40 minut

5. listopadu 2018

Obsah dílu

Dům duchů — Pochybná vakcína — Doma hrdinové, v Rusku vrazi

Části dílu

00:59
Dům duchů
    Ústav pro studium totalitních režimů je už od svého vzniku institucí, která rozděluje. Pro spoustu lidí je poznávat totalitní minulost nepohodlné, někteří ji dokonce odmítají nazývat totalitní. Poslední spor symbolicky znázorňuje budova ústavu na pražském Žižkově, která je bez fasády a připomíná strašidelný dům duchů. Její rekonstrukce se zasekla hned na začátku, přitom vedení ústavu se kvůli předchozí kritice projektu zbavilo své ekonomické ředitelky. A není jediná, někteří zaměstnanci tvrdí, že vedení šikanuje politicky nepohodlné badatele. Natáčela Jana Neumannová.
    14:57
    Pochybná vakcína
      Fakultní nemocnicí v Ostravě otřásly nedávno personální čistky. Ředitel, donedávna řadový lékař bez řídicích zkušeností, zato se silnou podporou ministra zdravotnictví, musel po tlaku rezignovat. Mezi lékařskými odborníky i poslanci se teď ale nahlas mluví o dalším skandálu, který šetří i policie. Jde o pochybnou léčbu, která neměla povolení úřadů a jak jsme zjistili, nebyla navíc zadarmo. Natáčela Silvie Kleková.
      27:14
      Doma hrdinové, v Rusku vrazi
        Legionáře většinou ctíme jako hrdiny, kteří se ve vzdálených koutech Ruska prali o Československý stát. Jenže Rusové je mnohdy vnímají jako nepřátele, a proto nepodporují symboly, které je připomínají. Přes čtyři tisíce se jich domů nikdy nevrátilo. Pokud jsou pohřbeni, jejich pomníky jsou často v dezolátním stavu a stávají se beztrestným cílem vandalů. O československých legiích v Rusku natáčel Tomáš Vlach.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        12. listopadu 2018

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám