Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Staré kočáry a vozidla

Staré kočáry a vozidla Píše se rok 1895 a vysokomýtská karosárna Sodomka začíná psát svou historii. Její zakladatel Josef Sodomka začíná vyrábět kočáry a vozidla. Jenže pak se firmě nedařilo a byla nutná změna: Sodomkové se přeorientovali na automobilové karoserie. Majstrštykem byla pak řada vozů Aero 50 Dynamik. Z původních sedmi jich zůstali jen dva a Sodomkovi jeden z nich získali. Stálo je to hodně úsilí i peněz. Nový Dynamik ale díky tomu může znovu ožít a vydat se na veteránskou projížďku.

MapaStaré kočáry a vozidla
videoKarosárna
...
video video

Karosárna

Vraclav

Vraclav Psal se rok 1108, kdy kníže Svatopluk vydal pokyn. Pokyn zásadní, který zněl: vyvraždit rod Vršovců, jednoho z nejvlivnějších rodů vedle Přemyslovců. Na tři tisíce lidí přišlo tehdy o život, alespoň to tvrdí kronika, a my se podíváme na místo, kde k tomu všemu došlo. Vraclav, kousek od Vysokého Mýta nás přivítá v první reportáži plné zajímavého vyprávění a historických příhod, třeba o artézském pramenu.

MapaVraclav
videoVraclav
...
video video

Vraclav

Žamberk

Žamberk Vynálezce hromosvodu nebo taky bleskosvodu Václav Prokop Diviš se narodil ve městě, které představuje vstupní bránu Orlických hor. To město se jmenuje Žamberk a právě tady se chudým rodičům Anně a Janovi Divíškovým malý Václav. I on nosil původně jméno Divíšek, a protože šlo o talentovaného studenta, brzy se vypracoval. První reportáži zajedeme právě do Žamberka a životních peripetiích Prokopa Diviše si budeme povídat.

MapaŽamberk
videoŽamberk
...
video video

Žamberk

Kunvald

Kunvald V Orlických horách narazíte na město Kunvald. První zmínky o něm pocházejí už z roku 1363, kdy bylo ještě horskou osadou. Město, které bývá označováno jako kolébka jednoty českobratrské, proslavil především Petr Chelčický. My se vypravíme po naučné stezce a začneme u pomníku Jana Amose Komenského, narazíme na boží muka a řekneme vám něco o chalupníku Janu Heclovi.

MapaKunvald
videoKunvald
...
video video

Kunvald

Mlýn v Písečné

Mlýn v Písečné V roce 2005 byla oceněna jako nejkrásnější vesnice roku. Ale nejen kvůli tomu jsme se sem vypravili. Mají tu totiž starý mlýn – podle listin už z roku 1596. Písečná, o které budeme mluvit, se tak chlubí nejen svou krásou, ale i historií. My vám ukážeme, jak takový mlýn funguje. Dnešní majitelé, manželé Maarovi před deseti lety koupili neobyvatelnou ruinu a ve spoustě harampádí našli zachovalé mlýnské vybavení. Rozhodli se proto mlýn zachránit a zrenovovat. Jak se jim to povedlo, posoudíte sami.

MapaMlýn v Písečné
videoMlýn v Písečné
...
video video

Mlýn v Písečné

Další stránky:« 12 13 14 15 16