Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Skříňový betlém

Skříňový betlém Tři metry dlouhý, skoro stejně široký a metr a půl hluboký. O čem je řeč? O skříňovém betlému, který vzniká v Kašperských Horách. Místní řezbář a truhlář ho vyrábějí ve volných chvílích. A proč se do takového velkého díla pustili? I proto, že si v nedaleké Sušici vytvořili svou podobu příběhu o narození Ježíška a v Kašperských Horách nechtěli zůstat stranou. V jejich betlému najdeme figurky vyřezané výhradně z lipového dřeva. Nechybějí postavičky z biblického příběhu, ale ani zástupci současnosti města a najdeme v něm samozřejmě i řadu místních pamětihodností. Některé nám autoři betlému představí. A pochlubí se i tím, že zatím nikde na světě nevypátrali větší skříňový betlém, než je ten jejich, takže mají možná zaděláno na světový rekord.

MapaSkříňový betlém
videoSkříňový betlém
...
video video

Skříňový betlém

Petrovickem po naučných stezkách

Petrovickem po naučných stezkách Zlatým krajem bývalo Petrovicko na západě Čech. A to takřka doslova. Už ve 12. století tu na říčce Volšovce a Kepelském potoce drahý kov rýžovali. A dodnes tu najdeme i stopy po jeho získávání z podzemí. Okolím obce Petrovice zájemce provedou hned čtyři naučné stezky. Jedna se jmenuje takřka strašidelně Vlčí jámy, ale nemusíte se bát vydat se po ní. Další možností je Farmářská stezka. A další dvě už pak souvisejí se zmiňovaným zlatým bohatstvím. Už jen v historických záznamech najdete hrad, který stával nad soutokem Kepelského potoka a Volšovky, ale prohlédnout si můžeme kostel sv. Petra a Pavla, který s ním sousedil. Nejstarší částí stavby je původně románská věž, loď je gotická a vybavení pak pochází z časů baroka.

MapaPetrovickem po naučných stezkách
videoPetrovickem po naučných stezkách
...
video video

Petrovickem po naučných stezkách

Vánoční Rabí

Vánoční Rabí Náš největší hrad Rabí patří k oblíbeným turistickým cílům po celou sezónu. Zavítat do jeho prostor ale můžete i v čase předvánočním. Letos konkrétně 14. prosince. Na tento den je připravena speciální prohlídka, při níž si projdete hrad a zároveň se dozvíte, jak trávívali nejkrásnější svátky v roce naši dávní předci. Tušíte například, jak vypadalo takové štědrovečerní menu ve středověku? Račte nahlédnout, právě se prostírá. A k vidění bude večeře prostých lidí i panská hostina. Představíme vám jednotlivé chody, dozvíte se třeba, že ve zdejším kraji nikdy nesměly chybět luštěniny. Nebývalo tu ničeho nazbyt a právě luštěniny měly přinést hojnost. Na stůl patřila taky vánočka. A už ve 14. století se rozdávaly vánoční dárky, děti dostávaly kupříkladu exotické ovoce nebo hračky.

MapaVánoční Rabí
videoVánoční Rabí
...
video video

Vánoční Rabí

Velhartický řezbář

Velhartický řezbář K vánočnímu času patří taky betlémy. Vyrábějí se z nejrůznějších materiálů, mezi nimiž samozřejmě nemůže chybět voňavé dřevo. My se vypravíme do Velhartic za řezbářem Karlem Tittlem, který už víc než dvacet let ztvárňuje vánoční příběh v nejrůznějších podobách. K nejobdivovanějším dílům patří takzvaný Velhartický betlém, který láká zájemce po celý rok. Nechybí v něm samozřejmě Ježíšek a Tři králové, ale ani typicky české postavičky. A ve Velharticích ani vinaři, konkrétně třeba pan Bušek, věrný společník Otce vlasti. Podíváme se taky na první kousky betlému Železnorudského a pak se ještě vypravíme na procházku. Nepůjdeme ale na místní hrad, nýbrž k chatě, na níž rád trávil volné chvíle Jan Werich.

MapaVelhartický řezbář
videoVelhartický řezbář
...
video video

Velhartický řezbář

Svojšická tvrz

Svojšická tvrz Dovedete si představit, jaké je to být pánem na středověké tvrzi? Manželé Valentovi nám o tom povyprávějí. Usadili se totiž na tvrzi se zámečkem ve Svojšicích. Volba to nebyla náhodná, mužská polovina páru tu do svých šesti let žila. Jenže návrat nebyl vůbec o užívání si starých časů, ale o velké a dlouhodobé obnově jednotlivých budov v areálu. Dnes je tak tvrz, o níž první zmínka pochází z druhé poloviny 14. století, v novém kabátě jednou z chloub Svojšic. Parťákem je jí kostel, který je ještě o století starší a patří k nejvzácnějším památkám široko daleko. Pak si připomeneme zlaté časy říčky Volšovky. Zlatá zrníčka tu nacházeli lidé už od dob Keltů až do šestnáctého století. Dnes nás kolem říčky provede naučná stezka věnovaná rýžování zlata. No a na závěr se zastavíme u zámečku v Chamuticích.

MapaSvojšická tvrz
videoSvojšická tvrz
...
video video

Svojšická tvrz

Další stránky:« 10 11 12 13 14 »