Chat

dr. Kolejková
Záznam chatu ze středy 17. května 2006
van.lenka@seznam.cz: „Dobrý den.Náš syn má LMD. Která Éčka vynechat v potravinách?“
dr. Kolejková: „Dobrý den, v tomto případě bude jistě nejvhodnější dotázat se vašeho ošetřujícího odborného lékaře.“
Katka: „Dobrý den, každý den piju 1l džusu který obsahuje E 202,211 a 242, muze to byt nejak škodlivé při každodenní konzumaci, co tyto E znamenají, Děkuji Katka“
dr. Kolejková: „Dobrý den, jsem přesvědčena, že žádné z těchto éček vás nijak neohrožuje. Chcete-li vědět více podrobností o tom, co tyto látky znamenají,doporučuji např. webové stránky www.szpi.gov.cz nebo webové stránky Státního zdravotního ústavu.“
Iva Benešová: „Dobrý den, paní doktorko, mám 8 a půl měsíčního syna, jeho strava je již pestřejší, přidáváme nové potraviny. Myslíte, že musím i nadále hlídat potraviny bez "E"?“
dr. Kolejková: „Dobrá den i vám, doporučuji konzultovat tuto otázku s vaším dětským lékařem, jistě tuto situaci dokáže lépe v konkrétním případě posoudit.“
divačka s veselí nad moravou: „dobrý den chtěla bych se zeptat jak působí éčka na náš organismus? děkuji za odpověd.“
dr. Kolejková: „Dobrý den i do Veselí, to je otázka na velmi dlouhou odbornou diskusi, obecně je používání éček tak přísně omezeno,že zdravý človek se nijak zvlášť znepokojovat jistě nemusí. Pdorobnější informace opět na webových stránkách, které jsem už uvedla výše.“
A.Smolivá: „Dobrý den. Rakovinotvorné účinky některých "éček" jsou prý vědecky prokázané (např. barvivo v krabích tyčinkách apod.). Co si o tom myslíte vy?“
dr. Kolejková: „To je právě to, o čem budeme za chvíli hovořit, právě to, o čem píšete je absolutní nesmysl, který zřejmě vznikl v souvislostí s E330=běžná kyselina citronová, a to spojením slov "krebsův cyklus" (je to proces k němuž díky této kyselině běžně dochází v živých organismech) a německého slova krebs, což česky znamená rakovina. Nemá to spolu vůbec nic společného, stejně tak jako to nemá nic společného s krabem“
V. Šustr: „kde bych sehnal na internetu ta Éčka, zajímalo by mne co jsou zač a jestly jsou nebezbečná“
dr. Kolejková: „Doporučuji www.szpi.gov.cz nebo stránky Státního zdravotního ústavu.“
filip: „dobrý den, rad bych se zeptat na konkretní éčko a to je Aspartam. Na netu jsem četl, že je celkem nebezpečné a přitom se vyskytuje ve většině nápojů. Děkuji za odpověď.“
dr. Kolejková: „Podívejtese rovněž nauvedené stránky, dovíte se více nebo se zkuste jejich prostřednitvím zeptat naší Potravinářské inspekce.“
K Frišová: „Dobrý den, proč mají tedy "éčka" takovou špatnou pověst? Kde se to vzalo?“
dr. Kolejková: „Těžko říci, původní snaha odobromíků byla naopak aditiva s mnohdy složitými nnázvy a vzroci laikům přiblížit.“
Blanka Kopínová, U Tržnice 857, 27711 Neratovice: „Dobrý den. Ráda bych se zeptala na potraviny obsahující "éčka" (jogurty...) pro děti. Konkrétně mám holčičku necelých 6 měsíců. Mám si dát na nějaké konkrétní pozor? Děkuji za odpověď a krásný den“
dr. Kolejková: „U některých mléčných výrobků je éčka také povoleno používat, opět doporučuji především číst informace na obalech nebo konzultovat s vaším děským lékařem.“
Petra D.: „Dobrý den, z dostupných informací je známo, že výrobci používají povolené přídatné látky, chtěla bych se zeptat, zda jsou tyto povolené látky zcela a úlně neškodné. Myslím, že i přes to, že jsou některé povoleny, nepatří zrovna k nejzdravějším - myslím tím například dusitany v uzeninách (E250) a fosfáty v tavených sýrech. Samozřejmě nevěřím poplašným mailům a letákům (např. o kyselině citronové) ale nevěřím, že syntetické látky jsou zcela neškodné. Dále bych se chtěla zeptat, zda jste se již setkala s knihou pana Ing. Syrového - Tajemství výrobců potravin a jaký máte na tuto knihu názor. Děkuji za Vaši odpověď“
dr. Kolejková: „Dobrý den i vám, knihu pana Syrového neznám, neznám ani autora. Pokud jde o zdroje skutečně zasvěcených a vědecky podložených informací, opět doporučuji Státní zdravotní ústav a paní ing.Winklerovou. Na SZÚ existuje Národní referenční laboratoř pro aditivní látky a jejich informce jsou naprosto seriozní.“
Zuzka: „Dobrý den paní doktorko, jsou u nás některá éčka zakázaná? Existují u nás pravidelné kontroly potravin, co obsahují (tedy i éčka)? Děkuji.“
dr. Kolejková: „Pro výobu potravin existují velmi striktní předpisy v celé EU, jimiž se musejí řídit. To, co je skutečně v potravinách obsaženo a v jakém množství průběžně i namátkovou kontrolou zjišťuje Potravinářská inspekce a také veterinrní správa.“
Jasana: „Dobrý den, doslechla jsem se že některá aditiva zhoršují astma. Je to pravda? Pokud ano, jaké jsou to látky a ve kterých potrevinách se vyskytují?“
dr. Kolejková: „I vám dobrý den, toto je opět specifický dotaz, opět - nebojte se zeptat vašeho odborného lékaře.“
Ester Ládová: „Co je to vlastně,, éčko,,?“
dr. Kolejková: „Milá Ester, éčka = populární označení aditivních nbeoli přídatných látek používaných při výrobě potravin - jsou to barviva, plnidla , konzervační látky, ale také antioxidanty a pro dplnění - patří mezi ně např. i vitamín C jako E300.“
Tatiána Ledková: „Dobrý den, jaké nemoci, či choroby mohou způsobit éčka? Děkuji za odpověď. Z pozdravem Tatiána Ledková“
dr. Kolejková: „Dobrý den, nevím o tom,že by samotná éčka mohla způsobit nějaké choroby.“
eva clarova: „dobry den, potravinam s ecky se vyhybam , davam prednost biopotravinam , proc cpou vyrobci temer do vseho e211 o nemz se vi, ze skodi , diky“
dr. Kolejková: „Dobrý den, nevím, proč se domníváte, že E211 škodí...podívejte se na webová stránky www.szpi.gov.cz nebo Státní zdravotního ústavu.“
Ivana Smetanová: „Dobrý den, prosím o vysvětleni, co je to "modifikovaný škrob", který se vyskytuje například v dětských přesnídávkách. Jde o to, že je vyroben z gen.modifikovaných surovin, nebo že jde jen o nějakou úpravu klasického škrobu? Děkuji a přeji pěkný den. Ivana Smetanová“
dr. Kolejková: „V žádném případě nejde o geneticky modifikovanou surovinu. V takovém případě by muselo být na etiketě uvedeno, že potravina obsahuje GM organismy nebo byla z GM surovin vyrobena.“
Zuzana: „Dobrý den paní doktorko, v minulých dnech se mi do ruky dostal papír, který varuje před konzumají určitých "E"ček. Jedná se například o E330 a E123, které mají být dokonce rakovinotvorné. Co je na tom prosím pravdy? Děkuji za odpověď.“
dr. Kolejková: „Dobrý den, to je právě ten leták, o němž jsme tu hovořili. Nevěřte ničemu, co je v něm uvedeno, jsou to skutečně vědecky nepodložené nesmysly.“
pawlasová lucie,mánesova 46,havířov,73601: „dobrý den,mám 3letou dceru,má suchou kůži,mají na to vliv éčka?“
dr. Kolejková: „Milá paní, dotažte se vaší kožní lékařky.“
Jindra: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat proč se dávají éčka i do multivitaminů pro děti od firmy Walmark?“
dr. Kolejková: „Dobrý den, bohužel nevím, o jaká aditiva jde, ale jsou to zřejmě látky, které nemohou pozitivní účinky multivitamínů nijak ovlivnit. Opět připomínám-např. vitamín C mnohdy najdete také pod označením E300.“
Markéta Š.: „Dobrý den,měla jsem doma takovou tabulku,kde je 5 skupin Éček, od dobrých až po špatné.Dá se podle toho orientovat? Protože některé ty ohrožující zdraví (ve skupině 5) jsou i v dětských potravinách,např.jogurtech apod.“
dr. Kolejková: „Milá Markéto, zřejmě jde o podobné informace jaké obsahuje dnes zmíněný leták. Znovu doporučuji odborně fundované zdraje, které jsem zde již několikrát uváděla.“
Martina, Bruntál: „Dobrý den paní doktorko, ráda bych věděla, kde bych našla seznam "eček" na internetu. Děkuji.“
dr. Kolejková: „Dobrý den, seznam najdete např. na našich stránkách www.szpi.gov.cz.“
Pánková: „Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli čim více je ,,éček,, v potravinách tím je potravina nezdravější?“
dr. Kolejková: „Dobrý den i vám, máte-li z éček takové obavy, čtěte pozorně údaje na obalech potravin a nakupujte výrobky bez aditiv.“
Kateřina Sodomková: „Dobrý den, právě jste uvedla, že v mléčných výrobcích se éčka nesmí vůbec používat,ale skutečnost je taková, že v tavených i tvrdých sýrech a také v jogurtech apod. se velmi často objevují. Jak tomu mám tedy rozumět? Děkuji za vysvětlení.“
dr. Kolejková: „Možná došlo k nedorozumění - nesmějí se používat v mléku, smetaně a některých dalších mléčných výrobcích. Podrobnosti najdete opět na našich webových stránkách www.szpi.gov.cz.“
sl. Vacková, Bílina: „Dobrý den. Mám nevyléčitelný zánět tenkého střeva - podezření na Chronovu chorobu. Chci se tedy zeptat, jak v tomto případě "éčka" ovlivňují zažívání a zda bych se jich měla vyvarovat? Ráda bych kupovala biopotraviny, i za vyšší cenu, ale bohužel ani v dalekém okolí mého bydliště nejsou v obchodech dostupné!!! Děkuji“
dr. Kolejková: „To je mi opravdu líto...je to opět velmi odborný dotaz, žádejte podrobná doporučení u vašeho odobroného lékaře. A pokud jde o disažitelnost potravin, možná by bylo dobréporozhlédnout se po blízkých prodejnách třeba na internetu.“
Petra D.: „Dobrý den ještě jednou, dívala jsem se na stránky szu a tam je uvedeno že co ce týče masa, mořských plodů a výrobků z nich, hje zakázáno používat barviva a přídatné látky. Minulý týden jsem zakoupila výrobek z kuřecího masa, který obsahova E250 dusitany. Jak mám jako spotřebitel reagovat? Je obsah látek nějak kontrolovaný? Mám dojem že vůbec nea spíše záleží na solidnosti výrobce (což je v dnešní době těžké). Děkuji za odpověď“
dr. Kolejková: „Dobrý den, jistě máte pravdu s tou solidností, ale potraviny se skutečně kontorlují i co do obsahu aditiv.“
M.Marková: „Dobrý den, ráda bych se zeptala, proč se u některých potravin, které mají uvedené složení ve více jazycích, objevují různé názvy. Př. v německy psaném složení jogurtu jsem objevila 3 "éčka", přičemž ve složení v českém jazyce není uvedeno ani jedno. Děkuji za odpověď.“
dr. Kolejková: „Výrobce může uvádět éčka jak v podobě kódu E+tři písmena, tak v poodbě jejich skutečného označení. Naši inspektoři navíc i tyto výrobky kontrolují a směrodatné pro český trh je to, co skutečně potravina obsahuje.“
Monika Komárková: „Dobrý den, mám ještě jednu otázku, na jogurty jsem se již ptala, ale našla jsem některé éčka i v kojeneckých přesnídávkách.Jak moc jsou pro dítě škodlivé. Domnívám se, že u kojeneckých přesnídávek jsou normy ještě nižší a tím pádem pro kojence neškodné.“
dr. Kolejková: „Limity pro používání konkrétních éček pro konkrétní potraviny jsou různé, vždy jde o co největší bezpečnost spotřebitelů. To se týká i dětské stravy, pro níž platí vůbec nejpřísnější předpisy.“
Lucie Šebková: „Dobrý den, říkala jste, že se musí všechny přidané E v potravinách uvést ve složení, ale už jsem se mnohokrát setkala s tím, že ve složení žádné E nebylo a ve složení ve slovenském jazyce dokonce několik. Jak je to možné? Děkuji za odpověď a přeji krásný den.“
dr. Kolejková: „Toto je stejný případ, jaký jsem uvedla před chvíli, jde o to, zda výrobce uvádí aditiva v E kódu nebo v plném názvu. Obojí je možné. Údaje na obalech musejí být v každém případě pravdivé.“
pawlasová lucie,mánesova 46,havířov,73601: „jsou škodlivé éčka i pro 10měsíční miminko?a co éčka v ovocných džusech?“
dr. Kolejková: „Milá maminko,konzultujte i tyto otázky s vaším dětským lékařem, jistě vám odpoví jak je tomu u vašeho miminka.“
Radana Janovská: „Dobrý den! Slyšela jsem něco o tzv. "černých" éčkách. Jaká éčka do této skupiny spadají? Děkuji“
dr. Kolejková: „Je mi líto, ale o žádných černých éčkách jsem neslyšela. Znovu doporučuji korektní zdroje.“
Denisa Kopecká: „dobrý den, moje dcera má 16 měsíců. Stále se pro ni snažím mezi potravinami hledat ty, co mají nejnižší počet "éček". Mám v tom pokračovat nebo to není nutné?“
dr. Kolejková: „Dobrý den, znovu doporučuji-zeptejte se vašeho dětského lékaře, ten ví nejlépe, co konkrétně vaší dcerce bude nejvíce vyhovovat.“
Filip: „Odpovíte mi prosím na váš názor na ASPARTAM?Děkuji“
dr. Kolejková: „Milý Filipe, pokud se nepletu, jedná se o sladidlo, podorbnosti zkuste vyhledat na www.szpi.gov.cz nebo tento dotaz prostřednicvím těchto stránek pošlete k nám na Potravinářskou inspekci. Podrobně vám odpovíme.“
Věra Rogulská: „Dobrý den, zajímalo by mě, proč se éčka dávají do potravin i když "nemusí". Proč najdu např. jogurt s několika éčky a jiný jogurt bez éček? Samozřejmě beru v úvahu i slovně vyjádřené přídavné látky. Děkuji za odpověď.“
dr. Kolejková: „To je otázka spíše pro výrobce, navíc u potravin je to tak, že aby mohl výrobce konkrétní potravinu nebo její typ či druh určitým způsobem označit, musí splnit určité předepsané podmínky. Ty jsou uveeny v příslušných právních předpisech. Chcete-li pdorobnosti, podívejte se na náš web např. do odkazu Právní předpisy a najděte si vyhlášku týkající se mléčných výrobků. I tady by se našla na váš dotaz odpověď.“
pawlasová lucie,mánesova 46,havířov,73601: „můj partner si dost často dělá čínské polévky,kde je E621,může to mít vliv na onemocnění žaludku?dost často ho pálí žáha.děkuji“
dr. Kolejková: „Důvody mohou být jistě různé, doporučuji kontakotvat lékaře a sdělit mu i tyto podorbnosti o stravovacích návycích.“
Támas Nadázdyová: „U nas v Madarsko se emulgétory nepoužívá, takže nevím, co to je. Zrovna sem zapla TV, tak já neví, co je to. Děkuje“
dr. Kolejková: „O aditivech se dovíte mnoho podorobností na již citovaném webu WWW.szpi.gov.cz.“
Pavla: „Říkala jste, že v mléčných potravinách se Ečka vůbec nesmí používat, ale nenašla jsem na trhu sýr, který by je neměl na obalu... (vč. dětských typu Kiddiboo)... ??? Rovněž v pribináčcích jsou uváděna... ???“
dr. Kolejková: „Dobrý den,i natuto otázku jsem už dnes odpovídala a odpověď upřesňovala. Prosím, pročtěte si zpětně opdovědi, díky.“
jijanemcova@seznam.cz: „Dobrý den, teď jste hovořila, že do mléčných výrobků se nesmí přidávat éčka. Já jsem si ale koupila jogurt v Plusu a ten těch éček obsahoval několik.Byl to jogurt pro děti od Firmy Alpa a obsahoval např. 104,110,122,124,131,1321476...“
dr. Kolejková: „I totoje stejný dotaz, odpověď už byla upřesněna. Podívejte s eprosím také na už zodpovězené otázky, díky.“
DiS.Lomoznikova: „Hezký den, není-li E 330 rakovinotvorné nemusím se tedy bát podávat ho v potravinách například batoleti,že?“
dr. Kolejková: „I vám hezký den, E330 je skutečně kyselina citronová, pokud jde o vaše miminko, ujistěte se u vašeho pediatra, ale obecně jde o antioxidant.“
eva clarova: „zdravim, prave jste rekla, ze do mlecnych vyrobku se ecka nesmeji pouzivat-jak je tedy mozne, ze jogurt zn. PRINCE se jimi jen hemzi, nebo jogurt neni mlecny vyrobek. v jedne vyrobne lahudek, kam se chodi skolit i potravinarsti ucnove, mistrova pridava konzervanty odmerujic je hrstmi -diky za odpoved“
dr. Kolejková: „Hm, pokud tomu tak skutečně je, rádi se za paní mistrovou vypravíme na kontrolu. Jen nám dejte vědět, kde se takové praktiky konají...“
Ing.Tesarčíková Daniela: „Vážená paní doktorko, říkala jste, že mléčné výrobky nesmí éčka obsahovat a co potom jogurty, do kterých se přidává stabilizátor, který několik éček obsahuje, ovocné složky, které také éčka (barviva, stabilizátory )obsahují“
dr. Kolejková: „Vážená paní inženýrko, i vás poprosím-podívejte se na odpovědi níže, už jsem se pokusila tuto otázku upřesnit. Nejedná se o VŠECHNY mléčné výrobky, ale NĚKTER0, především mléko jako takové, smetnu atd.“
Šárka: „dobrý den,chci se zeptat na éčka obsažena v dětských bonbonech např. jojo. Je jich tam celkem pět což mi připadá moc. Je to pro mé dítě nebezpečné?Mám se jich raději vyvarovat? Děkuji“
dr. Kolejková: „Přčedevším vám také odporučím podívat se na odborné zdroje a se třeba oradit s dětským lékařem.“