41 minut

26. srpna 2019

Obsah dílu

Hadí pomoc — Mordování Kryla — Oheň a trest

Části dílu

01:02
Hadí pomoc
    Poslední den ve funkci udělal dnes už bývalý ministr kultury Antonín Staněk několik překvapivých rozhodnutí. To nejzajímavější se týká Hadích lázní v Teplicích, kterým odebral památkovou ochranu. Pomohl tím kontroverznímu podnikateli ze severních Čech Jaroslavu Třešňákovi, který byl významným sponzorem prezidentské kampaně Miloše Zemana. V jeho podnikatelské minulosti je spousta stínů, o které se zajímali reportéři David Havlík a Hanuš Hanslík.
    15:52
    Mordování Kryla
      Poprvé na sebe výrazněji upozornil písní Bratříčku zavírej vrátka, reagující na vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, která uspěla v tehdejší hudební rozhlasové hitparádě nazvané 14 na houpačce. Samozřejmě mluvíme o Karlu Krylovi. Je tak slavný, že už o něm víme skoro všechno. Ale jednu méně známou historii objevil Ivan Bareš. Jeho krátkou spolupráci s Divadlem na Vinohradech, ze které se zachovaly autentické nahrávky. Podívejte se na reportáž.
      27:53
      Oheň a trest
        Vzácný kostel ze šestnáctého století v Gutech na Třinecku zmizel ze světa před dvěma lety po útoku žhářů. Replika, která má vzniknout na jeho místě, se ještě ani nezačala stavět. Mnoho lidí doufalo, že touto dobou už bude vyrůstat. Všichni tři pachatelé mezitím sedí ve vězení. Osm let si odpykává i jedenadvacetiletý Jakub Hurník, který se domnívá, že k případu přišel jak slepý k houslím. Jeho vinu ale potvrdil naposledy i nejvyšší soud. Natáčela Silvie Kleková.
        Přehrát celé video
        Stopáž42 minut
        Další díl
        2. září 2019

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám