Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Zámek v Chanovicích

Zámek v Chanovicích Ve čtrnáctém století zde stálá dřevěná tvrz, která sloužila jako sídlo rodu Chanovských z Dlouhé vsi. Zakladatel rodu se rozhodl přestavět ji v kamenný hrad s masivním bezpečnostním příkopem. Prý se ho pokusil dobýt i Žižka, ale místo toho tam na kameni vyseděl jen důlek. Proč důlek? A kde se podle pověstí ukrývá pověstný chanovický hradní poklad? V první reportáži z jižních Čech se dozvíte nejen to, řeč bude i o lidových řemeslech.

MapaZámek v Chanovicích
videoZámek v Chanovicích
...
video video

Zámek v Chanovicích

Rašeliniště

Rašeliniště V první zóně Šumavského národního parku se rozkládají rozlehlá rašeliniště. Jsou vlastně jakýmisi pamětníky doby ledové. Vznikala někdy před deseti tisíci lety. A do dnes vydávají vzácné poklady v podobě konzervovaných těl živočichů a rostlin. Proto se jim říká přírodní archivy. Kdysi tu bývala tundra a i dnes je to znát. Kruté zimy a velmi krátká vegetační sezóna.

MapaRašeliniště
videoRašeliniště
...
video video

Rašeliniště

Hrad Švihov

Hrad Švihov První minuty strávíme na vodním hradě Švihov v malebném koutu Pošumaví nedaleko Klatov. Asi nejvíc jej v minulosti proslavil Půta Švihovský, svého času nejvyšší sudí Království českého. Ovšem významnou událostí bylo i to, že na Švihově přenocoval císař Rudolf II. Velkou slávu Švihovu jistě přinesla i Libuše Šafránková a její Popelka, která se tu natáčela.

MapaHrad Švihov
videoHrad Švihov
...
video video

Hrad Švihov

Hrad Velhartice

Hrad Velhartice Na půli cesty mezi Sušicí a Klatovy stojí hrdý gotický hrad Velhartice. V minulosti se tu vystřídala řada majitelů. Velhartice asi nejvíc proslavil Bušek z Velhartic či Menhart z Hradce, za jehož vlády zde byly ukryty korunovační klenoty. A do chalupy v podhradí zase jezdíval Jan Werich.

MapaHrad Velhartice
videoHrad Velhartice
...
video video

Hrad Velhartice

Chudenice

Chudenice V tichém koutu Pošumaví, kousek od Klatov, leží městečko Chudenice. Zajímavé je hlavně tím, že v jeho okolí najdete několik rezervací a chráněných území. V roce 1996 bylo taky Chudenicko vyhlášeno takzvanou krajinnou památkovou zónou. A co konkrétně tam můžete navštívit? Třeba rozhlednu s půvabným jménem Bolfánek, anglický park s empírovým zámečkem a především Americkou zahradu - arboretum, které tu světlo světa spatřilo už v roce 1842.

MapaChudenice
videoChudenice
...
video video

Chudenice

Další stránky:« 23 24 25 26 27