Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Sklárna Nižbor

Sklárna Nižbor V Nižboru, městečku nedaleko od Berouna, mají pověstnou a vyhlášenou sklárnu. Založil ji rok slavný sklářský rod Rückelů. Nečeské příjmení proslavilo sklářskou tradici. Nás celým areálem provede vnuk zakladatele pan Jiří Rückl a zasvětí nás do výroby sortimentu nejen mezi válkami, ale i dnes. Dát podobu všem těm skleněným krásám je pěkná dřina: těžká práce – křehká krása. Projít se můžete s námi nebo se můžete objednat.

MapaSklárna Nižbor
videoSklárna Nižbor
...
video video

Sklárna Nižbor

Svatá Dobrotivá

Svatá Dobrotivá Víte, kde najdete Svatou Dobrotivou? Jde o část Zaječova u vojenského újezdu Brdy a my jsme se sem s kamerou vypravili proto, že tudy vede zajímavá cyklostezka. V klášterním kostele jsou uchovány ostatky Svaté Dobrotivé a samo místo je spojeno s legendou o zjevení. Protože ale šlápneme do pedálů, posuneme se pak trochu dál – k chaloupkám směrem na Strašice k Padrťskému potoku. Dřevěný dům bez jediného hřebíku a nápisy psané švabachem – typická podbrdská roubenka na cyklostezce nedaleko Prahy.

MapaSvatá Dobrotivá
videoSvatá Dobrotivá
...
video video

Svatá Dobrotivá

Zámek Svinaře

Zámek Svinaře Dozvíte se, jaké to je koupit si ve století jednadvacátém zchátralý zámek na Berounsku. Jiří Nosek ze Svinař to udělal. Rod Nosků tady totiž zapustil svou genetickou stopu už v 17. století. Obytný statek i okolní polnosti jim zabavili komunisti. A posloužil jim dobře. Bylo tady JZD, bytové družstvo, inventář byl postupně lidmi rozkrádán a svým majitelům se vrátil až po listopadu 1989. To bylo. A co bude. O tom už naše reportáž. Plná vizí a krásných plánů.

MapaZámek Svinaře
videoSvinaře
...
video video

Svinaře

Tetín

Tetín Zavedeme vás k Berounce, k významnému místu české historie, které obestírá i jedna z nejznámějších českých pověstí. Pamatujete tu o Krokovi a jeho třech dcerách? Jednou z nich byla i Teta a my vás přivítáme na jejím bájném hradě na ostrohu nad Berounkou – ten tu stál už od osmého století a do našich dějin se zapsal smutnou událostí – vraždou. Nejen dějepisné znalosti si osvěžíme v první reportáži.

MapaTetín
videoTetín
...
video video

Tetín

Karlštejnské věže

Karlštejnské věže Jedno z našich posledních loňských toulání nás přivedlo na Karlštejn. Vrátili jsme se sem a prošli se v Mariánské věži – tu si vybral Karel IV., aby zde shromažďoval své cenné sbírky, prohlédli jsme si i unikátní obrazy mistra Theodorika. A historička Naďa Kubů nám přiblíží i více či méně pravdivé legendy, spojené s touto ojedinělou stavbou.

MapaKarlštejnské věže
videoKarlštejnské věže
...
video video

Karlštejnské věže

Další stránky:« 7 8 9 10 11