Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Kvilda

Kvilda K turisty nejvyhledávanějším místům Šumavy patří to, kde pramení Vltava. Zavítáme tam i my. Porozhlédneme se po krajině, která inspirovala spisovatele Karla Klostermanna a také hudebního skladatele Bedřicha Smetanu. Samotný pramen se nachází v místech, kde v roce 1923 postavil Klub českých turistů dřevěný srub. Před několika týdny byl zpřístupněn pramen nový – pod Černou horou. Najdete ho v nadmořské výšce bezmála 1200 metrů. A při naší společné procházce prozradíme i nějaké to tajemství, které se k těmhle místům váže. Zastavíme se také ve známé vesničce Kvildě, která je poprvé v historických pramenech zmiňovaná už v 16. století.

MapaKvilda
videoPramen Vltavy na Šumavě
...
video video

Pramen Vltavy na Šumavě

Šumavské Hůrky

Šumavské Hůrky V nížinách už vládne jaro, ve vyšších polohách ale ještě zdaleka nekončí čas zimních radovánek. My toho využijeme a bílou stopou se chvíli budeme toulat na Šumavě kolem Hůreckého vrchu nedaleko Prášil. Zavzpomínáme na časy, kdy v téhle oblasti začínal vojenský újezd a dál se nesmělo. Ale i na doby mnohem starší, kdy se ve zdejších končinách dařilo sklárnám. Dokonce se právě odsud vyvážela benátská zrcadla do celého světa. Ruch, který tu vládl kdysi, odvál čas. Ale turisté tu i tak mají co obdivovat.

MapaŠumavské Hůrky
videoŠumavské Hůrky
...
video video

Šumavské Hůrky

Dřeváky

Dřeváky Klasické dřeváky bývaly dřív na Šumavě docela běžnou obuví. Místní je nosili do lesa, na pole, do školy a dokonce v nich i sportovali. A mnozí je v zimě také ve své chalupě vyráběli. Časy se ale mění a z tradičních dřeváků se stala hotová vzácnost. Pan Karel Fürbach z Volar se jim ale věnuje dodnes. Nechá nás přihlížet jejich výrobě a přidá nám k tomu pár zajímavostí. Například tu, že nejlepším materiálem je dřevo z borovice. Ukáže nám také speciální nástroje, které se už taky dneska získávají docela složitě.

MapaDřeváky
videoŠumavské dřeváky
...
video video

Šumavské dřeváky

Hamerský potok

Hamerský potok Z Horské Kvildy se vydáme údolím Hamerského potoka. Šumava – místo, které netřeba představovat, má dokonce dvě Kvildy. Právě z Horské Kvildy, která patří vůbec k nejvýše položeným obcím v Čechách, se teď společně vypravíme po jedné z nejhezčích turistických značených tras údolím Hamerského potoka k říčce Vydře.

Nejprve nás přivítá řezbář Ladislav Pavel, zavítáme do Polaufova hostince, který proslavil šumavský bard Karel Klostermann ve svém románu V ráji šumavském, a kameru zaujal i Sepp Rankl – silák, který zvládl i žebřiňák s nákladem.

Od Seppa Rankla pak vyrazíme po modré mezi ohrady – průvodci nám budou „krasavci“. Rohatí přežvýkavci se sem, k Hamerskému potoku, přistěhovali před pár lety ze Skotska. Jejich původ sahá až do dob Keltů. Nikdo je nešlechtil, takže jsou otužilí a na pastvinách bez střechy nad hlavou tráví celý život. A druhým průvodcem, který nás zasvětí do tajů a krás těchto míst, pak bude Vladimír Horpeniak. Řeč bude třeba o Antýglu.

MapaHamerský potok
videoHamerský potok
...
video video

Hamerský potok

Idina pila

Idina pila Dál pak zamíříme na Šumavu, kde se zaměříme na bývalou schwarzenberskou hájovnu. V roce 1997 začala už jako Idina Pila pod Boubínem sloužit jako nové a v té době jediné informační středisko na území CHKO Šumava.

Sezónní středisko má zaměření především na Boubínský prales a je jedno z nejnavštěvovanějších na Šumavě. V září roku 2008 byla zahájena kompletní rekonstrukce budovy. Investice za vnitřní zajímavé expozice vystoupaly ke dvěma milionům korun. Oproti původnímu IS byla mimo jiné rozšířena expoziční plocha v přízemí a v 1. patře vzniklo zázemí pro organizované akce s kapacitou 10–15 účastníků.

Kvalita a krása tamního prostředí přímo vyzývá k pořádní výstav nebo seminářů. Svoji pozornost ale zaměříme i na Boubínský prales. Pro návštěvníky jsou v nové budově připraveny expozice, které se Boubínu a historii Boubínska věnují.

V okolí se kdysi nacházela i bývalá schwarzenberská obora. Dnes ji připomíná už jen obnovená chata pro služebnictvo nebo kaplička zasvěcena patronu všech myslivců sv. Hubertovi. Lovecký zámeček byl v roce 1931 zestátněn, rozebrán a přestěhován do obory v Hluboké nad Vltavou.

MapaIdina pila
videoIdina pila
...
video video

Idina pila

Další stránky:« 12 13 14 15 16 »