Chat

Recepty při diabetu

Králová Věra

Záznam chatu z úterý 14. listopadu 2006

ilona.n@email.cz: „Dobrý den, je lépe používat při cukrovce cukr nebo umělé sladidlo nebo žádný cukr. děkuji“

Králová Věra: „dobrý den, je výhodnější, když si diabetik zvykne na neslazeni. Pak také záleží na typu diabetu. Náhradení sladidla je možné použít, ale např. u diabetu II. typu, kdy je často přítomna i nadváha, nejsou kalorická náhradní sladidla vhodná, protože v tomto případě je třeba skloubit stravu diabetickou s redukcní.“

Lucie: „Dobrý den. Můj strejda má cukrovku 1. typu, je na dietě a na inzulinu. Jak dalece by mu mohly uškodit občasné malé hříšky v podobě menšího kousku sladkého (např. kousek cukroví nebo buchta)? Děkuji.“

Králová Věra: „Dobrý den, dodržování diety je důležitou součástí léčby diabetu, proto záleží na tom, jak velké a jak časté hříšky jsou. Dodržování diety tak, aby hladina glykémie nekolísala je důležité i pro prevenci vzniku různých komplikací. Doporučila bych spíše poradit se přímo s ošetřujícím diabetologem Vašeho strýčka“

Martina Balážová: „Dobrý den, dovolte mi zhodnotit Vaše vystoupení v pořadu: jsem příjemně překvapená tím, jak prezentujete diabetickou dietu - jasně, moderně a konkrétním příkladem. Sama jsem diabetička a různé scestné "historické" názory nejrůznějších osob v různých pořadech či novinách mě znovu a znovu rozčilují. Proto mě těší, když slyším někoho, kdo není zatížen tím, co se doporučovalo před 20ti lety, ale prezentuje diabetickou stravu přizpůsobenou současnosti. Hodně úspěchů ve Vaší práci.“

Králová Věra: „Dobrý den, moc děkuji za milý mail a přeji hodně zdraví a úspěchu i Vám!“

Dagmara z Olomouce: „Mám zvýšený cukr, občas si dám bílé víno (suché). Má bílé víno vliv na cukr?“

Králová Věra: „Při konzumaci alkoholku dochází k výraznějším výkyvům glykémie, proto bych alkohol vhodný není. Raději proto případné zařazení alkoholu do jídleníčku konzultujte se svým diabetologem.“

Růžena Dobromyslová: „před nedávnem jsem si koupila müsli sušenky se spoustou semínek ovesných vloček a spustou dalších myslíte si že je to pro mě jako pro diabetičku dobrá volba, nehrozí mi nic?“

Králová Věra: „Vámi uvedené potraviny samozřejmě jíst můžete a můžeme říci, jsou vhodnější než běžné sušenky apod., ale přesto tyto potraviny patří mezi výrazné zdroje sacharidů, a proto byste měla i tyto potraviny do stanovené stravy započítávat.“

Jarka: „Dobrý den, moje otázka se sice nevztahuje přímo k tématu, ale využívám Vaší přítomnosti ve studiu a ráda bych se zeptala - máme 16měsíč.dcerku, snažím se ji vést ke zdravé výživě, kojila jsem do 10.měs.,vaříme zeleninkové polévky, drůbeží maso,někdy vepřové, zdravé sladkosti - mussli,suš.ovoce, i když nejsem zas úplně sriktní, všichni hřešíme,že. Je to těžké, základy např. u našich obou rodin jsou dosti jiné,ale.... Chci se zeptat,zda je nutné či od kterého věku dítěte se mohou jíst uzeniny - párky se sýrem, salámy suché jako poličan,herkules,vysočina nebo drůbeží šunky apod. /v nich zas bývá hodně mouky/,případně klobásy atd. Není to sice zrovna naše doména,avšak i k takové situaci např. u prarodičů může dojít.... děkuji“

Králová Věra: „Dobrý den, Vámi uvedené potraviny by dětem nejlépe neměly příjít na stůl. Děti do 1 roku by měly mít stravu neslanou. Ve věku batolecím se mírně přisluje, nicméně strava musí být nekořeněná a nedráždivá, což párky, klobásy a salámy naprosto vylučuje. Ani kdyby tyto potraviny vyřadil ze stravy dospělý, nebude mu ve stravě vůbec nic chybět. Patříb také mezi chuťově velmi výrazné potraviny, na které když si děti zvyknou hrozí navíc nebezpečí, že budou odmítat běžně kuchyňsky upravenou stravu“