Chat

Věda a výzkum

Eva Bobůrková

Záznam chatu ze čtvrtka 29. března 2007

Iva G. Mikulov: „Dobry den, chci se zeptat, jestli potraviny z GM rostlin mohou detem uskodit?“

Eva Bobůrková: „Plodiny z GMO jsou podrobeny tak důkladné kontrole, dlouholetým testům v laboratořích i na pokusných zvířatech, že by měly být v tomto ohledu bezpečnější než ostatní potraviny. Navíc, majuí-li v sobě zabudovánu rezistenci vůči škůdcům, znamená to, že jsou i zdravější, nebo´t je méněnapadají plísně .“

Veronika: „Dobry den chtela by jsem se zeptat.Jestli muze byt dcera alergicka.Když ma dusivi kasel?“

Eva Bobůrková: „Omlouvám se, ale na alergie je tu jiný odborník, já se mohu vyjařovat ke geneticky upravovaným plodnám, nikloi k alergiím.“

Aneta: „Pardon já se přehlédla. Kde jsou takovéto výstavy a jaké pomůcky můžeme vydět???A samozdřejmě na co jsou dobré???? Děkuji za odpověď doufám že odpovíte sama mám nemocného tatínka a procvičujeme logopedii.“

Eva Bobůrková: „Pardon, já jsem tu kvůli tématu GMO, na vaše otázky neumím odpovědět.“

Maria Kurucova: „Dobry den, aky ma vplyv uzivanie probiotickych kultur pocas antibiotickej liecby“

Eva Bobůrková: „Měla by nastavovat zpět přirozenou mikrofloru ve střevech, kterou antibiotika ničí.“

Ondřej Veškrna: „Dobrý den. Jaké plodiny jsou nejčastěji geneticky modifikované. Děkuji.“

Eva Bobůrková: „Ve světě je to zejména soja, kukuřice, u nás se pěstuje jen kukuřice odolná vůči škůdci, ale používá se jen jako krmivo, nevyrábějí se z ní potraviny.“

Martina, ze Žďáru nad Sázavou: „Můj otec neměl alergii, ale po čtyřicítce začal být alergický na pyl.Já alergická doposud nejsem, můžu dostat alergii, nebo je možné, že se mi to vyhne?“

Eva Bobůrková: „prosím, dotaz adresujte paní doktorce na mail.“

Katarína Gavláková PP: „Dobrý den, máte prosím představu, jak se po současné konzumaci genet.upravených potravin projeví zdravotní stav dalších generací? Dékuji za odpověď“

Eva Bobůrková: „Já nevím, jak by jej měly změnit. pro mě je spíš aktuální otázka, jak se změní zdraví mých dětí po konzumaci chemicky ošetřovaných plodin, hormony krmených zvířat... osttaně, víte, že se současné odrůdy pšenice získaly ozařováním - a mezi podařené mutce patří i tzv. tvrdá pšenice?“

Kamila Pavelková: „Dobrý den, musí se v České republice uvádět na obalech potravin, že jde o geneticky modifikovanou potravinu? Znám pár produktů, které jsou označeny, že nejsou geneticky modifikovány, jak je to tedy s označením? Děkuji za odpověď.“

Eva Bobůrková: „Ano, musí se značit veškeré potraviny, které by obsahovaly více než 0,9% geneticky modifikovaných plodin“

Martin K.Šluknov: „Zdravím,chci se optat na GM olej a na váš názor na tyto oleje.Děkuji.“

Eva Bobůrková: „Olej z GMO řepky, například, neobsahuje žádnou DNA, takže ani změněné geny.“

Jinda: „myslíte si že ty ÉČKA v potravinách nepoškozujou lidi na zdavý“

Eva Bobůrková: „Myslím, že projevem všudypřítomných éček jsou například alergie, o kterých je tu dnes také řeč.“

Alena od Jihlavy: „Dobrý den, prosím jak poznám v obchode GMkukuřici, když na obale není nic psáno,a jestli se u nás vyrábí, děkuji“

Eva Bobůrková: „GM kukuřice se u nás pěstuje, ale nevyrábějí se z ní potraviny, jde na krmivo. Na obalech musí být ze zákona vyznačeno, pokud obsahují více než 0,9% GMO.“

Marie J. Domašov: „Lze odhadnout, jaký vliv mohou mít geneticky upravené potraviny na naše zdraví třeba za 50 let?“

Eva Bobůrková: „Pokud by šlo odhadnout, že naše zdraví poškodí, asi by žádný (úřad pro kontrolu potravin nedal souhlas s pordejem takových výrobků. Zatím však je zkušenost pouze desetiletá.“

Olga Cichá: „Dobrý den, prodávají se u nás stolní oleje vyrobené z GM sóji nebo slunečnice nebo řepky olejné? proč je na některých olejích zdůrazněno,že z těchto surovin vyrobeny nejsou,znamená to,že ty ostatní jsou?“

Eva Bobůrková: „Ne, pokud není označeno, že obsahují GMO, tak by neměly - výrobci mají povinnost označovat přítomnost GMO. Takže pokud někdo píše na obalu, že neobsahuje GMO, je to dobrovolnáv aktivita.“

Alena Svítilová z Brna: „Omlouvám se,ale mám dotaz spíše k imunitě a alergii.Můj vnuk je alergik,astmatik anedávno mu byla diagnostikována celiakie.Je tam nějaká souvislost?Jaká? Za odpověď děkuji.“

Eva Bobůrková: „Prosím, pište paní doktorce na mail, já odpovídám na dotazy ohledně GMO.“

Olga Cichá: „Dobrý den, prodávají se u nás stolní oleje vyrobené z GM sóji nebo slunečnice nebo řepky olejné? proč je na některých olejích zdůrazněno,že z těchto surovin vyrobeny nejsou,znamená to,že ty ostatní jsou?“

Eva Bobůrková: „Už jsem odpověděla na obdobný dotaz: výrobci mají povinnost značit výrobky, obsahující GMO. Není-li nic uvedeno, zamená to, že by výrobek neměl být vyroben z GMO. A je-li, výrobce porušuje zákon.“

Marcela Žůrková,Pozděchov 154,75611: „¨Dobrý den, bavíme se o geneticky upravených potravinách na jedné straně a na druhé straně řešíme to abychom se vyhli potravinám s éčky,barvivy a škodlivinami.Myslíte,že tyto upravené potraviny opravdu nezatěžují lidský organismus tak jako právě zmíněné barviva ,emugátory atpod.Nevyměňujeme jedno zlo druhým?“

Eva Bobůrková: „Víte, já si myslím, že gen není chemikálie, ani škodlivina, a potraviny, které by měly dodaný cizí gen, jsou právě na alergii bedlivě sledovány - navíc, existuje nepsané tabu, že se nesmí vyvíjet žádné transgenní rostliny s genem přidaným z jiného organismu, který je znám alergenními vlastnostmi.“

Martin K.Šluknov: „Zdravím,chci se optat na GM olej a na váš názor na tyto oleje.Děkuji.“

Eva Bobůrková: „Olej neobsahuje DNA, tedy ani cizí, ani lastní geny z původní rostliny.“

Olga Cichá: „Které dovážené plodiny mohou být nejčastěji geneticky modifikovány?děkuji“

Eva Bobůrková: „Nejvíce se k nám dováží GM soja, kukuřice, řepka.“