Michelinský kuchař změří síly s obrazem „Snídaně v trávě“. Francouzský cyklus ARTE

Litujeme, ale pořad není v iVysílání dostupný
Video není k dispozici

Na nadbytečnou otázku, zda je možné propojit Umění s gastronomií, odpovídá dokumentární cyklus Hors d’Ouevre (Předkrm), který jsme v ČT pojmenovali „Potrava duše & těla“. Tato produkce francouzsko-německé společnosti ARTE má prozatím dvacet půlhodinových epizod.

Francouzskou národní kuchyni rozvíjeli především v Paříži královští kuchaři, ale nakonec se rozšířila po celé zemi a byla úspěšně vyvezena i do zámoří. Francouzská kuchyně byla kodifikována ve dvacátém století G. A. Escoffierem a stala se moderní verzí vysoké kuchyně (haute cuisine). Hojně využívá bylin a jemných ingrediencí. V listopadu 2010 byla francouzská gastronomie přidána organizací UNESCO na světový seznam nemateriálního dědictví UNESCO.

Originální názevHors d’Oeuvre
Stopáž26 minut
Rok výroby 2015
 )D( ST HD
ŽánrDokument