Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Mlýn

Mlýn Hodně vody proteklo Radotínským potokem od doby, kdy na něm vyrostl v Chotči mlýn. Vybudovala si ho zřejmě vrchnost na svém panství, v druhé polovině 18. století ho koupil Václav I. Veselý a od té doby tu obilí nemlela jiná rodina. Současní majitelé jsou už sedmou generací rodu a kromě toho, že vás nechají nahlédnout, tu taky pečou chleba. Připomeneme si, jak se mlýn v průběhu času měnil, jaký osud potkal majitele po únoru 1948, a prohlédneme si jejich království. A pak taky budeme sledovat, jak se zdejší chlebíček rodí. Dozvíme se, kolik dřeva se spotřebuje na roztopení pece, jak dlouho trvá příprava i samotné pečení. A navíc na cestu dostaneme i recept.

MapaMlýn
videoMlýn
...
video video

Mlýn

Staré Hrady

Staré Hrady Pátrání v historii hradu a zámku Staré Hrady by bylo dlouhým a zajímavým čtením. Na původní tvrzi tu vládli templářští rytíři, po nichž prý v podzemí zůstal vzácný poklad. Jedním z pánů zde byl i nejvyšší písař zemských desek Smil Flaška z Pardubic a po bitvě na Bílé hoře se Staré Hrady staly součástí Šťastné země vévody Albrechta z Valdštejna. Ve dvacátém století ale celý areál poněkud chátral a kdo ví, jaký by byl jeho osud, kdyby se ho neujali manželé Sukovi. Díky jejich snažení se můžeme vydat prozkoumat už zmiňované podzemní prostory, kterým dnes vládnou pohádkové postavičky, ale prohlédneme si i hradní a zámecké komnaty. Nakoukneme do pracovny, ložnice, projdeme velkou loveckou chodbu. A na chvíli se přeneseme i do časů habsburské monarchie.

MapaStaré Hrady
videoStaré Hrady
...
video video

Staré Hrady

Prachovské skály

Prachovské skály Co bychom se báli na Prachovské skály…“ Tuhle písničku asi nezná jen málokdo. A Prachovské skály jsou na tom s věhlasem podobně. Kdo se jich nebojí, může vyrazit společně s námi na pořádnou túru. Přidáme i pár zajímavostí z historie. Prachovské skály bývaly majetkem českých králů, později pak významných šlechtických rodů. Po bitvě na Bílé Hoře je jako odměnu získal rod Schliků a tomu oblíbená turistická oblast patří, s výjimkou několika desítek let v minulém století, dodnes. Turisté se mohou vydat po dvou značených prohlídkových okruzích. Vyrazit se dá z místa, kde Klub českých turistů postavil v roce 1924 chatu, jejíž předchůdkyní byla vůbec první restaurace ve skalách vybudovaná na počátku 20. století. A co nás čeká? Krásné výhledy, zajímavé skalní útvary a kouzelná příroda.

MapaPrachovské skály
videoPrachovské skály
...
video video

Prachovské skály

Hrad Pecka

Hrad Pecka Hrad Pecka dnes mnozí nazývají perlou Podkrkonoší. K záchraně stovky let starého šlechtického sídla přispěli lidé z podhradí, kteří se pustili do opravy, ale taky sem nanosili spoustu zajímavých předmětů a zřídili muzeum. Hrad byl založen zřejmě už ve 13. století. Podle posledních výsledků bádání historiků je docela možné, že u jeho zrodu stál sám český král Přemysl Otakar II., který mu dal za úkol chránit kolem vedoucí obchodní stezku a taky nedaleké zlaté doly. Jedním z nejznámějších hradních pánů byl Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, který se sem přiženil na počátku 17. století. Psal tu své knihy, skládal svá hudební díla, Pecka se za jeho časů stala kulturním centrem. Bohužel zažila také smutný konec pana Kryštofa. Právě tady byl totiž zatčen a posléze spolu s dalšími českými pány popraven na Staroměstském náměstí.

MapaHrad Pecka
videoHrad Pecka
...
video video

Hrad Pecka

Trpaslíci

Trpaslíci Za postavičkami známými z pohádek a taky ze zahrádek se vypravíme do muzea v Jičíně. Právě tam probíhá výstava trpaslíků, která nám umožní nahlédnout do jejich světa. Zjistíme, že asi nejslavnějším výrobcem u nás byla keramička Maresch z Ústí nad Labem, která své pidimužíky na počátku 20. století vyvážela do celého světa. Mezi sběrateli právě jejich výrobky patří k vyhledávaným kouskům. Při procházce výstavou si uvědomíme, že malý mužíček s červenou špičatou čepičkou se zabydlel snad všude, na hrncích i ozdobných předmětech. Na zahrádky ho přivedlo v polovině 19. století rozšíření pověstí o tom, že je dokáže chránit. Ale najdeme ho i mezi uměleckými díly. Tak například v dílně slavného Matyáše Bernarda Brauna vznikl soubor, který můžete obdivovat v zámeckém areálu v Kuksu. A Kurt Gebauer je mimo jiné autorem návrhu na největší plastiku trpaslíka na světě.

MapaTrpaslíci
videoTrpaslíci
...
video video

Trpaslíci

Další stránky:« 2 3 4 5 6 »