Chat

Kvalita za peníze

Ivana Picková

Záznam chatu ze středy 31. května 2006

Jitka Mlčkovská, jitkao@centrum.cz: „Lze v současné době věřit rčení kvalita odpovídá penězům?“

Ivana Picková: „V absolutním smylu slova bohužel nikoliv. Obecně lze doporučit nenakupovat nejlevněší výrobky, alehledat poměr ceny a kvality, najít si svého výrobce, u něhož si můžete být jistá, že jeho kvalita vám vyhovuje. Obecně sice platí, že dražší věci jsou kvalitní, ale někteří výrobci někdy cenu zvýší, aniž by se zlepšila kvalita "inovují" pouze ceny.“

Kamila: „Co můžeme udělat proto aby výrobky své výrobky prodávali za cenu odpovídající kvalitě zboží?“

Ivana Picková: „Máme volnou tvorbu cen, takže jediný způsob je nakupovat zboží od jiného výrobce.“

Katka: „Dobry den, reklamovala jsem detsky hrnecek, protoze protekal kolem zavitu. Dostala jsem novy, tece stejne, zrejme to neni vada kusu, ale vyrobku jako takoveho. Mohu chit napodruhe vratit penize, ze mne zbozi nevyhovuje a to i bez paragonu, ktery mne nevratili zpet?“

Ivana Picková: „Pokud se jedná o opakovanou odstranitelnou vadu, musí se objevit potřetí. Ale pokud jde o vadu neodstranitelnou, pak je na Vás, abyste zvolila, zda chcete vrátit peníze nebo výrobek vyměnit (§ 622 občanského zákoníku). VeVaše případě se zdá, že jde o neodstranitelnou vadu.“

Lucie Michalcová: „když si koupím drahé boty budou kvalitnější než boty z tržnice??“

Ivana Picková: „Zcela jistě máte větší pravděpodobnost, že boty budou kvalitnější, ale určitě téměř jistotu, že nebude problém uplatnit reklamaci. V kamenných obchodech Vám prodejce nezmizí (pokud samozřejmě nezkrachuje) a pokud nebude dodržovat zákon, je lépe postižitelný.“

Kamila: „Co můžeme udělat proto aby výrobky své výrobky prodávali za cenu odpovídající kvalitě zboží?“

Ivana Picková: „Nakupovat tam, kde tu jistotu kvality máte a nechodit k obchodníkům, o nichž víte, že prodávají nekvalitní zboží.“

peta: „co to znamena kvalita za penize“

Ivana Picková: „Správný poměr ceny a kvality. Když Vám bude jedno, že "opékáček" za 2,80 Kč se Vám na ohni smrskne na škvarek, pak je to Vaše volba. Stejně jako jiného spotřebitele, který si za cenu o sto procent vyšší koupí opravdu špekáček vyrobený podle normy, který bude na ohni vonět a také chutnat jako masný výrobek ne jako "náhražka" z drůbežího separátu a přídatných látek (éček).“

Lucie Michalcová: „dobrý den chci se zeptat když budeme pořád jíst zdravá jídla budeme žít déle než kdybysme to střídaly s tučným??“

Ivana Picková: „Neexistuje recept na dlouhý věk. Odborníci říkají, že je třeba jíst všeho s mírou. I zdravý citron může Vaše zdraví poškodit, pokud ho budete jíst příliš mnoho... Existují určitá pravidla, ale obecně platí všeho s mírou.“

peta: „co to znamena kvalita za penize“

Ivana Picková: „Už jsem odpověděla.“

Jana: „Dobrý den,můžete mi prosím Vás zopakovat internet.adresu pro spotrebitele?Děkuji.“

Ivana Picková: „www.spotrebitele.info“

Kučera: „Minule jsem paní Picková poslouchal v rozhlase Vaši diskusi ohledně záruční doby na potraviny a nestačil jsem se divit Vašemu vyjádření, že i když si zákazník koupí rychlesekazící potravinu a pak ji nechá 10 hodin v autě v parném létě a potravina třeba zezelená, tak přesto má jít reklamovat. Stejně jako reklaomvat rozbalené maso (asi i částečně snězené) a tak. Nestačím se divit. Ale když vše, tak potom tedy vše. Rád bych po natankování v Brně a cestě do Prahy reklamoval kvalitu benzínu a chtěl vrátit peníze :-)) Když to půjde tak dál, tak si všichni budeme v prodejnách kupovat použité věci.“

Ivana Picková: „Je mi líto, co jste slyšel, ale obávám se, že tohle jsem skutečně neřekla. Naopak jsem tvrdila, že je problém v létě s rychlekazícími se potravinami, právě proto, že je problém je donést. Nicméně jsou prodejci, kteří v zájmu zachování svého dobrého jména přijímají reklamaci i podobných výrobků - třeba proto, že jde o stáleého zákazníka, o němž vědí, že je seriozní...“

Lenka: „Dobrý den,můžete prosím osvětlit slovo "křehčené" maso,používá se hlavně u krůtího a kuřecího masa.Děkuji.“

Ivana Picková: „Dobrý den, opravdu nevím, ptejte se prodejce, on je povinen Vás informovat o vlastnostech prodávaných výrobků.“

Martina: „Dobrý den,jak rozpoznat u mléčných výrobků např.jogurt ,že opravdu obsahuje takz.živou kulturu četla jsem že jogurt ,který má dlouhou dobu do kdy se má zpotřebovat určitě živou kulturu obsahovat nebude je tomu tak ? Děkujiza info.“

Ivana Picková: „Dobrý den, dozvíte se to z obalu. Je tam vždy uvedeno, z čeho je jogurt vyroben. Vždycky bych dala přednost jogurtu, který není trvanlivý.“

SYSLOVI@atlas.cz: „Jak muzu porovnat kvalitu 2 jogurtu?(Pribinak-Jogobela)Konzument je 1lete dite.Co je pro nej tedy lepsi?DEKuJI“

Ivana Picková: „Osobně bych nedala přednost ani jednomu. Ten první je hodně tučný, spíš bych dítěti nabídla jogurty českých výrobců, v nichž nejsou žádné přísady, ale opravdu jen živá kultura a mléko, případně ovocná příchuť, ale i tam bych byla obezřetná.“

Karel Kolínek: „Dobrý den, rád bych se zeptal, co si myslíte o kvalitě výrobků ve velkých obchodních řetězcích,například tzv. TESCO výrobky?“

Ivana Picková: „Nejsem příznivcem výrobků, kteřé řetězce nabízejí jako své značky. Mnohé z nich (a nevím, zda Tesco, tam si myslím, že není problém v tomto smyslu) neuvádějí totiž výrobce. Takže vy nevíte, zda kupujete oplatky vyrobené u nás či v Evropě, nebo někde v Asii. A znovu opakuji, že pojem kvalita je někdy subjektivní. Pro člověka, který milkuje pizzu, bude vyhovovat pizza šunka, jiný bude vědět, že to je nenižší kategorie šunky a dá přednost výběrové, pro oba bude pojem kvalitní šunka spojen právě s jeho oblíbeným výrobkem, byť objektivně nejkvalitnější je výběrová šunka (od kosti).“

TOMAŠ DRAPAL: „jaky nazor mate mna kvalitu vody normalne z kohoutku i balenou dekuji pracuji ve firme a zabivam se osmotickou vodou“

Ivana Picková: „Záelží na lokalitě, jak je tam voda kvaltiní. Obecně si myslíml, že jsme podlehli reklamě a mnozí z nás pijí stolní vodu, která je v podstatě totožná s tím, co nám teče z kohoutku. Nemluvím samozřejmě o minerálních vodách, ale lékaři je nedoporučují pít celodenně.“

E. Pavlíková, epavliko@fss.muni.cz: „Zohledňují ocenění jako "Aklasa" skutečnou kvalitu potraviny? Na základě čeho se takové ocenění uděluje?“

Ivana Picková: „Značka Klasa je udělována českým výrobkům, které splňují náročné požadavky na kvalitu. Včera jsem byla na vyhlášení Mlékárenského výrobku roku. Jeden z účastníků o těchto výrobcích s nadsázkou řekl, že se prostě dají jíst:-)) Majitelé značky jsou i po jejím udělení pod kontrolou.“

věra: „dobrý den jak poznám,že např uzenina ,která vypadá jako čistě tepelně zpacované maso-debrecínská pečeně,uzené moraské není právě zpracována pomocí injekcí,znáte kvalitní výrobce posluchačka od olomouce díky“

Ivana Picková: „Celkem dobré hledisko je cena, ale daleko víc bych doporučila najít si oblíbeného prodejce, u něhož máte jistotu, že Vám nabídne kvalitu. A nebývají to obvykle velké obchodní řetězce.“

Jana Čechová: „Dobrý den, je prodejce uzenin povinen informovat nás, jaké složení uzeniny mají (u pultového prodeje)? Jaké je ideální složení jogurtu pro malé děti?“

Ivana Picková: „1. Je povinen, na informace máte podle zákona o ochraně spotřebitele nárok. To, že to mnohdy prodejci ani nevědí, je druhá věc. Ale pokud to my spotřebitelé po nich nebudeme oprávněně požadovat, tak se to nezmění. 2. Živý jogurt bez želatiny, bez škrobu, čili ne s dlouhou trvanlivostí.“

Pavla Bergmannová: „V některých obchodních řetězcích (např. Hypernova) jsem si všimla, že u zlevněných potravin, kterým končí doba trvanlivosti, prodejci právě tato data přelepují. Myslím, že nepostupují správně. Jak proti tomu postupovat?“

Ivana Picková: „Přelepování data trvanlivosti je důvod pro podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Výrobky, na nichž je uveden datum spotřeby (hlavně mléčné), se po uplynutí tohoto dat NESMĚJÍ prodávat. Výrobky s prošlým datem trvanlivosti (trvanlivější výrobky) se prodávat po tomto datu mohou, ale odděleně a musí být uvedeno, proč jsou zlevněné!“

blankafd@seznam.cz: „Dobrý den, chci se zeptat, zda jsou "Smetanový jogurt z Valašska a Choceňský smetanový jogurt" opravdu kvalitní, nebo zda kupuji také jen soupor chemických látek. Děkuji“

Ivana Picková: „To najdete na obalu, pokud je na něm jen živá kultura a mléko, pak tam chemii nehledejte.“

Jindra: „Dobrý den, bydlím v Mariánských Lázních, a chtěla bych se zeptat, zda je možné prodávat i za cenu levnější prošlé zboží, třeba i 1 měsíc.V naší samoobsluze je to na denním pořádku, a i ceny stejného výrobku jsou na různých částech prodejny rozdílné?“

Ivana Picková: „Možné to je, ale pouze u výrobků s prošlým datem trvanlivosti, ne spotřeby. Prodávat lze pouze odděleně a musí se uvést důvod zlevnění, tj. že jde o prošlé zboží.“

Vašíčková Věra: „V posledních letech jsem měla pocit, že ztrácím chuť, protože jakékoliv potraviny (a především uzeniny, pečeivo a zelenina) co jsem kde koupila, byly absolutně bez chuti. Vím, že příčinou jsou výrobní náhražky, které výrazně ochuzují potraviny o chutě. Člověk má na talíři párek, ale pokud by měl zavázané oči, tak podle chuti nepozná, že se jedná o párek.... V uzenínách bývá maso nahrazováno sojou a želatinou a mdlá chuť zlepšována množstvím koření. U zeleniny to bývá zřejmě urychlený a bez sluníčka způsobený růst. V supermarketech nemohu najít např. rajče, které by vonělo a nechutnalo pouze jako nějaká mokrá hmota.... Stejně tak některé druhy pečiva jsou mazlavé a absolutně bez chuti...Zajímalo by mne, jaký máte názor na levná pečiva, které nabízí naše supermarkety (např. Tesco chléb za 9 Kč a pod). Jaké náhražky jsou v tomto pečivu a jak mohou škodit lidskému organismu.“

Ivana Picková: „Nekupuji, náhražky nevím, ale barva u tmavého pečiva se dosahuje třeba čekankou. Ale obecně se do základního čerstvého pečiva přídatné látky přidávat nesměji.“

Galasovská Broňa Bořenovice,: „Dobrý den, jak poznám jestli jogurty od firmy Danone jsou opravdu kvalitní? Děti je mají rády a většinou jiné nechtějí. Děkuji“

Ivana Picková: „Zkuste, střídání není od věci a podívejte se na obal.“