Drštičky

Drštička je vlastně něco jako bramborový nákyp, kde mezi jednotlivá patra bramborového těsta skládáte třeba škvarky, nebo uzené maso či jiné masové pochutiny.

1 kg vařených brambor
1 kg syrových brambor
česnek
sůl
majoránka
pepř
mleté nové koření
2 vejce
krupice
škvarky
sádlo na vymazání

Nastrouháme vařené i syrové brambory. Vše smícháme dohromady, ochutíme lisovaným česnekem se solí, majoránkou, pepřem a novým kořením. Přidáme vejce a trošku krupice, aby se hmota pěkně spojila. Důkladně promícháme.

Na drobné kousky nakrájíme škvarky (lze použít také mleté nebo uzené maso). Na pekáč vymaštěný sádlem položíme polovinu těsta, posypeme škvarky, na to dáme druhou polovinu bramborové hmoty a nahoru na ozdobu vložíme ještě pár škvarků. V troubě pak přibližně 45 minut pečeme na 180 stupňů. Upečenou drštičku necháme malinko vychladnout a nakrájíme na kousky.

Drštičky je výborné podávat s jablko-mrkvovým salátem ochuceným troškou čerstvého strouhaného křenu.

Další recepty Celý díl