Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Bělá pod Bezdězem

Bělá pod Bezdězem Město Bělá pod Bezdězem mělo původně vyrůst přímo pod hradem, který má ve svém názvu. Jenže tam byl nedostatek vody, a tak se nakonec začalo budovat dál. Až u říčky Bělá, poblíž Mnichova Hradiště. Psal se rok 1304 a jméno dostalo Nový Bezděz. Jenže to se neujalo a tak došlo ke změně na nám známé. Město, které se později stalo vstupní branou do Máchova kraje, je dnes oblíbeným výletním místem. My si prohlédneme místní zámek, z jehož sklepení měla údajně vést tajná chodba až k už zmiňovanému panskému sídlu a porozhlédneme se taky po kraji z výšky.

MapaBělá pod Bezdězem
videoBělá pod Bezdězem
...
video video

Bělá pod Bezdězem

Husí cesta do Doks

Husí cesta do Doks Stará Husí cesta je historickou významnou obchodní stezkou, která spojovala Úštek a Doksy. Vedla po soustavě skalních hřbetů a jejím ústředním bodem byl a dodnes je kamenný útvar zvaný Husa. Dá se předpokládat, že trasa je pojmenována právě podle tohoto vrchu. V průběhu staletí svou tvář ale měnila. Z obchodní cesty se stala stezka turistická, někde se prodloužila, místy naopak zmizela. Tak jako u Dřevčic ve městě Dubá. Ještě nedávno se zdálo, že zdejší větev cesty bude navždy ztracena. Před pár lety se však místní partička nadšenců chopila nápadu obnovit ji vysázet v ní překrásnou alej. A my vám ukážeme, jak se jim to podařilo.

MapaHusí cesta do Doks
videoHusí cesta do Doks
...
video video

Husí cesta do Doks

Hrad a klášter Sloup

Hrad a klášter Sloup Sloup v Čechách na Českolipsku proslavily různé stavby ve skalách. Nedávno jsme společně navštívili kupříkladu kamenné divadlo nebo kapličku v Modlivém dole. Nejznámější je ale místní hrad. Historici předpokládají, že první pevnost na mohutném kamenném bloku vznikla už před rokem 1300. Nejstarší písemné zmínky o ní pocházejí z roku 1324, kdy se stala sídlem Čeňka z Birkensteina. O šest let později už tento muž používal predikát ze Sloupu. Později se pak další z místních pánů pokusil ve skalách vybudovat klášter. Společně se podíváme, co se tam z minulých časů dochovalo.

MapaHrad a klášter Sloup
videoHrad a klášter Sloup
...
video video

Hrad a klášter Sloup

Hrad Sloup

Hrad Sloup Přestože jeskyně coby lidská obydlí máme spjaty s pravěkem, oblibě se těšily i později. V 18. století si jednu takovou nechal u Sloupu v Čechách v pískovci vysekat zahradník a brusič optického skla Samuel Görner, který se rozhodl pro poustevnický život. Jeho kamenné přístřeší se dochovalo dodnes a patří k vyhledávaným turistickým cílům. V krajině kolem téhle severočeské obce ovšem najdeme staveb vytesaných do skal celou řadu. Společně se vydáme kupříkladu ke kapličce v Modlivém dole, kam rád jezdíval i císař Ferdinand Dobrotivý, nebo do unikátního letního divadla. A nemineme samozřejmě ani známý a nepřehlédnutelný hrad.

MapaHrad Sloup
videoHrad Sloup
...
video video

Hrad Sloup

Blíževedly

Blíževedly Obec Blíževedly na Českolipsku vznikla podle historických pramenů někdy ve 13. století. Najdeme v ní několik pamětihodností. Možná překvapivě je jednou z nich místní nádraží. Bylo postaveno v roce 1888 a loni zvítězilo v anketě o to nejhezčí u nás. Minout rozhodně nemůžeme barokní sloup Nejsvětější Trojice z roku 1714. Stojí uprostřed náměstíčka, ze kterého je to už jenom kousek k první ze dvou zřícenin v okolí vesničky. Hrad Hřídelík byl založen na pískovcové skále v druhé polovině 12. věku a byl správním centrem oblasti. Později byl dokonce používán jako vězení pro provinilé kněze odsouzené církevním soudem pražské arcidiecéze. Od husitských válek krajině dominoval hrad Ronov. Vydáme se i na procházku po takzvané Husí cestě a pokusíme se zjistit, co měla společného s legendárním géniem Járou Cimrmanem.

MapaBlíževedly
videoBlíževedly
...
video video

Blíževedly

Další stránky:1 2 3 4 5 »