody - bublinková, nebublinková..“

Michal Konop: „Dobrý den Kolik Kč stojí v restauraci nějaká rozlévaná vína“

Hana Večerková: „je to různé. nejběžnější cena je 20-40 korun za 2 deci, jsou i vína dražší, záleží pochopitelně na kvalitě vína.“

Zoulík: „Co říkate rozlévanímvínům ze sudu jak je kvalitní?“

Hana Večerková: „pro restauraci je to nevhodná forma, mnohem lepší jsou takzvané bag-in-boxy - krabice s kohoutkem, kde víno vydrží déle, protože k němu nemůže vzduch.“

Evča: „Jak poznám kvalitní víno v resturaci?Když chci jen sklenku mohu ochutnat vzorek než si objednám?“

Hana Večerková: „to bohužel možné není, ale můžete si dát jen deci vína, když vám zachutná, objednat si pak další. V tom je právě kouzlo vinných barů - můžete si po sklence ochutnat různá vína.“

Krátká: „Kde podle testu byly nejlepší výsledky?Děkuji za odpověď“

Hana Večerková: „v restauraci Mozaika v Praze a Legenda v Roudnici nad Labem. určitě je víc podniků, kde se vínu věnují.“

Lucka: „Co říkate na sudová vína?jsou kvalitni?“

Hana Večerková: „Proč ne, ale pouze ve vinařských oblastech. Pro transport a nabídku ve vzdálených místech jsou mnohem vhodnější způsoby - např. Bag-in-box.“

Lukáš: „chci se zeptat, zda nemá vliv na chut a kvalitu vína rozlévaní do pet lahví, jak známe z mnoha vinoték?“

Hana Večerková: „PET lahve jsou vhodné jen na transport, nikoliv na uchovávání. Pokud je v petce jen několik hodin, neovlivní jeho chuť.“

Elen: „Hodnotili jste restaurace i va frydecko místecku?Děkuji“

Hana Večerková: „bohužel“

Martina D.: „Chtěla bych se zeptat, jaká je správná teplota skladování a podávání bílých a červených vín?“

Hana Večerková: „bílá a růžová vína zhruba 10 až 12 oC, červená 16“

Halina: „Jak se podavaji šumiv.vína?“

Hana Večerková: „šumivá hodně vychlazená - 6-8 oC“

Jitka: „Dobrý den,jak se pozná na chuti oxidace?“

Hana Večerková: „má nepříjemnou jakoby "mrtvou" chuť, až s nádechem vinného octa. změna se projeví i v barvě - víno je tmavší než obvykle“

Marie: „Jake je podle vás nejlepší bílé víno a červene?jakou odrudu by jste doporučila?“

Hana Večerková: „to se nedá takto říct, je to otázka vkusu a osobních preferencí. Podle mého názoru jde více o polohu vinice a jméno vinaře než o odrůdu.“

Josef Pepa Otr.: „Když mi číšník donesl víno a to se mi nepozdávalo (chutově špatné).tak jsem nu řekl ať ho také ochutná (mimo lokál)a tím uzná moji reklamaci! Odmítl a tím i mou reklamaci! Je postup správný?“

Hana Večerková: „Postupoval jste správně, bohužel řešení reklamace záleží na personálu. lépe byste ale udělal, kdybyste konkrétněii určil, co tomu vínu je. Víno nelze reklemaovat jen proto, že vám nechutná, ale proto, že má vadu.“

Zuzana: „Vnitřek Bag-in-boxu je plastový. Neovlivní to chuť vína?“

Hana Večerková: „ne, používá se inertní materiál. Do bag-in-boxů se stáčejí i velmi kvalitní vína.“