Chat

Pavla Burešová
Záznam chatu ze středy 25. dubna 2007
Turečková Dana: „musí mít venkovní stánek při prodeji označení země původu zeleniny a ovoce?“
Pavla Burešová: „Ano, protože platí stejné právní předpisy pro prodej ve stáncích, obchodech i marketech.“
Krejčí Jana: „mohou mi nabízet lehce naprasklá rajčata?“
Pavla Burešová: „Ne, veškerá zelenina musí mimo jiné mít jeden základní znak, musí být celá, neporušená.“
Jarda Fikáček,Ostrava: „Dobrý den,chci se zeptat jaká zelenina by se měla kupovat na jaře?Děkuji“
Pavla Burešová: „Dobrý den, jedna rada - nakupovat očima, obecně platí, že zelenina musí být čerstva, celá, čistá, bez znaků hniloby a plísní.“
Dana Pospíšilová: „mohou nabízet zelináři klíčící česnek?“
Pavla Burešová: „Dobrý den, v žádném případě ne.“
Krejčová Lenka: „Dorbý den, pokud provádíte kontrolu nutričních hodnot potravin je výběr náhodný, nebo na podkladě nějaké kampaně. Děkuji“
Pavla Burešová: „Dobrý den, obecně platí, že SZPI provádí cílenou kontrolu potravin, případně kontrolní akce na základě podnětů veřejnosti. Blíže se máte možnost získat více informací na www.szpi.gov.cz například ve výroční zprávě za loňský rok.“
Klára, Opava: „Pěkný den! Chtěla jsem se zeptat, pro kterou zeleninu je lepší, když se uvaří. Vím například, že mrkev je zdravějíší vařená. Můžete mi napsat nějaké další? Děkuji za odpověď“
Pavla Burešová: „Dobrý den, toto je spíše otázka, na kterou by kvalifikovaně měl odpovědět například příslušný odborný lékař.“
Jarda Fikáček,Ostrava: „Může být zelenina prodávána na trzích,na přímém slunci?A jak tedy musí být chráněna?“
Pavla Burešová: „Stánkový prodej probíhá také částečně na přímém slunci. Stále však platí, zelenina se může nabízet pouze čerstvá, celá, čistá, bez známek hliloby a plísní. Nabízená zelena nesmí mít také kontakt se zemí.“
Vladka: „Dobrý den, otázka se ani tak netýká přímo tématu, ale ráda bych se dozvěděla jakou zeleninu nejčastěji jíst při kojení, jakou méně a jakou vůbec, popřípadě, zda existuji nějaké internetové stránky. Děkuji mnohokrát za odpověď. krejcova.vladka@seznam.cz“
Pavla Burešová: „Dobrý den, na tuto otázku by vám měl odpovědět příslušný odborný lékař.“
Jarda Fikáček,Ostrava: „Dobrý den,chci se zeptat jaká zelenina by se měla kupovat na jaře?Děkuji“
Pavla Burešová: „Ahoj Jardo, to záleží podle vaší momentální chuti.“
Pavla Bidlová Rakovec: „Která otázka Vám na tomto chatu chybí chtěl byste ji veřejně občanům sdělit“
Pavla Burešová: „Spíše miniinformace, nakupujte s rozmyslem, s klidnou hlavnou a s otevřenýma očima. To platí samozřejmě hodně pro zeleninu.“
ing. Jiří Šoustar: „Dají se rozpoznat z DNA jiné než vrozené nevoci?“
Pavla Burešová: „Pane inženýre, bohužel takto otázka nesměřuje k činnosti SZPI.“
simon: „dobry den chtel bych se zeptat co povazujete za nejzdravejsi a co za nejmene zdrovou jarni zeleninu nebo ovoce predem dekuji“
Pavla Burešová: „Každá zelenina má určité složení. Poradit vám v tomto směru by měl spíše váš odborný lékař s přihlédnutím k vašemu zdravonímu stavu.“
Jarda Fikáček,Ostrava: „Jak často je kontrolována zelenina?“
Pavla Burešová: „Povinnost kontrolovat i zelenu musí prodejce. O kontrole této kontroly ze strany SZPI se podrobnosti můžete dočít na www.szpi.gov.cz ve výroční zprávě za loňský rok.“
Eva: „Dobrý den,jaké jsou nejčastější nedostatky zeleniny v obchodech.Setkala jsem se dost často se zapařenou mrkví,co pro to děláte aby k tomu nedocházelo.Děkuji“
Pavla Burešová: „Za chvíli uvidíte na obrazovce i tuto mrkev.“
Dis. Jaroslav Novotny: „Dobry den, jaka zelenina pusobi jako afrodiziakum? Dekuji“
Pavla Burešová: „Je mi 54 let a tomto problému jsem já osobně nepřemýslel a neznám ani příslušné informace.“
Lumír Arabhae: „mam dotaz estli sa muze zelenina aj skazena davat prasatuum ?“
Pavla Burešová: „To je otázka pro veterináře.“
olgacicha: „dobrý den, je "jarní" zelenina prodávaná v supermarketech plnohodnotná a nezávadná? Např. některé kedlubny se nedají jíst,jsou z nich cítit chemikálie. A co obsah dusičnanů?“
Pavla Burešová: „Odpovím opět obecněji. V ČR se prodávají zdravotně nezávadné potraviny.“
Daniel Mladý: „chtel bych se zeptat kdo zodpovida za nedostatky ve stankarskem prodeji zeleniny?“
Pavla Burešová: „Prodejce, tedy stánkař, jedná se o klasickou kupní smlouvu.“
Aneta Růžičková: „Dobrý den, ja moc zeleninu nejím, protože mám strach z množství přidávaných pesticidů...je můj strach oprávněný, jaká je u nás situace a jsou pesticidy pro mě škodlivé?“
Pavla Burešová: „Ne, podívejte se prosím na webové stránky SZPI do výroční zprávy za loňský rok, kde najdete informace.“
Jarda Fikáček,Ostrava: „Jak často je kontrolována zelenina?“
Pavla Burešová: „Dobrý den, počty kontrol SZPI najdete například ve výroční zrpávě za loňský na webových stránkách inspekce. Pokud si vzpomínám, inspekce loni prověřila cca 2 500 šarší zeleniny.¨ Za nabízené zboží však odpovídá prodejce.“
J.Hlaváček: „Dobrý den Pavlo, mám nahnilé jablko vyhdit nebo stačí, když hnilobu vykrojím?“
Pavla Burešová: „Ahoj, jmenuji se Ivoš. Radím jedno - vyhodit, nevykrajovat.“
Lenka Musilová: „Dobrý den zajímá mě proč u zeleniny nemusí být uveden obsah dusíku?Děkuji“
Pavla Burešová: „Označování zeleniny je dáno právními předpisy.“
Dana Dudáčková: „Dobrý den, zeleninu a ovoce v košíčkách nebo na táckách, jako třeba kivi, jahody, papriky nemohu v obchodě pořádně prohlédnout. Po kolika dnech mohu reklamovat ?“
Pavla Burešová: „Kiwi, jahody, papriky se podle mého názoru dají prohlédnout, i když jsou na tácku. Reklamovat to zboží je nutné neprodleně.“
Ventrubová, Líšeň: „Těžké Vás oslovovat Ivoši když v zadání je Pavla B.. : ale působíte profesionálně a za zodpovězené dotazy děkuji.“
Pavla Burešová: „Zdravím tě do Brna, stejně tak děkuji všem dalším divákům, kteří mi poslali otázky. Pěkný den přeje Ivo Klemeš“