Chat

Test likérů

ing. Kavka

Záznam chatu ze středy 20. prosince 2006

DK: „Vážený pane inženýre, náplň vaší práce mne nelsmírně zaujala a docela vám ji závidím! Navíc jste skvělý odborník! Mám jednu otázku: je pravda, že přídavek rumu do těsta je ku prospěchu výsledného produktu? A pokud ano, proč? Děkuji a přeji hezké vánoce a hodně štěstí v novém roce, DK“

ing. Kavka: „Především i já vám přeji hlavně pohodové vánoce a veselého silvestra. A pokud se týká toho přídavku tuzemáku do těsta, nejsem sice pekař, ale kromě hlavního efektu aromatizace těsta dotává lihovina obecně těstu energii pro kvasné procesy v těstě, podobně jako tuky a cukry.“

DK: „Vážený pane inženýre, náplň vaší práce mne nelsmírně zaujala a docela vám ji závidím! Navíc jste skvělý odborník! Mám jednu otázku: je pravda, že přídavek rumu do těsta je ku prospěchu výsledného produktu? A pokud ano, proč? Děkuji a přeji hezké vánoce a hodně štěstí v novém roce, DK“

ing. Kavka: „Vaše otázka přišla 2x, takže nyní srdečně zdravím Brno!“

Káťa: „mažel mi chodí na rum, každý rok před vánoci...Zdravím a pěkné svátky“

ing. Kavka: „Tady je každá rada dobrá, snad ho mějte doma celoročně, protože komu zachutná, ten si těžko odvyká....Hezké svátky přeji také já. MK“

Alena Černá, Česká Třebová: „Dobrý den, měla bych dotaz, mám zvláštní recept na cukroví do kterého se přidává pivo dvanácka, říkám mu pivcáby, piva je tam asi 10% z celkové hmotnosti, mohu pivcáby podávat dětem? Díky a veselé vánoce.“

ing. Kavka: „Zdravím Vás i já, myslím si, že děti toto curoví vzhledem k omezenému množství, které snědí, jíst mohou, počítejte s tím že pivo Vámi používané má tak 4,5% etanolu, který se navíc částečně odbourá během pečení, takže tam zbývá prakticky jen stopovémnožství. MK“

Lenka Mrázová, Jaroměř, 608 003247: „Dobrý den,na tuhle otázku mě přivedla moje dcera. Jaká je trvanlivost ochucených vode? Nikde jsme nenašli datum spotřeby. Máme doma několik příchutí a některé lahve jsou otevřené třeba od loňských Vánoc.“

ing. Kavka: „trvanlivosti ochucených vod nejsou moje parketa, nicméně otevřené láhve Vámi zmíněné bych já osobně již ke konzumaci nepoužil. Jako pro většinu nápojů i u vod platí, že otevřenou láhev je nejlépe bez velkých odkladů vypít. Hezké svátky. MK“

Iva: „Vážený pane inženýre, máte opravdu velice zajímavé povolání.Zajímalo by mne, zda jste jeste "po práci" schopen zajít na skleničku či pivo s přáteli.“

ing. Kavka: „Zdravím Vás Ivo, a ubezpečuji Vás, že moje práce je především administrativa související s výklady platných právních předpisů při jejich vymáhání na kontrolovaných osobách. Proto chodím s přáteli na skleničku také proto, abych se vlastně po práci vzdělával ve svém oboru, který mám velmi rád. Hezké svátky. MK“

Barbora: „Dobry den, chtela¨jsem se zeptat jak casto se mineralni vody kontroluji, jestli nejsou treba zdravotne zavadne. Prosim nejmenovat. Dekuji“

ing. Kavka: „Dobrý den i Vám Barboro, kontrola jakosti potravin z hlediska jejich bezpečnosti je prioritou kontroly inspekce, vody nevyjímaje, protože jsou významným článkem potravního koše. Kontrola je tedy pravidelná a určitě se dnes některý z mých 240 inspektorů buď u výrobce nebo u dovozce nebo v prodejní síti kontrolou minerálních vod zabývá. Věřte mi. MK“

Veronika Kacafírková: „Jaký likér se nejvíce hodí na Vánoční tabuli??“

ing. Kavka: „Na to neexistuje univerzální odbověĎ, já osobně praktikuji vlastní vaječný koňak a italské Galliano. hezké svátky. MK“

Hanka: „Dobrý den. Vaječné koňaky jsou v různých cenách a já nevím, který koupit. Platí zde čím dražší tím lepší?“

ing. Kavka: „V podstatě ano, protože výrobní náklady a také distribuce stojí nějaké peníze. Zlevnit znamená ošidit nějaké složky, byť v mezích platných předpisů. Hezké vánoce!“

SS: „Koupil sem si likér. Místo likéru v něm byla smetana. Co s tím??“

ing. Kavka: „Vypít! Dobrý den- smetanový likér být může, Vaší cestou by mělo být větší sledování etket, které Vám alespoň naznačí, co je v láhvi ve skutečnosti. MK“

Hana: „Můžu se zeptat jestli ten domácí koňak děláte ze syrových vajec? A neprozradíte nám recept?“

ing. Kavka: „Ano ze syrových a recept Vám rád prozradím tuším na konci pořadu. MK“

Veronika Kacafírková: „Jaký likér se nejvíce hodí na Vánoční tabuli??“

ing. Kavka: „To je otázka na kterou není univerzální odpovĚd, JÁ preferuji domácí vaječnák a likér s vanilkou Galliano“

SS: „Koupil sem si likér. Místo likéru v něm byla smetana. Co s tím??“

ing. Kavka: „Likér je charakterizován větším obsahem cukru, takže jsou likéry bylinné, kávové, smetanové, mléčné, medové, vaječné. Pokud žádáte po likéru obsah vajec, pokud není slovo Vaječný či Advokát na přední etiketě, zkuste ještě etiketu zadní. Pokud nikde není o vejcích zmínka, tak vaječné žloutky neobsahuje.“

JK: „u receptu na punč jsem nepostřehla co s pomeranči? předpokládám, že do punče použiju šťávu z pomerančů.“

ing. Kavka: „u punče ze 2 pomerančů ostrouháte kůru a povaříte jí v čaji s kůrou z půlky citronu, plody z receptu pak vymačkáte a štávu vlejete do nápoje. Hezký den! MK“

virus: „Neexistuje take nakej slabsi alkohol nejsem pivar ani alkoholik dekuji.“

ing. Kavka: „ano, jsou to ostatní alkoholické nápoje, obvykle prodávané jako drinky, ty mají od 0,5 do 13,5 % etanolu, patří sem víno,pivo i třeba medovina“

P.Dubnová: „jak dlouho ,se má doma vařit vaječný konak,mohl byste mi ,prosím odpovědět ?“

ing. Kavka: „nejprve mírně zahřívat, pak vyslehat rozzvedlané žloutky a potom celou smět zahřívat až začne vřít. Potom rychle z plotny, věřte mi, že mikroorganismy jsou již zničeny,těm stačí 70 stupňů, vy ale dosáhnete i při bleskovém varu skoro 95 stupn. hezké vánoce“

Anna Mokrá: „dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi vaječným likérem a vaječným creamem? Děkuji a přeji krásné svátky“

ing. Kavka: „Vaječný likér obsahuje 140g žloutků v jednom litru výrobku a 150 g cukru, výrobek označený Vaječný krém by měl obsahovat 140g žloutků v jednom litru výrobku a 250 g cukru, Ale výraz "cream" může být fantazijní název výrobku, podívejte se do jeho složení MK“

Jirka: „U punče jste říkal pomeranče a citrón nastrouhat kůru. Dyť je chemicky ošetřená. Co s tím.“

ing. Kavka: „chemické ošetřetření v citrusech má limity, které s využitím dužniny a kůry z citrusů počítá, takže bych se nebál. Také kolik toho punče pak člověk vypije.“

Mirka: „máte nějakou oblíbenou a kvalitní značku rumu?díky“

ing. Kavka: „Rum Barcelo z Dominikánské republiky, z tuzemáků jindřichohradecký z FRUCo SCHULTZ“

Bolina, Smidary: „recept na vaječný koňak byl na obrazovce krátce a nestíhal jsem, možno zaslat?“

ing. Kavka: „napište na email "milos.kavka@szpi.gov.cz" odpovím Vám receptem. hezký den MK“

Martina: „Můžete ještě napsat recept na vaječný likér?“

ing. Kavka: „pošlete email na adresu "milos.kavka@szpi.gov.cz" a já vám jej pošlu. MK“

sbs-t.varnsdorf@quick.cz: „prosím o recept na vaječný likér. předem děkuji“

ing. Kavka: „napište mi na email "milos.kavka@szpi.gov.cz" a já vám jej pošlu, MK“