Chat

Jitka Sluková a MVDr. Petr Šatrán Ph.D.
Záznam chatu z pondělí 15. května 2006
Jana: „Dobrý den, chtela bych se zeptat, zda je pravda, ze se v nemecku objevila tato chripka i ukocek, a ze se muze nakazit i jyny druh zvirat, který prijde s toutou kockou do styku? Je ohrozeno i maso? dekuji za odpoved jana z Liberce“
Jitka Sluková a MVDr. Petr Šatrán Ph.D.: „Ano, je pravda, že byl potvrzen přenos vysoce patogenní ptačí chřipky H5N1 i na jiné živočišné druhy. Konkrétně v Německu to bylo u koček. Nebyl ale zaznamenán přenos z kočky na další savce. Nákaza byla vždy v souvislosti s přímým kontaktem zvířete s infikovanými ptáky. V tomto případě tato kočka žrala uhynulé ptáky a proto došlo k přenosu. Maso z drůbeže není v současnosti ohroženo, vždy se jedná o spojitost výskytu ptačí chřipky u volně žijících ptáků s kontaktem s těmito ptáky.“
Paní Dobrodská: „Vyrábí A klasa jenom uzeniny? Předem děkuji“
Jitka Sluková a MVDr. Petr Šatrán Ph.D.: „Značka Klasa se uděšluje celkem v deseti kategoriích. Maso a masné výrobky,mléko a mléčné výrobky, pekárenské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, lahůdky apod. Kategorie i počty výrobků, včetně informací o porducentech najdete na www.szif.cz, v rubrice Propagace domácích potravin.“
Míla: „Exixtuje nějaká internetová stránka, kde by byl uveden přehled, které výrobky mají tuto značku udělenu!? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.“
Jitka Sluková a MVDr. Petr Šatrán Ph.D.: „www.szif.cz, rubrika Propagace domácích potravin, Seznam výrobků Klasa. Můžete si vybrat třídění třeba dle kategorií, dle data udělení značky, dle regionů...“
Monika: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat.Je možné se nakazit nejen z drůbežího masa, ale také z vajíček?Někde jsem slyšela, že nakažená drůbež přestane snášet vajíčka.“
Jitka Sluková a MVDr. Petr Šatrán Ph.D.: „Virus se nachází samozřejmě i vejcích, ale že by jste se touto cestou nakazila vám u nás nehrozí, protože naše chovy a všechny chovy v EU jsou přísně kontrolovány. Navíc prvním příznakem onemocnění u ptáků je zastavení snůšky. Toto riziko je třeba mít na paměti především při cestách do zahraničí, především na Asijský kontinent. V případě že by jste do této oblasti vycestovali, platí zásada konzumovat pouze tepelně zpracované potraviny, u vajec to znamená uvařená natvrdo.“