Chat

Daniela Kolejková
Záznam chatu ze středy 25. října 2006
Nedvědová, Brno: „Jak poznat u pouličního stánku kvalitní burčák? Podle barvy, vůně,..?? Děkuji“
Daniela Kolejková: „Dobrý den, pro laika, ale někdy i pro odborníka, je poměrně složité poznat na první pohled, jestli burčák je opravdu kvalitní. Vodítkem může být celkový vzhled stánku,čistota, způsob skladování burčáku i to, zda nádoby, v nichž se prodává, jsou původní, nepoužité. Při ochutnávce by měl burčák vonět a chutnat po hroznech, mírně po kvasinkách a měla by být patrná i přítomnost oxidu uhličitého.“
Ilona němcová Brno: „Dobrý den. chtěla bych se Vás zeptat paní Kolejníková, jaký druh burčáku je zdravější (je burčák prospěšný našemu organismu?) pro náš organismus. je to bílý burčák nebo červený?“
Daniela Kolejková: „Dobrý den. Burčák je nápoj, který obsahuje především velké množství vitamínů B, proto je jistě našemu orgnismu prospěšný. Na tom, jestli jde o červený nebo bílý burčák příliš nezáleží.“
Franková: „Jaká je trvanlivost burčáku? V jakém prostředí má být skladován?“
Daniela Kolejková: „Trvanlivost burčáku je velmi omezená - vzhledem k tomu,že je to nápoj, jehož vývoj je poměrně krátký, měl by se konzumovat ihned. Sladování ani doma v ledničce mu co do kvality určitě nepřidá.“
Kubíková - Dvůr Králové: „Dobrý den paní Kolejková, chtěla bych se zeptat: existuje také "červený burčák"? Děkuji“
Daniela Kolejková: „Dobrý den i vám. Ano, existuje i čevený burčák, tak jako existuje červené víno.“
František Hanuš: „Dobrý den,chtěl bych vědět v jakých nádobách nejlépe převážet a uchovávat zralý burčák.Děkuji“
Daniela Kolejková: „Dobrý den. Nejlepší je burčák nepřevážet vůbec. A když už je to nutné, pak na nádobě zas tolik nezáleží - samozřejmě by měly být čisté nebo nepoužité. V každém případě je nutné dbát na to, aby nebyly úplně uzavřené, protože burčák je npoj, v němž neustále probíhá proces kvašení a pokud nádobu uzavřeme, mohlo by dojít dokonce k výbuchu láhve. Uchovávat burčák se nedoporučuje vůbec, je to nápoj určený k okamžité spotřebě.“
Ivana: „Dobry den. Slysela sem, ze kvasinky v burcaku pomahaji potlacovat vady pleti. Kdyz sem to skousela, tak mi to skutecne pomohlo. Chci se zeptat, jak se da tenhle ucinek nahradit, kdyz uz burcak neni. Jde to treba udelat nejak s drozdim? Dekuji“
Daniela Kolejková: „Dobrý den, věřím tomu, že vám burčák pomohl, asi je to tím, že obsahuje mimo jiné velké množství vitamínů B. Čím ho nahradit vám asi neporadím, zkuste to probrat s kosmetičkou nebo odborným kožním lékařem.“
Netopilová - Frýdek-Místek: „Hezky den přeji, mám takový dotaz: může burčák vyvolat alergickou alergii a jak se projevuje?? velice děkuji“
Daniela Kolejková: „I vám hezý den. Opravdu nikdy jsem o podobné alergii neslyšela, vyloučeno to ovšem samozřejmě není. Je to spíš otázka pro odborného lékaře.“
Tlach Bohumil, Trboušany: „Dobrý den, jak už jste odpovdala na trvanlivost burčáku, je to spíše doba, kdy začíná či "vře" (30min) tenhle stav je podle mě nazýván burčak. Jak hodně vídávám na stánkách, kde mají napsáno na cedulce BURČÁK, myslím, si, že vzhledem k tomu, že ten burčák tam mají stát od rána do večera, tak si nejsem jist, zda prodávají burčak, šťávu nebo řezák.Dekuji“
Daniela Kolejková: „Dobrý den, máte pravdu, doba, kdy jde o burčák, je opravdu omezena. Ale i zákon hovoří o určitých kritériích,která určují, kdy je možné nápoj burčákem nazvat a kdy ne - jde především o určité množství alkoholu obsažené v nápoji.“
Daniela: „Jak poznám, že je v prodeji pravý burčák“
Daniela Kolejková: „To poznáte jako laik opravdu těžko - doporučuji nápoj otestovat a bude-li vám chutnat (chuť má být po hroznech, kvasinkách a oxidu uhličitém), pak se nemusíte ničeho obávat.“
jana: „je pravda že burčák čistí krev? a že byse ho mělo vypít tolik, kolik má člověk krve?“
Daniela Kolejková: „Ano, to se skutečně traduje, jestli má toto tvrzení nějaký reálný základ skutečně nevím. V každém případě je burčák zdravý nápoj především pro vysoký obsah vitamínů.“
Michal: „dobry den cele redakci a hlavne Vam. Chtěl jsem s ezeptat jestli Burčak může pomoci proti určitym nemocem děkuji za odpověd pan Michal“
Daniela Kolejková: „Dobrý den pane Michale. Vaše otázka je spíše otázkou pro lékaře. Vzhledem k obsahu vitamínů může být burčák považován spíš za jakýsi podpůrný prostředek k upevnění odolnosti.“
jana: „Je při kontrole, při níž se zjistí nekvalita burčáku postižen prodejce - který o této skutečnosti neví - , nebo dodavatel burčáku? Děkuji.“
Daniela Kolejková: „Stejně jako při kontrole jakýchkoli jiných potravin (a burčák patří mezi potraviny) platí, že za bezpečnost prodávaného zboží - tedy zdravotní nezávadnost, jakost, označování, atd., zodpovídá ten, kdo ho tzv. uvádí do oběhu. Může to být jak výrobce, tak dodavatel, v jiných případech dovozce nebo distributor.I proto jsme hned na začátku burčákové sezony upozorňovali pordejce, aby si zajistili důvěryhodné dodavatele tak, aby věděli,že prodávají kvalitní burčák.“
Jakubíková: „Dobrý den. Moc by mě zajímalo jak se může člověk dostat k vašemu povolání, jaké musí mít vzdělání. Již dlouho mě tato práce láká, ale nevím čím začít. Mnohokrát děkuji“
Daniela Kolejková: „Dobrý den - to je dobrá zpráva pro nás :-)). Doporučuji podívat se na naše stránky www.szpi.gov.cz, kde je nabdka volných míst (a celá řada dalších zajímavých informací) a je tam i kontakt na náš inspektorát v Olomouci, kde byste se také mohla informovat.“
Zuzana Halířová: „prosím, pakliže je sedlina na dně láhve a kvašení tím pádem ukončeno jak dlouho se takový nápoj může konzumovat? má se v tomto případě uskladnit v lednici, či chladnu? Děkuji Zuzana H.“
Daniela Kolejková: „Uskladňovat burčák v chladničce je určitě vhodné. Pokud jde o konzumaci už "prošlého" burčáku - doporučuji vypít jej co nejdříve, pokud vám chutná.“
Petr Maděra: „Dobrý den, chtěl bych sdělit Vašim moderátorkám, že ač muž, necítím se názvem Vašeho pořadu diskriminován a rád na něj příležitostně koukám.“
Daniela Kolejková: „Vyřídím to ráda :-)))) Jistě to tým pořadu Sama doma potěší!“