42 minut

18. května 2020

Obsah dílu

Penzion jako malovaný — Zapomenutí hrdinové — Od krys k netopýrům

Části dílu

00:57
Penzion jako malovaný
    Od nástupu na Hrad se nepřizpůsobuje pravidlům kancléř Vratislav Mynář, ale pravidla se přizpůsobují jemu. Dokonce i prezident časem upustil od své podmínky, že musí mít bezpečnostní prověrku, protože pan Mynář ji od Národního bezpečnostního úřadu nezískal. Během karantény si udělal zabijačku a pak národ pobavil historkou o praseti, které se muselo narychlo sníst. Ale mnohem vážnější jsou jeho dotační delikty. V následující reportáži dokazujeme, že dotační pravidla u penzionu v Osvětimanech porušil ještě víc, než jak zjistily úřady. Je to černé na bílém, ale pan Mynář dál tvrdí, že nic neporušil. Natáčely reportérky Jana Neumannová a Adéla Paclíková.
    18:16
    Zapomenutí hrdinové
      Přesně před 75 lety se do Československa začali vracet vojáci československé zahraniční armády. Byly mezi nimi tisíce bojovníků z Podkarpatské Rusi, kteří na začátku války uprchli do Sovětského svazu. Skončili nejprve v gulazích a až potom se dobrovolně hlásili na frontu. Dnes jejich příběhy skoro neznáme. S jedním z posledních žijících veteránů natáčeli reportéři Šárka Kuchtová a Tomáš Vlach.
      29:20
      Od krys k netopýrům
        Ve středověku se věřilo, že za mor mohou Židé, kteří trávili studny. Španělská chřipka přišla v době, kdy jsme slavili vznik státu, tyfus řádil hlavně v koncentračních táborech. Pohled do dějin ukazuje, že s epidemiemi žijeme dlouhá staletí a že po nich nemusí nastat žádná pohroma. Natáčel reportér David Vondráček.
        Přehrát celé video
        Stopáž41 minut
        Další díl
        25. května 2020

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám