Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Podkarpatský kostelík

Podkarpatský kostelík Obydlí, které příbytkem bychom nazvati mohli. Netradiční čeština předurčuje i netypičnost stavení, která jsme navštívili. Ručně upravované dubové trámy, jež bylo nutno zakonzervovat hovězí krví, udusaná hlína, která se tak dvakrát ročně polila vodou. Strohost vybavení, žádné lavice. Tak tolik naše první pozvánka – do podkarpatského kostelíku v Dobříkově – dřív symbolu chudoby, který se dokonce stěhoval i z místa na místo.

MapaPodkarpatský kostelík
videoPodkarpatský kostelík
...
video video

Podkarpatský kostelík

Přírodní rezervace Peliny

Přírodní rezervace Peliny Přírodní rezervace Peliny. Možná jste o ní neslyšeli, možná jste tam ještě nebyli. Zamiřte spolu s námi do Chocně. Rezervaci založil po roce 1948 botanik Karel Domin. Podivný název Peliny vypovídá o tom, že právě tady byl ve 14. století Pelův mlýn. Ten dnes vystřídal osmihektarový přírodní skvost s víc než 40 druhy rostlin a letitými dřevinami.

MapaPřírodní rezervace Peliny
videoPřírodní rezervace Peliny
...
video video

Přírodní rezervace Peliny

Litice nad Orlicí

Litice nad Orlicí Drslavicové – rod, který koncem 13. století zbudoval nad Divokou Orlicí hrad. Vlivnou měrou a rukou důležitou o jeho podobě pak rozhodl Jiří z Poděbrad. Hrad získal jako sedmiletý, jako dospělý se rozhodl ho přestavět. Prý tady nechal ukrýt i korunovační klenoty a další prý… Prý se tady tenhle český král i narodil. Podle pověsti tady pobýval i neposlušný kněz Václav Koranda. A kdeže se budeme s kamerou pohybovat? V Liticích nad Orlicí.

MapaLitice nad Orlicí
videoLitice nad Orlicí
...
video video

Litice nad Orlicí

Zámek Nové Hrady

České Versailles nebo český Schönbrunn – predikáty, které byly přiřazeny zámku v Nových Hradech. Patří manželům Kučerovým, kteří budou našimi posledními nedělními hostiteli. Ti na něm spolu se svými dětmi tráví všechen čas. A výsledky přicházejí. Krásný zámek je jako z pohádky. V prostorách barokní panské sýpky se Kučerovi rozhodli pro Muzeum cyklistiky. Vysoká kola mají dnes už hodnotu historickou, jediný zachovaný favorit z první výrobní série i hodnotu sběratelskou. Fotky, řidičáky, zvonky – prostě všechno, co k cyklistice patří.

MapaZámek Nové Hrady
videoZámek Nové Hrady
...
video video

Zámek Nové Hrady

Umělecký řezbář

Umělecký řezbář Původní profesí od černého řemesla – a dnes – umělecký řezbář z Lanškrouna, který ze dřeva umí vyřezat snad úplně všechno, i když se k řezbařině dostal až po vojně. Začínal u betlémů a teď už vytvarovává i marionety, flašky (ovšemže dřevěné) nebo i perníkové formy.

MapaUmělecký řezbář
videoŘezbářství v Lanškrouně
...
video video

Řezbářství v Lanškrouně

Další stránky:« 12 13 14 15 16