Gastronomie podle Chardina a jeho obrazu „Kachna s pomerančem“. Francouzský cyklus ARTE

Litujeme, ale pořad není v iVysílání dostupný
Video není k dispozici

Navštívíme srdce pařížské čtvrti Le Marais v Muzeu lovu a přírody, kde máme schůzku s šéfkuchařem Pierrem Gagnairem. Vybral si plátno z roku 1730, jež autor Jean Simeon Chardin pojmenoval „Kachna s pomerančem“ a konstatuje: „Vaření je z pětadevadesáti procent řemeslná práce. A pak je tam ještě ohromná maličkost, kterou využívají jen vyvolení, a tou je umělecký cit.“ Francouzský malíř Chardin proslul vybroušeností svých obrazů; proslavil a povznesl na vyšší úroveň žánr zátiší. V kuchyni Gagnairovy restaurace v Berlíně se divoká kachna s pomerančem z Chardinova obrazu už brzy přestěhuje na talíř.

Originální názevHors d’Oeuvre
Stopáž26 minut
Rok výroby 2015
 )D( ST HD
ŽánrDokument